Latviešu Русский Deutsch English Français Türkçe


Rīgas svētku programma 2012 noslēgsies ar uguņošanu krastmalā plkst.22:45

Article Image

Šogad Rīgas svētku 2012 programma mūs īpaši priecēs. Svētku pasākumu programma plānota no 17.-19.augustam ar dažādiem priekšnesumiem, koncertiem, auto sacīkstēm, izstādēm un dažādu populāru mākslinieku uzstāšanos - vienu vārdu sakot, pasākumi dažādām gaumēm un vēlmēm.

PAPILDINĀTS (video):



RĪGAS SVĒTKU PROGRAMMAS KARTE 2012 + UGUŅOŠANA 22:45

17.AUGUSTS

SVĪTRAINĀS DIENAS 2012
Kad: 17.08. 10:00-19:30, Kur: Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs (Meža prospekts 1)
Pasākuma apraksts:
"Svītrainās dienas" augustā Rīgas Zooloģiskajā dārzā ir kļuvušas par tradīciju. Šajās dienās ikviens, kurš sevī jūt zinātkāres nemieru, ir aicināts iesaistīties dažādās aktivitātēs - meklēt, minēt, uzzināt, vērot, risināt, krāsot un veidot. Šogad, svinot Rīgas Zooloģiskā dārza simtgadi, no 17. līdz 19. augustam:
11.30 - 14.15 dzīvnieku barošanas demonstrācijas un interesanti stāsti;
10.00 - 16.00 orientēšanās spēle "Kā svītras palīdz dzīvniekiem?" - apmeklētājiem būs iespēja kasēs saņemt plānu ar Svītraino dienu takas maršrutu, atrast 6 dzīvniekus, izpildīt uzdevumu un saņemt pārsteiguma balviņas;
12.00 - 16.00 radošajā darbnīcā "Pie tīģera" notiks izzinoša rosīšanās, lai atklātu svītru un rakstu nozīmi dzīvnieku pasaulē;
11.00 un 13.00 interesenti aicināti pulcēties pie Flamingu aploka, lai dotos ekskursijā "Krāsas un raksti". Tās laikā dalībniekiem būs iespēja iepazīt kā ķermeņa krāsa un forma palīdz dzīvniekiem gan slēpties, gan medīt, gan piesaistīt uzmanību. Svītrainajās dienās Rīgas Zooloģiskā dārza ieejas biļetes lētākas!

LATVIJAS NEREDZĪGO BIEDRĪBAS STRAZDUMUIŽAS CIEMATA SVĒTKI
Kad: 17.08. 10:00-19:00, Kur: Rīga, Jugla, Strazdumuižas parks

RĪGAS STĀSTS SĀKAS KINO "SPLENDID PALACE"
Kad: 17.08. 10:00-22:00, Kur: Kino "Splendid Palace" (Elizabetes iela 61)
Pasākuma apraksts:
Visas dienas garumā no plkst. 10.00 līdz 22.00 visiem interesentiem būs lieliska iespēja noskatīties filmu par Rīgu "Rīgas stāsts"/ Riga Story. Filma kalpo kā uzziņas materiāls un stimuls tālākai Rīgas kultūrvēsturisko pieminekļu apskatei, mudinot iepazīt Rīgu tuvplānā.
Tāpat visi interesenti varēs apskatīt izstādi "Dzimuši Rīgā - slaveni pasaulē", kura stāsta par talantīgākajiem rīdziniekiem, kas kļuvuši slaveni ne vien Latvijā, bet arī Eiropā un visā plašajā pasaulē. Filmas "Rīgas stāsts" seansi tiks demonstrēti katru stundu no plkst. 10.00 līdz 22.00 visās kinoteātra zālēs, piedāvājot apmeklētājiem filmu noskatīties trīs dažādās valodās - latviešu, krievu un angļu. Ieejas maksa Ls 1.00.

RAKSTNIEKAM AUGUSTAM DEGLAVAM – 150
Kad: 17.08. 13:00-15:00, Kur: Augusta Deglava iela 24 un Augusta Deglava, Valmieras un Pērnavas ielas skvērs

RIGA SUMMER RACE 2012
Kad: 17.08. 15:00-19:15, Kur: Biķernieku Kompleksā Sporta Bāze (S. Eizenšteina iela 2) Pasākuma apraksts:
Ar antīko spēkratu parādi un vērienīgu drifta šova demonstrējumiem plkst. 11.00 notiks sacensību svinīgā atklāšana. Paredzams, ka antīko spēkratu parādē varētu piedalīties ap 300 dalībnieki ar unikāliem automobiļiem un motocikliem. Sacensību pirmā brauciena starts ir paredzēts ap 12.00. Kopā plānoti 8 sacensību braucieni, pa 12 apļiem katrs. Riga Summer Race 2012 sacensību ietvaros norisināsies Baltijas Čempionāta posms Kumho Challenge klasē, Latvijas Čempionāta posms Nacionālajā klasē, Igaunijas Čempionāta posms BMW 325 klasē, kā arī atklātās sacensības Riga Summer Race kausa izcīņa Brīvajā klasē (Baltic GT), kurā piedalīsies dalībnieki no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Somijas Zviedrijas, Anglijas un Krievijas. Riga Summer Race 2012 sacensību ietvaros bez sacensību vērošanas skatītājiem būs iespēja apmeklēt dažādu autosporta veidu tehnikas izstādi, bērniem - piepūšamās atrakcijas, kā arī pasākuma norises vietā būs iespēja garšīgi paēst. Sacensību norise:
17. augustā
10.00 - 14.30 dalībnieku reģistrācija
15.00 - 19.15 treniņi un kvalifikācijas braucieni
18. augustā
11.00 - 12.00 sacensību atklāšana
12.00 - 18.30 sacensību braucieni
19.00 - 19.30 apbalvošanas ceremonija
Ieejas maksa sacensībās Ls 3.00 (biļete uz abām dienām)

RĪGAS DOMES PRIEKŠSĒDĒTĀJA PIEŅEMŠANA PAR GODU 2012. GADA ZELTA KĀZU JUBILĀRIEM
Kad: 17.08. 16:00-18:30, Kur: Mazā ģilde (Amatu iela 3/5)
Pasākuma apraksts:
Jau devīto gadu Rīgas pilsētas svētku laikā notiek Rīgas domes priekšsēdētāja pieņemšanu par godu Zelta kāzu jubilāriem. Svinīgajā pasākumā tiek godināti pāri, kas laulībā nodzīvojuši 50 gadus. Svētku sarīkojumā jubilārus sveiks Rīgas mērs Nils Ušakovs ar kundzi, pasniedzot Goda rakstus un piemiņas veltes. Pasākumu vadīs aktieris Juris Kalniņš, muzicēs Rīgas kamerkoris "Ave Sol" diriģenta Ulda Kokara vadībā un instrumentālais trio Jāņa Stafecka vadībā. Ieeja lūgtiem viesiem.

DZIMŠANAS DIENA "BRĪNUMSKAPĪ"
Kad: 17.08. 16:00-18:00, Kur: Bastejkalns
Pasākuma apraksts:
Tavu Brīnumu! Rīgai un Kaķītim Laķītim vienā dienā ir dzimšanas diena! Lai arī mācīts, tomēr to viņš pats bija aizmirsis. Labi, ka Brīnumskapja jaunajā programmā to ievēroja viena no Kaķīša Laķīša peļu skolniecēm un to paziņoja internetā. Nu jā, Kaķītis Laķītis ir kļuvis par pedagogu un nu jau otro gadu pirmajā septembrī aiz uztraukuma tam ļoti burkšķ vēderiņš. Tā burkšķēšana ir darījusi savu un tagad Brīnumskapja koncertos visus apmeklētājus pārbauda, kuram ir lielākais vēderburkšķis. Skaņas tiek ierakstītas un noglabātas zilzaļzeķu plauktā, kur jau glabājas pusgrauztais Kāmja burkāns. Pēc lielām pārrunām, Brīnumskapis ir piekritis, ka viesības varēs rīkot pie viņa, tieši Rīgas svētku laikā. Par šo gan nepatīkami satrauktas ir Māsiņas Puteklītes, jo Brīnumskapī ir parādījies kārtības uzturētājs Putekļsūcējs. Tomēr maz ticams, ka viņas nebūs ko traku izdomājušas, lai pārsteigtu savu veco draugu, Kaķīti Laķīti. Mīļie bērni, izmazgājam actiņas un izbužinām austiņas, jo ar dziesmām un dejām, spēlēm un dzejām, tiks svinēta Kaķīša Laķīša dzimšanas diena Brīnumskapī!

