Receptes - Konditoreja un deserti

Siera kūka

Sastāvdaļas:
Pamatnei:
250 g milti,
125 g sviesta,
50 g cukura,
1 olas dzeltenums,
1 ēdamkarote auksta ūdens.

Pildījumam:
500 g krējumsiera,
1 ēdamkarote miltu,
120 g cukura,
4 olas,
4 ēdamkarotes skābā krējuma,
4 ēdamkarotes saldā krējuma,
1 paciņa vaniļas cukura.

Laiks pagatavošanai:
Aptuveni 1,5 h

Pagatavošana:
Pamatne:
Bļodā liek gabaliņos saspiestu, mīkstu sviestu un miltus, ar rokām samīca, līdz masa atgādina vienmērīgas drupačas, pievieno cukuru un olas dzeltenumu. turpina maisīšanu, līdz izveidojas viendabīga smilšu mīklas masa. Var pievienot 1 ēdamkaroti auksta ūdens. Mīklu saveļ lielā, apaļā bumbā. No bumbas ar nazi nogriež 1/3 - kūkas pamatnei. Mīklas bumbas lielāko daļu (2/3) ietin follijā un ieliek ledusskapī.
Cepamo formu ( vēlams apaļu) līdz augšai izklāj ar cepampapīru. Formas apakšā liek mīklas mazāko daļu ( 1/3) un ar pirkstiem vienmērīgi izlīdzina. Liek cepeškrāsnī uz 200 grādiem un cep 6-9 minūtes, līdz pamatnes maliņas gaiši brūnas, bet vidus vēl balts, tad izņem no krāsns un atdzesē.

Pildījums:
Krējumsieru un cukuru saputo, atdala olu dzeltenumu no baltuma. Dzeltenumu pievieno krējumsieram un saputo, pievieno saldo un skābo krējumu, vaniļas cukuru - visu vienmērīgi sakuļ.
Pēc tam ņem atlikušo mīklu un apaļo formu. Formas iekšpusē veido kūkas maliņas kādu 0,5 cm no augšas atstāj brīvu. tad pabeidz pildījumu: saputo olu baltumu stiprās putās, kuras pamazām pievieno krējumsiera masai, maigi iecilājot. Beigās visu masu izcilā , pārliecinās vai viendabīga. Pildījumu ielej cepamajā formā virs mīklas pamatnes un liek cepeškrāsnī uz 170 grādiem un cep 45 minūtes. Kūku dzesēties atstāj krāsniņā, mazliet atverot durtiņas. pēc 1 h izņem kūku. Pasniedz pilnīgi atdzesētu ar zemenēm vai svaigu zemeņu mērci, var būt arī citas sezonas ogām.