Latviešu Русский Deutsch English Français Türkçe


Izstāde "Virtuālā piemiņas vieta Rīgā, 2012"

Article Image

Izstādi "Virtuālā piemiņas vieta Rīgā, 2012", kuras kurators ir vācu mākslinieks un festivāla "artvideoKOELN" direktors Vilfrīds Agrikola de Koloņa (Wilfried Agricola de Cologne) varēs skatīt peldošajā mākslas galerijā "Noass" līdz pat 30.jūnijam.
Izteiksmīgā "Shoah" filmu kolekcija ir unikāla pasaules mēroga iniciatīva, kas radusies 2010. gadā, kā veltījums 65. gadskārtas atcerei kopš Aušvices nacistu koncentrācijas nometnes ieslodzīto atbrīvošanas.
Kolekcijas veidotājs aicinājis jaunās paaudzes mākslas profesionāļus no dažādām pasaules valstīm, izmantojot mūsdienīgus mākslinieciskās izpausmes līdzekļus, galvenokārt kustīgo attēlu, un akcentējot emocionāli piesātinātu stāstījumu, atspoguļot izpratni par Holakausta tēmu.
Pēc trīs dienu ilgas konferences, kas Rīgā pulcēja 7 izcilus māksliniekus no visas pasaules, tostarp Doranu Polaku (Doron Polak) un Eitanu Vitkonu (Eitan Vitkon) no Izraēlas, Feliču Hapetzederu (Felice Hapetzeder) no Zviedrijas, Dorisu Neidlu (Doris Neidl) no Austrijas, Kristianu Berti (Christiano Berti) no Itālijas, Džeju Nīdhamu (Jay Needham), Benu Neufeldu (Ben Neufeld) un Šelliju Džordonu (Shelley Jordon) no ASV, kas savos darbos apspēlējuši tuvinieku stāstus par Holokausta laikā piedzīvoto, izstāde atvērta plašākai publikai.
Ekspozīcija "Virtuālā piemiņas vieta Rīgā, 2012", izvairoties no politiskiem uzstādījumiem, akcentē individuālus stāstus, kas glabāti ģimenēs, mākslinieku interpretēti un atdzīvināti, rosina apmeklētājus aizdomāties par toleranci, sapratni un katra cilvēka personiskā pārdzīvojuma nozīmību, veidojot sabiedrības kolektīvo atmiņu par vēstures notikumiem.
Kolekcija apvieno 40 mākslinieku no 15 valstīm sniegtās interpretācijas, kas variē no dokumentāliem stāstījumiem un intervijām, līdz multfilmām un tuvinieku dienasgrāmatu ekranizācijām, tādējādi sniedzot pēc iespējas plašu ieskatu, par stāstiem un pārdzīvojumiem, kas glabājas ne vien izstādes mākslinieku, bet arī visas sabiedrības atmiņā.
"Shoah" filmu kolekciju pavada un papildina Izraēlas mākslinieka Eitana Vitkona (Eitan Vitkon) eksperimentālo fotogrāfiju izlase, kas dokumentē atzītā performances mākslinieka Dorona Polaka (Doron Polak) speciāli Rīgai, kā pilsētai, kurā meklējamas mākslinieka ģimenes saknes, veidoto performanci. Dorana Polaka performance bija skatāma izstādes atklāšanā 1.jūnijā. Tā balstīta uz mākslinieka tēva dienasgrāmatas ierakstiem, kas rakstīti Rīgas geto.
Savukārt, itāļu mākslinieka Paulo Bonfiļjo (Paolo Bonfiglio) zīmējumi, kas izstādīti galerijas pagrabstāvā, atlasīti no vairāk nekā 12 000 autora skicēm, kas izmantotas multfilmas "Mortale" veidošanā. Šī multfilma savas skumjās un smeldzīgās noskaņas dēļ ir viena no izteiksmīgākajām un emocionālākajām animācijas filmām, kas iekļauta "Shoah" kolekcijā.
zstādi organizē biedrība Kultūras un mākslas projekts "Noass" (Rīga) un tā notiek Eiropas Savienības daudzgadu programmas "Kultūra" atbalstītā daudzu gadu sadarbības projekta "Engine Room Europe" programmas ietvaros, realizējot aktivitāti "A-team – mākslinieki pārmaiņām". Projektu Rīgā atbalsta Latvijas Kultūras ministrija, ASV, Izraēlas, Zviedrijas un Austrijas vēstniecības Latvijā, kā arī biedrība Shamir, Rīgas Geto un Latvijas Holakausta muzejs, viesnīca "FG Royal Hotel".

Izstādē piedalās: Agricola de Cologne (Vācija) ? Yochai Avrahami un Karin Eliyahu (Izraēla) ? Bebe Beard (ASV) – Christiano Berti (Itālija) ? Isobel Blank (Itālija) ? Paolo Bonfiglio (Itāljā) ? Sean Burn (Lielbritānija) ? David R. Burns (ASV) – Brian Delevie (ASV) ? Konstantinos?A. Goutos (Grieķija) ? Alicia Felberbaum (Lielbritānija) ? Grace Graupe Pillard (ASV) ? Felice Hapetzeder (Zvierija) ? Holger Kiess (Vācija) ? Anetta Kapon (ASV) ? Shon Kim (Dienvidkoreja) – Tammy Mike Laufer (Izraēla) ? Dana Levy (Izraēla) ? Heike Liss un Thea Farhadian (ASV) ? Lukas Matejka (Slovākija) ? Jenna Feldman (ASV) – Theme Bannenberg un Nok Snel (Nīderlande) – Branko Miliskovic (Serbija) ? Jay Needham (ASV) ? Doris Neidl (Austrija) ? Miri Nishri (Izraēla) ? Cezary Ostrowski (Polija) ? Doron Polak un Uri Dushy (Izraēla) ? Nathania Rubin (ASV) ? Jens Salander (Zviedrija) ? Antti Savela (Zviedrija) ? Daveed Shwartz (Izraēla) ? Maja Schweizer (Vācija) ? Boris Sribar (Serbija) ? Anders Weberg (Zviedrija) ?Yonatan Weinstein (Izraēla) ? Dova Cahan (Izraēla) ? Shelley Jordon (ASV) – Ben Neufeld (ASV) – Marita Contreras (Peru) – Tova Beck?Friedman (ASV) – Janet Riedel (Vācija) – Katja Pratschke (Vācija) – Guszt?v H?mos (Ungārija).

Izstāde "Virtuālā piemiņas vieta Rīgā, 2012" apskatāma peldošajā mākslas galerijā "NOASS" Rīgā, AB-Dambis 2, LV-1048.
No otrdienas līdz sestdienai, plkst. 12:00 – 19:00.
Izstāde atvērta līdz 30. jūnijam.
Ieeja ekspozīcijā bez makslas.

23. un 24. jūnijā galerija slēgta.

SFC – Shoah Film Collection
http://dts.engad.org
http://dts.engad.org/sfc-index.html
http://vad.nmartproject.net/?page_id=1641
A Virtual Memorial Riga 2012 – Commemorative Interventions
http://riga2012.a-virtual-memorial.org
Vilfrīda Agrikolas de Koloņa (Wilfried Agricola de Cologne) ‘dienasgrāmata’ rezidences laikā Rīgā
http://ateamartistsforchange.wordpress.com/category/latvian-category/

www.noass.lv