KONCERTS "MŪZIKA TAURĒM UN ĒRĢEĻU STABULĒM"
Kad: 17.08. 19:00-20:15, Kur: Rīgas Doms (Doma laukums 1)
Pasākuma apraksts:
Rīgas pilsētas svētki atbalsojas arī Rīgas Doma velvēs. Dzirkstošais pūtēju kvintets "5-atā" un varenās Rīgas Doma ērģeles ir lieliska kombinācija, lai radītu svētku sajūtu ikvienam klausītājam. Dažādu gadsimtu mūzika taurēm un ērģeļu stabulēm pašā Rīgas sirdī! Programmā Johans Sebastiāns Bahs, Georgs Frīdrihs Hendelis, Marģeris Zariņš un Pauls Dambis. Biļetes Rīgas Doma kasē un Rīgas tūrisma informācijas centrā Rātslaukumā 6. Biļetes cena Ls 5.00 - Ls 10.00

KARLS ORFS "CARMINA BURANA"
Kad: 17.08. 21:00-22:30, Kur: Rātslaukums
Pasākuma apraksts:
Carmina burana tulkojumā no latīņu valodas nozīmē "Bavārijas dziesmas". Karla Orfa scēniskās kantātes pamatā ir viduslaiku dzejas un tekstu krājums Carmina Burana: Cantiones profanæ cantoribus et choris cantandæ comitantibus instrumentis atque imaginibus magicis, kas atrasts kādā Bavārijas benediktiešu klosterī 19. gadsimta sākumā. Teksti ir gan augšvācu, gan latīņu valodā un sarakstīti 11. - 12. gadsimtā. Krājumā atrodamas gan mīlas dziesmas, gan rindas, kuras piesātinātas ar parupju viduslaiku humoru; krājumā himniski pacilāti teksti mijas ar azartspēļu un dzīru attēlojumu, mīlas un erotisko dzeju. Tādēļ krājums Carmina burana uzskatāms par īstenu sava laikmeta atspoguļotāju, kurš, iepazīstinot ar viduslaiku tikumiem, ēšanas paradumiem un gadskārtu ritumu, uzbur Hanzas laika sadzīves ainas.
Komponists Karls Orfs scēnisko kantāti Carmina burana radīja 1935.-1936. gadā un tā kļuva par vienu no populārākajiem sava laika vokāli-instrumentālajiem darbiem pasaulē. No senā krājuma Carmina burana Orfs ir izmantojis 24 dzejas.
Šī mūzika, izdzirdot iemīļotās melodijas, liek klausītājiem gan pasmaidīt, gan apbrīnot komponista ģēniju, vienlaikus notrīsot bijībā pret šajā darbā apdziedāto likteņa ratu, kas nekad nebeidz griezties, atgādinot gan par cilvēka niecību, gan varenajām iespējām.
Koncertā uzstāsies solisti Elīna Volkmane, Andris Lapiņš un Valdis Jansons, Rīgas Doma zēnu koris, Rīgas kamerkoris "Ave Sol", kamerkoris "Polifonija" no Lietuvas, profesionālais pūtēju orķestris "Rīga", diriģents Mārtiņš Ozoliņš.

STARPTAUTISKAIS VIDEO UN LAIKMETĪGĀS MĀKSLAS FESTIVĀLS "ŪDENSGABALI"
Kad: 17.08. 21:00-00:00, Kur: Peldošais mākslas centrs "Betanovuss" un AB Dambis
Pasākuma apraksts:
"Ūdensgabali" jau vairāk nekā desmit gadu apmeklētājiem piedāvā brīvdabas video skates, performances un mākslas ekspozīcijas, kuru vienojošie elementi ir kustīgais attēls un inovāciju meklējumi mākslā. Šogad festivāla programma veidota akcentējot ģeogrāfiskos kontrastus. Izceļot spilgtāko eksperimentālo filmu un video programmas no visas pasaules no 16.- 18. augustam uz AB Dambja tiks rādītas košas izlases no Oberhauzenas starptautisko īsfilmu dienu arhīva, CologneOff ceļojošā video festivāla un Japānas Mediju mākslas festivāla, kā arī britu video arhīva Onedotzero - piedzīvojumi kustībā. "Ūdensgabalus" šogad papildina izstāde "Četri dialogi", kas veidota kā sadarbības projekts starp Latvijas Video mākslas arhīvu un portugāļu kuratoru Žuana Laia (Joao Laia), kā arī nu jau tradicionālais Baltijas labāko audio-vizuālā mākslas darbu konkurss, kurā piedalīties aicināti mākslinieki no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas. Festivāla programma Rīgas svētku laikā:
17. augustā
21.00 CologneOFF video māksla globālā kontekstā programma - Mexican Visions;
22.30 video darbi no Oberhauzenas Starptautisko īsfilmu dienu arhīva
18. augustā
21.00 15. Japānas mediju mākslas festivāla labāko darbu izlase;
22.30 Onedotzero - piedzīvojumi kustībā urbānistiskā video darbu izlase "Citystates"10"
Festivāla noslēguma dienu papildinās $Kodek&TV Maskava performance
Izstāde skatāma no 14. līdz 31. augustam no 11.00 līdz 19.00

-------------------------------------------------------

18.AUGUSTS

VECRĪGAS HANZAS TIRGUS
Kad: 18.08. 10:00-23:00 Kur: Pie Svētā Pētera baznīcas, Rātslaukumā un Doma laukumā
Pasākuma apraksts:
Vecrīgas Hanzas tirgus gaida ikvienu 18. augustā Rātslaukumā (plkst. 12.00 - 23.00), pie Svētā Pētera baznīcas (plkst. 12.00 - 22.00) un Doma laukumā (plkst. 10.00 - 22.00). Šogad Vecrīgas Hanzas tirgus tiek organizēts par godu 730. gadadienai kopš Rīgas iestāšanās Hanzas savienībā. Pasākumi norisināsies trīs Vecrīgas laukumos.
Rātslaukumā, 18. un 19. augustā Rātslaukumā no 12.00 līdz 18.00 būs atvērtas Hanzas savienības dalībvalstu prezentāciju teltis. Šogad Rīgā viesosies Rostoka, Tallina, Tartu, Kauņa, Vitebska, Veļikij Novgoroda, Kingisepa, Valmiera, Koknese, Straupe un Limbaži. Viesu delegāciju prezentāciju teltīs apmeklētāji varēs plašāk iepazīt šīs Hanzas savienības pilsētas, vērot un vērtēt to labāko amatnieku darbu. 18. augustā no 12.00 - 23.00 un 19. augustā no 12.00 - 21.00 uz skatuves Rātslaukumā plašā un daudzveidīgā kultūras programmā uzstāsies gan pašmāju mākslinieki, gan ārzemju viesi: Senās mūzikas ansamblis William Byrd Consort Andra Veismaņa vadībā piedāvās trīs Hanzas pilsētu - Rīgas, Kēnigsbergas un Dancigas mūziku. To pārstāv 16. un 17. gs. skaņdaru Bucenus, Krusius, Eccarda, Stobeus u.c. kompozīcijas, kuru atskaņojumā ansamblis līdzās čellam un kontrabasam izmanto arī trombonu priekšteci sakbutu; Lībiešu, latgaļu un vidzemnieku dziesmas un dejas izpildīs Latviešu etno grupa Kristīnes Puriņas-Kārkles vadībā; Mīmi izrādīs viduslaiku mistēriju "Svētā Maurīcija brīnumdarbi";
Seno operu ārijas dziedās Latvijā pazīstami operas solisti;
Marionešu teātris priecēs ar izrādi "Kazanova"; Liepājas ceļojošais cirks demonstrēs viduslaiku cirku; Daudzveidīgu improvizācijas krāsu paleti un ceļojumu vēstures kultūrtelpā - no latviešu etnogrāfiskajām tradīcijām līdz pat 17. gs. stilizētai galma deju mūzikai varēs baudīt Uģa Prauliņa un Ivara Cinkusa kopdarbā "Opera Ficta";
Rīgas amatierkori, dejotāji, solistu kvartets un orķestris aicinās klausīties un skatīties vokāli-instrumentāla cildinājuma "Oda Rīgai" pirmatskaņojumu. Dzejnieka Bazilija Plīnija 16. gadsimtā rakstītās slavas dziesmas Rīgai skaņās ir ietērpis komponists Imants Mežaraups;
Starp priekšnesumiem visu dienu uz skatuves tiks demonstrēti viduslaiku bruņojumi, tērpi un bruņinieku cīņas māka.
Laukumā pie Sv. Pētera baznīcas, 18. augustā no plkst.12.00 - 23.00 un 19. augustā no plkst. 12.00 - 21.00 laukumā pie Sv. Pētera baznīcas darbosies autentisks viduslaiku tirgus, kurā piedalīsies amatnieki no Latvijas, Baltkrievijas, Polijas, Igaunijas. Te notiks ne tikai tirdzniecība, bet arī seno amatu, viduslaiku tērpu, bruņojuma demonstrējumi, kā arī tiks stāstīts par viduslaiku Rīgas sadzīves paradumiem, būs atvērts aktivitāšu laukums bērniem.
Doma laukumā, 18. augustā Doma laukumā tirgus būs atvērts no plkst. 10.00 - 22.00 un tajā savus ražojumus un darinājumus piedāvās un amatu prasmes demonstrēs 150 tirgotāji no Latvijas amatnieku vidus.

"DARI PATS!" – IZGUDROJUMU FESTIVĀLS UN TIRDZIŅŠ
Kad: 18.08. 10:00-23:00 Kur: Kalnciema kvartāls (Kalnciema iela 35)
Pasākuma apraksts:
Izgudrojumu un eksperimentu festivāls "Dari pats!" būs pasākums visai ģimenei, kur darīt, radīt, mācīties un mācīt, izgudrot, domāt, būvēt, gatavot, spēlēt, būt iedvesmotam un pašam radīt mākslu, kā arī eksperimentēt ar dabu, fiziku, inženieriju, zinātni, tehnoloģijām un multimedijiem. Aicināti piedalīties ir visi, kas nodarbojas ar raķetēm un robotiem, tehnoloģiju brīnumiem, mikroshēmām, radio, mākslu, amatniecību, neparastiem velosipēdiem un citiem transporta līdzekļiem, ilgtspējīgu dzīvesveidu, vides uzlabošanu, kokapstrādi, veselīgu ēdienu, inovatīviem rokdarbiem, alternatīvās enerģijas ierīcēm, uguns mākslu, eksperimentālo mūziku, fotogrāfiju, cirku, teslas spolēm, pūķiem, ķīmijas eksperimentiem, filmām un citām lietām. Festivāla laikā notiks audio un video performances, robotikas demonstrējumi, muzikāli eksperimenti, kā arī tieši ar viduslaiku tēmām saistītas aktivitātes. Visu dienu paralēli notiks zemnieku un amatnieku tirdziņš.

SVĪTRAINĀS DIENAS 2012
Kad: 18.08. 10:00-19:30 Kur: Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs (Meža prospekts 1)
Pasākuma apraksts: (sk. raksta augšpusē)

AVIĀCIJAS SVĒTKI LIDLAUKĀ "SPILVE"
Kad: 18.08. 10:00-20:00 Kur: Lidlauks "Spilve", Topošais Aviācijas muzejs (Daugavgrīvas iela 140)
Pasākuma apraksts:
SIA "Rīgas nami" Rīgas svētku laikā aicina rīdziniekus un pilsētas viesus uz Aviācijas svētkiem, kuros būs iespēja vērot lidojumu paraugdemonstrējumus, apskatīt Nacionālo bruņoto spēku gaisa spēku aviācijas bāzes un sauszemes militāro tehniku, civilās aviācijas lidmašīnas u.c. Pasākuma laikā būs iespēja arī apmeklēt topošā Aviācijas muzeja vēsturisko ēku, kurā ikviens interesents varēs noskatīties filmu un aplūkot ekspozīciju par aviācijas vēsturi, Spilves attīstības plāniem u.c. Līdz Spilves lidlaukam un topošajam aviācijas muzejam (Daugavgrīvas iela 140) var nokļūt ar 3. maršruta autobusu. Jābrauc līdz pieturai "Māju celtniecības kombināts". No alejas, kas atrodas pirms lidlauka, svētku laikā kursēs bezmaksas autobuss, kas pasākuma viesus nogādās līdz pat Spilves lidlauka ēkai. Ieejas/iebraukšanas maksa pasākumā Ls 1.00

GRĀMATU NAMA "VALTERS UN RAPA" BRĪVDABAS LASĪTAVA
Kad: 18.08. 10:00-23:00 Kur: Laukums pie grāmatu nama "Valters un Rapa" (Aspazijas bulvāris 24)
Pasākuma apraksts:
Brīvdabas lasītava laukumā pie "Valters un Rapa" grāmatnīcas būs vieta, kur restorāna gaisotnē šķirstīt un lasīt senus žurnālus un grāmatas, tikties ar Latvijas literatūrā nozīmīgu izdevumu galvenajiem varoņiem. Bērniem būs iespēja tikties ar Sprīdīti, pieaugušie varēs baudīt intelektuālas sarunas ar Annu Brigaderi, ikviens viesis saņems sveicienu no grāmatu nama "Valters un Rapa" dibinātājiem. Dienas gaitā brīvdabas lasītavā būs iespēja malkot īpašu "Valters un Rapa" simtgades kafiju, baudīt šokolādi. Jaunieši varēs piedalīties dzejas slamā ar balvu fondu 100 LVL, ko simtgades pasākumā uzvarētājam dāvina "Valters un Rapa". Notiks arī rakstīšanas konkurss un iepriekš izsludinātā īsziņu dzejas konkursa uzvarētāja sumināšana un īsziņu dzejas gaismas projekcijas atklāšana uz "Valters un Rapa" nama sienām. "Valters un Rapa" brīvdabas lasītavā, kas iekārtots kā 20. gadsimta 30. gadu stila restorāns, plkst. 11.00 notiks vēlās brokastis ar "Valtera un Rapas" simtgades tortes pasniegšanu. Uz brokastīm tiks aicināti rakstnieki, dzejnieki, prominences un mediju pārstāvji.

RĪGAS STĀSTS SĀKAS KINO "SPLENDID PALACE"
Kad: 18.08. 10:00-22:00 Kur: Kino "Splendid Palace" (Elizabetes iela 61)
Pasākuma apraksts: (sk. raksta augšpusē)

IZSTĀDE "IEPAZĪSTIES – KOKS!"
Kad: 18.08. 11:00-18:00 Kur: Kultūras un atpūtas parka "Mežaparks" Lielās estrādes ēka

IZSTĀDE "KUR IR MANA LIDMAŠĪNA? "
Kad: 18.08. 11:00-18:00 Kur: Rīgas pilsētas izstāžu zāle "Rīgas Mākslas Telpa" (Kungu iela 3)
Pasākuma apraksts:
Kad mākslinieks rada, tad viņš lido. Kad lidotājs raksta zīmes debesīs, viņš rada - tā ir māksla. Jautājums "Kur ir mana lidmašīna?" ir tikpat ietilpīgs kā jautājums "Kur esmu es pats? Kur ir manas dzīves jēga? Kur lidojums, kas paceļ spārnos?" Zinātnieki ir pierādījuši, ka ķīmiskās reakcijas smadzenēs ir līdzīgas ekstrēmo sporta veidu pārstāvjiem un māksliniekiem - viņi ir no vienas cilts. Izstāde piedāvā tematiski vienotu, bet hronoloģiski izvērstu mākslas darbu klāstu - Zentas Loginas, Ilmāra Blumberga, Pētera Līdakas, Anatolija Rudenko, Aijas Bley, Janas Brikes un citu autoru mākslas darbus, kā arī īstu lidmašīnu īstus maketus. Tās būs vairākas orbītas, kurā katrs varēs meklēt savu lidmašīnu. Izstāde pievienojas Aviācijas svētkiem Spilves lidlaukā 18. un 19. augustā. Ieejas maksa Ls 1.00

RIGA SUMMER RACE 2012
Kad: 18.08. 11:00-19:30 Kur: Biķernieku Kompleksā Sporta Bāze (S. Eizenšteina iela 2)
Pasākuma apraksts (sk. raksta augšpusē)

GARŠAS MEISTARU IELA
Kad: 18.08. 11:00-18:00 Kur: Esplanāde
Pasākuma apraksts:
Rīgas svētku ietvaros visi interesenti aicināti apmeklēt Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta realizētā starptautiskā projekta 4CITIES4DEV organizēto pasākumu "Garšas meistaru iela", kur būs iespēja izbaudīt un iegādāties gardu, veselīgu un kvalitatīvu pārtiku, kas audzēta atbilstoši dabas resursu saglabāšanas un ilgtspējīgas attīstības principiem. "Garšas meistaru ielā" būs sastopami augstas kvalitātes, tīras un vietējas, kā arī garšīgas pārtikas audzētāji un ražotāji, kā arī restorāni, kas šos produktus turpat uz vietas gatavos un baudītāji, kas ikdienā neaizmirst par vides saudzēšanu. Visu dienu darbosies projekta 4CITIES4DEV un Slow Food Rīga interaktīvā telts, kas nodrošinās izglītojošos pasākumus pieaugušajiem, īpašu uzmanību pievēršot bērniem. Teltī visas dienas garumā tiks demonstrētas filmas par projekta 4CITIES4DEV ietvaros atbalstītajām pārtikas kopienām un Slow Food projektiem. Rīga un vēl trīs pilsētas projekta ietvaros sadarbojas ar septiņām pārtikas kopienām Āfrikā - pārtikas ražotājiem, zemniekiem, vietējām varas iestādēm, sniedzot Eiropas pilsētām iespēju patiesi iepazīt šīs kopienas, to tradīcijas, kā arī sniegt tām finansiālu atbalstu, nodibinot formālus sakarus starp partnerpilsētām.

PROJEKTA "4CITIES4DEV" CEĻOJOŠĀ IZSTĀDE
Kad: 18.08. 11:00-16:00 Kur: Rīgas Kongresu nams
Pasākuma apraksts:
Ceļojošā izstāde nodrošinās iedzīvotājus ar informāciju par iespējam un nepieciešamību iegādāties veselīgu un kvalitatīvu pārtiku, kas audzēta atbilstoši dabas resursu saglabāšanas un ilgtspējīgas attīstības principiem. Izstādes ietvaros apmeklētāji varēs gan iepazīties ar foto izstādi par Āfrikas kopienu dzīvi un darbu, gan arī vērot to video zālē demonstrētajās dokumentālajās filmās, kas ļaus skatītājiem ieskatīties pārtikas kopienu ikdienā, veidojot apmeklētājos atbildīgu attieksmi pret vietēju un sezonālu pārtiku. Izstāžu telpā būs pieejams arī interaktīvais "piecu maņu galds", pie kura varēs pētīt pārtiku, pielietojot visas piecas maņas, kā arī informatīvie eksponāti "Pārtikas stāsti", kuros tiks stāstīts par pārtikas vēsturi un izcelsmi. Izstādes laikā būs iespējams spēlēt spēles "Interaktīvais dārzs" un "Lielveikals", kuru mērķauditorija ir visu vecumu cilvēki, kurus interesē pārtikas izcelsme un iespējas izvēlēties veselīgu pārtiku, kas ir vietēja un sezonāla, kā arī, kas ir ražota dabai draudzīgā veidā. Ieeja izstādē bez maksas.

SIGITAS DAUGULES IZSTĀDE "FASĀDES UN STRUKTŪRAS"
Kad: 18.08. 11:00-18:00 Kur: Rīgas pilsētas izstāžu zāle "Rīgas Mākslas Telpa" (Kungu iela 3)

JAUNIEŠU FESTIVĀLS "ART SPACE 2012"
Kad: 18.08. 12:00-18:00 Kur: Rīgas Kongresu nama frontālais laukums no O.Kalpaka bulvāra puses un pieguļošais laukums no Valdemāra ielas puses

STARPTAUTISKĀ SENO SPĒKRATU SALIDOJUMA "RĪGA RETRO 2012" PARĀDE
Kad: 18.08. 12:00-13:00 Kur: Kalpaka bulvāris un Biķernieku kompleksā sporta bāze
Pasākuma apraksts:
Šī gada salidojums tiek veltīts Latvijas Antīko automobiļu kluba 40 gadu jubilejai. Pasākums iecerēts kā trīs dienu seno spēkratu salidojums ar dažādām aktivitātēm Rīgā – seno spēkratu startu pie Rīgas motormuzeja, parādes braucienu no Biķernieku sporta bāzes un izstādi Kalpaka bulvārī. "Rīga Retro" ir tradicionāls seno spēkratu salidojums, kurš norisinās jau astoto gadu un ir lielākais šāda veida pasākums Latvijā. Tas pulcē vairāku valstu seno spēkratu entuziastus un ir populārs rīdzinieku, pilsētas viesu un pašu dalībnieku vidū. Katru gadu "Rīga Retro" pulcē vairāk nekā simts dažādu spēkratu.
Salidojuma laika plāns:
9.00 - 11.00 dalībnieku reģistrācija un spēkratu izvietošana pie Rīgas Motormuzeja
11.00 - dalībnieku parādes brauciens Biķernieku kompleksajā sporta bāzē
11.30 - parādes brauciens maršrutā Eizenšteina iela - Šmerļa iela - Brīvības bulvāris - Brīvības iela - Raiņa bulvāris - 13. janvāra iela - 11. novembra krastmala - Eksporta iela - Elizabetes iela - Kalpaka bulvāris
12.00 - 13.00 Spēkratu izstāde Kalpaka bulvārī
13.00 - parādes brauciens maršrutā Kalpaka bulvāris - Valdemāra iela - Raiņa bulvāris - Brīvības iela - Brīvības gatve

KANĀLA REGATE 2012 – RĪGAS BRĪVOSTAS KAUSS
Kad: 18.08. 12:00-18:00 Kur: Rīgas kanāls un tā abi krasti posmā no Bastejkalna līdz Latvijas Nacionālās operas ēkai
Pasākuma apraksts:
Kanāla Regate tradicionāli notiek Rīgas pilsētas svētku un Ostas svētku ietvaros. Šogad šajās karnevāliskajās sacensībās ar ūdens velosipēdiem piedalīsies un par tituliem "Ātrākais Kanālbraucējs", "Elegantākā Ekipāža", "Skumjais Ūdensmalējs" un "Preses Pīle" cīnīsies 30 Latvijā populāru uzņēmumu komandas. Īpaši šim notikumam par godu tiek izgatavoti jauni ūdens velosipēdi.
Regate tiks atklāta plkst. 12.00 ar dalībnieku gājienu no pašas Bastejkalna virsotnes. Plkst. 12.30 tiks dots pirmais starts, pēc kura jautrā sacensība mīsies ar atraktīviem komandu priekšnesumiem uz skatuves. Pasākuma zonā ir paredzētas dažādas aktivitātes arī līdzjutējiem, tajā skaitā jaunās Rīgas svētku tradīcijas - Ielu mūzikas dienas dalībnieku priekšnesumi. "Kanāla Regate 2012" fināla braucieni notiks no plkst. 17.00 līdz 18.00?.

PASĀKUMS "ES TU RTU"
Kad: 18.08. 12:00-18:00 Kur: Vērmanes dārzs
Pasākuma apraksts:
Universitātes jubileja un Rīgas svētki ir laiks, kad novērtēt šo ilggadējo sadarbību. RTU visus rīdziniekus un pilsētas viesus aicina uz kopīgu svētku svinēšanu Vērmanes dārzā. Dienas garumā par godu Rīgai un universitātes 150 gadu jubilejai RTU amatieru kolektīvi sniegs deju, dziesmu un teātra priekšnesumus, bet studenti aicinās piedalīties dažādās darbnīcās, sportiskās aktivitātēs un atrakcijās, kā arī piedāvās iepazīties ar viņu pašu sagatavotajiem eksperimentālajiem apskates objektiem un tos izmēģināt.

PIRMS 100 GADIEM ALBERT" IELĀ JŪGENDSTILA ŪDENSROZES ZĪMĒ
Kad: 18.08. 12:00-18:00 Kur: Alberta iela

DIENNAKTS BASKETBOLA TURNĪRS "KRASTU MAČS"
Kad: 18.08. 13:00-00:00 Kur: Laukums pie Latvijas Nacionālās operas (Aspazijas bulvāris 3)
Pasākuma apraksts:
Diennakts basketbola maratons pašā Rīgas sirdī ir nu jau tradicionālais Baltijā vērienīgākais brīvdabas basketbola pasākums. Tā dalībnieki ir divas komandas - Daugavas labā un kreisā krasta iedzīvotāji. Pirmie divdesmit četru stundu basketbola turnīri notika jau 2010. un 2011. gadā Rīgas svētku un Ostas svētku ietvaros ar mērķi popularizēt basketbolu, veselīgu dzīvesveidu un Rīgu kā sportisku pilsētu. Pirmais turnīrs noslēdzās ar Daugavas kreisā krasta uzvaru (1417:1326), savukārt pērn labais krasts revanšējās ar rezultātu 1311:1155. "Krastu mačs" ir ne tikai sporta, bet arī izklaidējošs kultūras pasākums, kurā vienlaikus basketbola spēlei visu diennakti uzstājas labākie Rīgas dīdžeji, notiek dažādas ar basketbola kultūru saistītas aktivitātes - karsējmeiteņu, ielu vingrotāju, BMX un trial šovi, futbola frīstails u.c. priekšnesumi.

KONCERTS "RĪDZENES MAĢIJA"
Kad: 18.08. 13:00-15:00 Kur: Līvu laukums
Pasākuma apraksts:
Rīgas svētku laikā ir iespēja šīs sajūtas piedzīvot Līvu laukumā, kur reiz atradās senās upes krasti - vietā, kura ir simboliski iezīmēta laukuma bruģī, vietā, kurai garām reiz plūda Rīdzenes ūdeņi. Šīs noskaņas piedzīvot palīdzēs senās mūzikas ansamblis "Canto", vokālās grupas "Freska", "Putnu dārzs", "Assembly Singers" un "Harmonija Rīgai", vīru vokālais ansamblis "Dancis" un jauniešu vokālais ansamblis "Jauna nianse".

IELU MŪZIKAS DIENA
Kad: 18.08. 14:00-21:00 Kur: Vecrīga, pilsētas centrālā daļa, Pārdaugava
Pasākuma apraksts:
Arī šogad daudzi Lietuvas mūziķi ir gatavi papildināt Rīgas svētku dalībnieku rindas pēc piedalīšanās Lietuvas ielu mūzikas dienā 19. maijā, (šogad tā pulcēja ap 6000 dalībnieku!). Ideja ir vienkārša - neatkarīgi no vecuma, statusa, nacionalitātes, profesionālajām iemaņām un kvalifikācijas, mūzikas mīļotāji tiek aicināti piepildīt Rīgu ar mūziku, dziesmu, skaņām, tādā veidā radot svētkus.
Ikviens, kurš var spēlēt, dziedāt vai kā citādi radīt skaņu, ir laipni aicināts pievienoties - nav svarīgi, kāds mūzikas instruments tiek spēlēts - saksofons, ģitāra, trejdeksnis vai ķemmīte... Ikvienā no mums dzīvo mūzika, ikviens tiek aicināts piedalīties. Pieteikšanās no 1. jūlija līdz 10. augustam, rakstot info@ielumuzika.lv vai zvanot pa tālruni +371 29256830

MODES UN TĒRPU IZRĀDE "MOS MISTERIUM TREMENDUM"
Kad: 18.08. 14:00-18:00 Kur: Rīdzenes iela (tirdzniecības centrs "Galerija Centrs")
Pasākuma apraksts:
zrāde uzburs cilvēku dzīves romantisko pusi - bruņinieki, tirgotāji, jauni censoņi - zeļļi un kalpones, arī jūrnieki un pirāti, un, protams, mistiskā Lieliskā Dāma tērpusies Gotisma laika tērpā. Viduslaikos, pateicoties tirdzniecības uzplaukumam, strauji izplatījās jauni audumi, veidojas jauna tērpu arhitektūra un konstrukcijas, apģērbi tika šūdināti neparasti košās krāsās. Dāmu tērpus raksturoja dekoltē kārtainība, neparastas galvas rotas, bālums un izskaistinājumi. Vīriešu tērpu iezīme bija savdabīgi apavi, bruņinieku apģērbos - kaut kas no savas iemīļotās apģērbiem... Jūs būsiet pārsteigti, ieraugot, cik daudzi gotisma laikmeta skaistuma reflektē mūsdienu modē. Aicinām uz modes skati-performanci 18. augustā plkst. 14:00, 16:00, 18:00.

PASĀKUMS "DĀVANA RĪGAI"
Kad: 18.08. 14:00-18:00 Kur: Ziedoņdārzs
Pasākuma apraksts:
Būs iespēja piedalīties Lielajā spēlē, kuras ietvaros varēs iepazīties ar pilsētu vēsturi un tradīcijām. Katrs viesis varēs iemēģināt roku tādās amatu prasmēs kā kalēja darbi, mezglu siešana, vainagu pīšana, kuģu būvēšana, kā arī citās radošajās darbnīcās un viduslaiku atrakcijās. Pasākumu apmeklēt īpaši aicinātas ģimenes ar bērniem. Pašiem mazākajiem būs pieejams piepūšamais rotaļu laukums, kur ar viņiem rotaļāsies dažādi atraktīvi tēli, kā arī būs iespēja vērot bērnu izrādes, smilšu kino un izbraukt zirga pajūgā. Paralēli aktīvajām nodarbēm, ikviens varēs baudīt daudzveidīgu muzikāli teatralizētu programmu uz skatuves. No plkst. 14.00 līdz 16.00 būs izrāde bērniem "Manfrēda piedzīvojums", cirka studijas, deju un bērnu muzikālo ansambļu priekšnesumi, kā arī grupu "Vēstniecība", "Normunds Piesis Jazz quartet", "1:16 Kliķe" un "Jorspeis" koncerts.

BRĪVDABAS PASĀKUMS "IMANTA – VIETA AR VĀRDU"
Kad: 18.08. 16:00-23:00 Kur: Anniņmuižas bulvāris 29 (pļaviņa pie Kultūras un atpūtas centra "Imanta")
Pasākuma apraksts:
Svinības sāksies plkst. 16.00 ar koncertu bērniem, kurā uzstāsies bērnu popgrupa "Tu un Es", cirka studija "Jaunība", vieskolektīvs no Brēmenes - bērnu hip hop deju grupa "Mazie resgaļi" (Die Kleine Strolche) no Brēmenes tautas nama "Weserterrassen" (Vācija), bērnu deju grupa "Riki Tiki", solists Lauris Liģeris un bērnu teātris "Horizonts". Koncertu vada Arnis Miltiņš. Plkst. 18.00 vakara koncertā dzirdēsiet pūtēju orķestri "Fanfara", solisti Madaru Dziedātāju un Aleksandra Tarasova vokālās studijas audzēkņus, varēsiet vērot deju skolas "Kaprīze" un cirka studijas "Jaunība" priekšnesumus. Vakara koncertu vada Normunds Rutulis. Plkst. 20.00 visi aicināti uz balli, kurā izdejoties aicina grupa "6. jūdze".

RĪGAS MŪZIKAS SKOLU APVIENOTĀ SIMFONISKĀ ORĶESTRA KONCERTS
Kad: 18.08. 16:00-17:00 Kur: Sv. Pētera baznīca (Skārņu iela 19)
Pasākuma apraksts:
Rīgas mūzikas skolu apvienotais simfoniskais orķestris diriģenta Andra Veismaņa vadībā savu darbību uzsāka 2002. gadā. Orķestris apvieno audzēkņus no visām Rīgas pašvaldības mūzikas skolām, kā arī šo skolu beidzējus. Orķestris aktīvi piedalās Rīgas koncertdzīvē, gatavojot interesantas muzikālas programmas gan Rīgas svētkiem, gan 18. novembra valsts svētku pasākumiem. Tas piedalījies vairākos izglītojošos kopprojektos - Bendžamina Britena "Noasa šķirsts" un Džankarlo Menoti "Amāls un nakts viesi" izrāžu iestudējumos Latvijas Nacionālajā operā. Īpaša vieta orķestra repertuārā vienmēr ir latviešu autoru radītajai mūzikai, ar īpašu degsmi spēlējot Imanta Kalniņa, Artura Maskata un Pētera Plakiža skaņdarbus. Šogad, Rīgas svētkiem un komponista jubilejai par godu, orķestris atskaņos Georga Pelēča "Londonas simfoniju". Rīgas mūzikas skolu apvienotais simfoniskais orķestris ir piedalījies Eiropas Komisijas programmas "Kultūra (2007. - 2013. gads)" finansētā projekta "Ceļojošo jauniešu orķestru dalība Eiropas festivālos" koncertos Itālijā un Francijā.

POSTFOLKLORAS GRUPU KONCERTS "RĪGA GAVILĒ"
Kad: 18.08. 18:00-22:00 Kur: Vērmanes dārza estrāde
Pasākuma apraksts:
Kultūra ir dzīva, ja mēs, cienīdami senču gudrību, nepārtraukti pievienojam tai klāt jaunas "garšvielas". Mūsu spējas un talanti var izpausties tikai darbībā. Tā domā arī septiņas postfolkloras grupas, kuras Vērmanes dārzā izpildīs pašu apdarinātas tautas dziesmas un autordziesmas, kuras radītas, iespaidojoties no tautas mūzikas. Koncertā piedalīsies gan sava žanra atpazīstamākie Baltijas pārstāvji pasaulē "Iļģi", gan "Trio Šmite, Kārkle, Cinkuss", kurā apvienojušies Latvijā zināmie mūziķi - etno dziedātāja Zane Šmite, etno vijolniece un dziedātāja Kristīne Kārkle Puriņa un diriģents Ivars Cinkuss, gan mazāk zināmās grupas "Miglas asni", "sulA", "Folkvakars", "Vējam kabatā" un "Vecpilsētas dziedātāji". Visas minētās grupas šī gada aprīlī piedalījās Rīgas Tehniskās universitātes organizētajā pirmajā postfolkloras grupu festivālā "Gaviles". Koncertā Vērmanes dārzā ar viņu sniegumu būs iespēja iepazīties plašākai publikai. Koncertu vadīs Ivars Cinkuss. Lai Rīga gavilē!

STARPTAUTISKAIS VIDEO UN LAIKMETĪGĀS MĀKSLAS FESTIVĀLS "ŪDENSGABALI"
Kad: 18.08. 21:00-00:00 Kur: Peldošais mākslas centrs "Betanovuss" un AB Dambis
Pasākuma apraksts (sk. raksta augšpusē)

ĒRĢEĻU NAKTS JĀŅA BAZNĪCĀ
Kad: 18.08. 22:00-23:15 Kur: Rīgas Sv. Jāņa baznīca (Jāņa iela 7)
Pasākuma apraksts:
Rīgas Sv. Jāņa baznīca Rīgas svētku laikā aicina uz neparastu koncertu "Ērģeļu nakts Jāņa baznīcā". Senais dievnams atvērs savas durvis, lai ļautu ieklausīties un ielūkoties noslēpumā - kā nakts tumsā dzied un varbūt pat dejo ērģeles. No senām renesanses dejām līdz Ravēla "Bolero" temperamentam - krāsainas mūzikas ceļojumā cauri gadsimtiem Jūs aizvedīs ērģelniece Ilze Reine un ērģelnieku duets Iveta un Jānis Pelše. Nakts krāsas šoreiz atklās to, kas citreiz nav redzams - mūziķu spēli varēs vērot ekrānā. Šis koncerts turpina pavasarī iesākto labdarības akciju "Glābsim Jāņa baznīcu", aicinot apmeklētājus ziedot līdzekļus baznīcas fasādes restaurācijai.

-------------------------------------------------------

19.AUGUSTS

DIENNAKTS BASKETBOLA TURNĪRS "KRASTU MAČS" Kad: 19.08. 00:00-15:00 Kur: Laukums pie Latvijas Nacionālās operas (Aspazijas bulvāris 3) Pasākuma apraksts

SVĪTRAINĀS DIENAS 2012 Kad: 19.08. 10:00-19:30 Kur: Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs (Meža prospekts 1) Pasākuma apraksts

AVIĀCIJAS SVĒTKI LIDLAUKĀ "SPILVE" Kad: 19.08. 10:00-18:00 Kur: Lidlauks "Spilve", Topošais Aviācijas muzejs (Daugavgrīvas iela 140) Pasākuma apraksts

RĪGAS STĀSTS SĀKAS KINO "SPLENDID PALACE" Kad: 19.08. 10:00-22:00 Kur: Kino "Splendid Palace" (Elizabetes iela 61) Pasākuma apraksts

IZSTĀDE "IEPAZĪSTIES – KOKS!" Kad: 19.08. 11:00-18:00 Kur: Kultūras un atpūtas parka "Mežaparks" Lielās estrādes ēka Pasākuma apraksts

HANZAS PILSĒTAS RĪGAS GADSIMTU STĀSTI: FAKTI, LEĢENDAS, MŪZIKA UN DEJA
Kad: 19.08. 11:00-17:00 Kur: Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs (Palasta iela 4)
Pasākuma apraksts:
Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs ir viens no senākajiem publiskajiem muzejiem Eiropā, bagātākā Rīgas gadsimtu liecību krātuve, kurā var iepazīt laikmetu, kad Rīga bija aktīva Hanzas savienības dalībniece. Svētku laikā muzejs visu paaudžu rīdziniekiem un Rīgas viesiem piedāvā iespēju atpūsties, izzināt, mācīties un priecāties. Koncertprogrammā Kolonnu zālē aizgājušo gadsimtu dejas dejos, muzicēs, kā arī ikvienam interesentam seno deju soļus ierādīs ansambļi "Ballare", "Magnolija", "Galms" un "Kalendula".
Ekskursijās "Rīgas Hanzas gadsimtu stāsti: fakti un leģendas" latviešu, krievu un, angļu valodā plkst. 11.00, 13.00 un 15.00 aicinās muzeja gidi.
Aizrautīgākajiem pagātnes izzinātājiem būs domāta spēle "Ceļo no Rīgas uz Hanzas savienības pilsētām", kā arī atjautības un erudīcijas zibensturnīri "Hanzas pilsēta Rīga - rīdzinieki, tradīcijas un notikumi". Tikai Rīgas svētkos varēs pabūt īpašajās izstādēs "Hanzas savienības pilsētas", "Rīgas Hanzas gadsimtu liecības no muzeja kolekcijām", kā arī apmeklētāju uz vietas veidotajā ekspresizstādē "Hanzas gadsimtu zīmes manā Rīgā". Darbosies teatralizēti vēsturisks fotosalons "Es - rīdzinieks no Hanzas savienības gadsimtiem".

IZSTĀDE "KUR IR MANA LIDMAŠĪNA?" Kad: 19.08. 11:00-18:00 Kur: Rīgas pilsētas izstāžu zāle "Rīgas Mākslas Telpa" (Kungu iela 3) Pasākuma apraksts

SIGITAS DAUGULES IZSTĀDE "FASĀDES UN STRUKTŪRAS" Kad: 19.08. 11:00-18:00 Kur: Rīgas pilsētas izstāžu zāle "Rīgas Mākslas Telpa" (Kungu iela 3) Pasākuma apraksts

VECRĪGAS HANZAS TIRGUS
Kad: 19.08. 12:00-21:00 Kur: Rātslaukums, laukums pie Sv. Pētera baznīcas
Pasākuma apraksts:
Vecrīgas Hanzas tirgus tiek organizēts par godu 730. gadadienai kopš Rīgas iestāšanās Hanzas savienībā. Pasākumu norisināsies vairākos Vecrīgas laukumos.
Rātslaukumā, 19. augustā Rātslaukumā no 12.00 līdz 18.00 būs atvērtas Hanzas savienības dalībvalstu prezentāciju teltis. Šogad Rīgā viesosies Rostoka, Tallina, Tartu, Kauņa, Vitebska, Veļikij Novgoroda, Kingisepa, Valmiera, Koknese, Straupe un Limbaži. Viesu delegāciju prezentāciju teltīs apmeklētāji varēs plašāk iepazīt šīs Hanzas savienības pilsētas, vērot un vērtēt to labāko amatnieku darbu. 19. augustā no 12.00 - 21.00 uz skatuves Rātslaukumā plašā un daudzveidīgā kultūras programmā uzstāsies gan pašmāju mākslinieki, gan ārzemju viesi: Senās mūzikas ansamblis William Byrd Consort Andra Veismaņa vadībā piedāvās trīs Hanzas pilsētu - Rīgas, Kēnigsbergas un Dancigas mūziku. To pārstāv 16. un 17. gs. skaņdaru Bucenus, Krusius, Eccarda, Stobeus u.c. kompozīcijas, kuru atskaņojumā ansamblis līdzās čellam un kontrabasam izmanto arī trombonu priekšteci sakbutu;
Lībiešu, latgaļu un vidzemnieku dziesmas un dejas izpildīs Latviešu etno grupa Kristīnes Puriņas-Kārkles vadībā;
Mīmi izrādīs viduslaiku mistēriju "Svētā Maurīcija brīnumdarbi"; Seno operu ārijas dziedās Latvijā pazīstami operas solisti; Marionešu teātris priecēs ar izrādi "Kazanova"; Liepājas ceļojošais cirks demonstrēs viduslaiku cirku; Daudzveidīgu improvizācijas krāsu paleti un ceļojumu vēstures kultūrtelpā - no latviešu etnogrāfiskajām tradīcijām līdz pat 17. gs. stilizētai galma deju mūzikai varēs baudīt Uģa Prauliņa un Ivara Cinkusa kopdarbā "Opera Ficta"; Rīgas amatierkori, dejotāji, solistu kvartets un orķestris aicinās klausīties un skatīties vokāli-instrumentāla cildinājuma "Oda Rīgai" pirmatskaņojumu. Dzejnieka Bazilija Plīnija 16. gadsimtā rakstītās slavas dziesmas Rīgai skaņās ir ietērpis komponists Imants Mežaraups;
Starp priekšnesumiem visu dienu uz skatuves tiks demonstrēti viduslaiku bruņojumi, tērpi un bruņinieku cīņas māka.
Laukumā pie Sv. Pētera baznīcas, 19. augustā no plkst. 12.00 - 21.00 laukumā pie Sv. Pētera baznīcas darbosies autentisks viduslaiku tirgus, kurā piedalīsies amatnieki no Latvijas, Baltkrievijas, Polijas, Igaunijas. Te notiks ne tikai tirdzniecība, bet arī seno amatu, viduslaiku tērpu, bruņojuma demonstrējumi, kā arī tiks stāstīts par viduslaiku Rīgas sadzīves paradumiem, būs atvērts aktivitāšu laukums bērniem.

SVĒTKI VĒRMANES DĀRZĀ
Kad: 19.08. 12:00-18:00 Kur: Vērmanes dārzs un Vērmanes dārza estrāde
Pasākuma apraksts:
PASĀKUMS ĢIMENĒM UN BĒRNIEM "IZGUDRO RĪGU!". "Izgudro Rīgu!" piedāvā pasakainu atgriešanos teiksmainajos viduslaikos! Vērmanes dārzs pārtaps par stilizētu Hanzas pilsētu ar krāšņi tērptiem iemītniekiem ielās, mākslinieku priekšnesumiem, koncertiem, radošajām darbnīcām un sacensībām bērniem un jauniešiem.
Pasākuma mazākie apmeklētāji varēs paši izgatavot prinču un princešu kronīšus, zīmēt un gleznot Rīgu, paši izveidot koka kuģīšus un vest tos ceļā pa ūdeņiem, satikt senās Rīgas iemītniekus un redzēt īstu ceļojošo viduslaiku cirku, klaunus un brīnumdarus. Līdztekus ikkatrs varēs spēlēt viduslaiku galda spēles, kā arī piedalīties spēka un veiklības atrakcijās.
Estrādē būs daudzveidīga un interesanta koncertprogramma - teātra izrāde "Sprīdītis" bērniem, autentiski viduslaiku jokdaru priekšnesumi cirka trupas "Firebirds" (Ungārija) sniegumā, Genādija Paļčevska maģiskie triki, Schola Cantorum Riga un Riharda Zaļupes koncerts, bet noslēgumā - pasaulslavenā "Terem kvarteta" (Sanktpēterburga, Krievija) uzstāšanās.
Hanzas laikā kopā ar kuģiem no tālām zemēm atceļoja ne vien vērtīgas preces, bet arī ziņas par jaunākajiem izgudrojumiem. Tieši viduslaiku izgudrojumu tēma savīs visus priekšnesumus un aktivitātes vienotā aizraujošā dienas piedzīvojumā Vērmanes dārzā.
RADOŠĀ DARBNĪCA "CEĻOJUMS LAIKĀ". Radošā darbnīca "Ceļojums laikā" ir spēļu un uzdevumu sērija par Hanzas laika Rīgu, kur katrs varēs atrast sev piemērotāko spēli. ??
Pašiem mazākajiem būs iespēja pabeigt zīmējumus ar Rīgas kā Hanzas pilsētas galvenajiem simboliem - piemēram, zīmēt kuģus, kas ienāca Rīgas ostā, pilsētas aizstāvi, kas sargāja Rīgu pie tās mūriem, un citus.?? Visiem interesentiem būs iespēja spēlēt dažādas atmiņas/izzinošās spēles par Hanzas laika dzīvi un kultūru Rīgā. Viena no tām - galda spēle "Rīgas ceļotājs" - kurā, uzsākot spēli pie pilsētas vārtiem un pareizi atbildot uz jautājumiem, būs iespēja nokļūt pilsētas sirdī - Rātslaukumā. Jāpiebilst, ka katra nepareizā atbilde dalībnieka spēles kauliņu atmetīs atpakaļ izejas punktā. ??Tiem, kam patīk "kustināt" smadzenes būs iespēja izmēģināt spēkus dažādos kodētos uzdevumos par Rīgu kā Hanzas pilsētu.??
HANZAS ROKRAKSTS. Kaligrāfija ir sena māksla, kuras pamatā ir skaists un izkopts rokraksts. Tā ir sena profesija, kas bija attīstīta arī Hanzas pilsētā Rīgā, jo ar tušu un spalvaskātu tika rakstīti Rīgas vēsturē svarīgi un nozīmīgi dokumenti. Svētku laikā ikvienam interesentam būs iespēja iemēģināt savu "Hanzas rokrakstu", piedaloties kādā no kaligrāfijas aktivitātēm: glītrakstīšanā, rakstīt ar tušu un spalvaskātu, burtu rakstīšanā - mazākie bērni varēs ar krītiņiem mācīties rakstīt burtus uz gripelēm, kaligrāfijas paraugdemonstrējumos, saņemot kaligrāfa rakstītu apliecinājumu par savu dalību Rīgas pilsētas svētkos 2012, kā arī pašam to apzīmogot ar karstā vaska vai tintes nospiedumu. Būs foto stūrītis "Pie senās kaligrāfes", kā arī iespēja izmēģināt savus spēkus sāls maisiņu mešanā un mezglošanā - dažādas sarežģītības pakāpju mezglu siešanas pamatprasmju apgūšanā.??

SVĒTKU PROGRAMMA "RĪGAS SPĒLES UN GAVILES"
Kad: 19.08. 12:00-23:00 Kur: 11. novembra krastmala
Pasākuma apraksts:
Svētku programma "Rīgas spēles un gaviles" sāksies ar gājienu no Doma laukuma uz 11. novembra krastmalu. Gājiena kulminācija būs Hanzas savienības pilsētu karogu parāde un Rīgas atslēgas promenāde vispārējai apskatei īpaši būvētos ratos. Pēc pūtēju orķestra uzmundrinošā defilē viduslaiku un renesanses gaisotni skaņās zīmēs senās mūzikas ansambļi Canto un Ludus, viduslaiku noskaņas uzburs seno deju grupa Ballare, bet cīņas mākslu rādīs bruņinieki no Latvijas un Baltkrievijas. Vēl neredzētus brīnumus piedzīvosim ap dienas vidu, kad, draudzīgi sariedamies, svētkus greznos milzu pulks cilvēka labāko draugu - suņu. Pa to laiku uz skatuves viens otru būs nomainījuši Aināra Paukšēna apcerīgā grupa "Kopējā izteiksme" un daiļo dāmu saksofonu kvartets n[ex]t, kas, skanot klasiskās mūzikas pērļu stilizācijām, pavadīs Rīgas Horeogrāfijas vidusskolas balerīnu priekšnesumu.
Klasisku sapņojumu dimensijā visus klātesošos ievedīs milzu ziepju burbuļu mākoņi un gaisa pūķu miriādes, bet sapņojuma kulminācijas brīdī debesīs virs Rīgas uzmirdzēs gaisa balonu un akrobātu apvienības Dream Engine šovs no Lielbritānijas, rādot prātam neaptveramus brīnumus. Gaisa spēlēm norimstot, pie klavierēm sēdīsies džeza un šansona meistars Rolands Beļēvičs, atgādinot par laikiem, kad Melngalvju namā un citās Rīgas smalkākajās koncertzālēs publiku žilbināja Francis Lists, Klāra Šūmane un citi pasaulslaveni pianisti.
Viens no krastmalas programmas kulminācijas brīžiem noteikti būs perkusionista Nila Īles veidotais šovs "Rīga un ritms", kurā piedalīsies vismaz seši desmiti sitēju, pāri par 300 seniorkoru dziedātāju, tautas mūzikas grupa "Laiksne", kā arī salsas un vēderdeju dejotājas.
Kad uz skatuves nāks DJ Andris Gailis, krastmalas platību ņirbošā kustību pārgalvībā piepildīs skeitotāji, parkūristi un cirka žonglieri - tā Rīga rādīs savu māku ekvilibristikā. Viņiem pa pēdām sekos rāmie un stilīgi antīkie tvīda braucēji, kā arī ekstremālie dīvaiņi "Apokalipses jātnieki" ar visneredzētākajiem braucamrīkiem, un visu šo krāšņumu rotās rokgrupas "Dzelzs vilks" priekšnesums.
Kustības apogeju nomainīs rāmākas noskaņas ar Dream Engine otrreizēju parādīšanos un apcerīgāku mūziķu trio, kurā uzstāsies Latvijas Nacionālās operas soliste Evita Zālīte, viens no labākajiem Latvijas ģitāristiem Kaspars Zemītis un čellists Ainārs Paukšēns.
Vēlākā pēcpusdienā "Rīgas spēlēs un gavilēs" piedalīsies Kauņas rokgrupa Hansanova, jūlija vidū pasaules koru olimpiādē Sinsinati (ASV) par absolūto čempionu kļuvušais dāmu septets Latvian Voices un mutesbungu supervirtuozs Lytos, kā arī enerģētiski uzlādējošā dūdu un bungu grupa "Auļi".
Kā "Rīgas spēļu un gaviļu" īstenais devītais vilnis nāks koncertuzvedums "Rīga, mana baltā Rīga" ar Uģa Prauliņa mūziku. Zināmas un maz zināmas tautasdziesmas, stilistiski iederīgas instrumentālas intermēdijas ar dejošanu un bez tās, un koncertuzveduma kulminācijā - Uģa Prauliņa intensīvā rokmūzikas garā veidotā oriģināldziesma "Oda Pēterbaznīcai" ar Ojāra Vācieša dzeju. Dzejolis sacerēts par godu 1973. gada 29. jūnijā notikušajai restaurētā Pēterbaznīcas torņa atklāšanai.
Koncertuzvedums "Rīga, mana baltā Rīga" pāraugs svētku uguņošanā, ko pavadīs Uģa Prauliņa īpaši šim gadījumam komponēta mūzika. Rīgas spēles būs galā, bet gaviles vēl ilgi atbalsosies debesīs virs mūsu vienīgās - mūsu Rīgas!

MAIZES SVĒTKI
Kad: 19.08. 12:00-21:00 Kur: Skārņu iela
Pasākuma apraksts:
Maiznieka amats jau izsenis ir bijis cienījams un godā turēts. Lai nodrošinātu pilsētas iedzīvotājus ar maizi, 14.- 15. gs. Rīgā radās sākumā nelielas, vēlāk lielākas un visu diennakti strādājošas maiznīcas - ceptuves. Pieaugot maiznieka aroda popularitātei, radās maiznieku biedrības jeb cunftes. Pirmie Rīgas maiznieki, kas iestājās biedrībās, bija vācieši. Cunftu galvenais uzdevums bija organizēt rūpniecisku ražošanu, aizsargāt ražotāju intereses, sniegt palīdzību amata brāļiem.
Svētdienās un svētkos amatnieki parasti nestrādāja, bet maiznieki bija izņēmums. Pilsētniekiem no rīta bija vajadzīga svaiga maize. Tādēļ arī Rīgas svētku laikā Latvijas maiznieku biedrības dalībnieki rīdziniekiem un viesiem piedāvās savus ražojumus. Pasākuma laikā būs iespēja nobaudīt un iegādāties daudzveidīgu maizes izstrādājumu klāstu. Īpašās seno latviešu godos un iezīmīgiem dzīves brīžiem ceptās maizes būs iespēja iegādāties par īpašu cenu, tās nosolot izsolē.

KALĒJU DIENA 2012
Kad: 19.08. 12:00-16:00 Kur: VA "Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs" (Brīvības gatve 440, Rīga)
Pasākuma apraksts:
Katru gadu vasaras nogalē Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā notiek Latvijas un kaimiņvalstu kalēju saiets. Apmeklētāji iepazīstas gan ar izstādītajiem meistardarbiem, gan pašiem atraktīvajiem kalējmeistariem no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas. Pasākumā iespējams ne vien vērot kalēja amata paraugdemonstrējumus, bet arī aktīvi piedalīties darba procesā. Ikvienam drosminiekam būs iespēja pārbaudīt pašam savas prasmes un spēku kaļot monētas, pakavus un naglas. Apmeklētāju priekam muzicēs un Kalēju danci mācīs folkloras kopas. Ieejas maksa Ls 2.50 pieaugušiem, Ls 1.50, Ls 1.00 skolēniem un pensionāriem. Ģimenes biļete Ls 5 ( 2 pieaugušie un 2 - 4 bērni vai viena daudzbērnu ģimene).

RADOŠĀ DARBNĪCA BĒRNIEM "MANA RĪGA"
Kad: 19.08. 12:00-14:00 Kur: Rīgas pilsētas izstāžu zāle "Rīgas Mākslas Telpa" (Kungu iela 3)
Pasākuma apraksts:
Mēs būvēsim savu Rīgu, radoši izmantojot tukšas plastmasas pudeles, kastītes, šķīvīšus un citas lietas. Mēs mācīsimies otrreiz izmantot materiālus un gūsim izpratni par "zaļo" domāšanu, par ekoloģiju. Rīgas Mākslas Telpas radošajās darbnīcās bērni tiek aicināti strādāt kopā ar māksliniekiem un mākslas pedagogiem. Nāc un piedalies! Ieejas maksa Ls 2.00, 10 cilvēku grupai Ls 1.00. Laikā, kamēr bērni aizņemti radošajā darbnīcā, vecāki var apskatīt Rīgas Mākslas Telpas izstādes bez maksas.

BALTCOM CARTOON RALLIJS 2012
Kad: 19.08. 13:00-17:00 Kur: Laukums pie Rīgas Kongresu nama (K. Valdemāra iela 5)
Pasākuma apraksts:
Cartoon rallijs ir kļuvis par lielisku Rīgas svētku tradīciju. Šogad tas notiks jau septīto reizi. Iepriekšējās vasarās paštaisīto braucamrīku festivālā skatītāji varēja vērot gan braucošas gultas un kazino galdus, gan dzeltenu zemūdeni. No pasaku grāmatām bija izkāpis Šreks ar saviem draugiem un Trīs sivēntiņi kopā ar vilku. Visu minēto bija izdomājuši un dzīvē realizēja Rīgas jautrākie, atraktīvākie un drosmīgākie darba kolektīvi. Apkopojot visu iepriekšējo gadu pieredzi, organizatori ir secinājuši, ka: Cartoon rallijs nav parastas sporta sacensības. Tas ir jautrs pasākums, kuru dalībniekiem jāparāda ir ne tikai spēks un ātrums, bet arī izdoma un atraktivitāte,tā ir izrāde/šovs vairāku stundu garumā, tās ir komandas ar apņēmību un atraktīvām idejām, tie ir cilvēki, kuri nebaidās savas idejas parādīt citiem, tās ir sacensības, kas spēj pulcēt tūkstošiem skatītāju, tā ir draudzīga cīņa gan trasē, gan ārpus tās, Rīga ir iedvesmas pilsēta! Cartoon rallijs to pierāda. Šajā gadā Baltcom cartoon rallijs ir pieskaņojies Rīgas pilsētas svētku tēmai - Viduslaiku un Hanzas savienības garam. Tāpēc visām komandām būs jādomā kā apvienot 21. gadsimta atribūtiku ar viduslaiku atmosfēru, tērpiem un personāžiem. Sarīkojiet svētkus savam darba kolektīvam vai draugiem! Pieteikšanās sacensībām līdz 10. augustam mājas lapā www.parstipru.lv (sadaļā "Baltcom cartoon rallijs") vai pa tālruni 28686117.

KONCERTPROGRAMMA "DAUDZBALSĪGĀ RĪGA"
Kad: 19.08. 15:00-19:00 Kur: Laukums pie tirdzniecības centra "Origo" (Stacijas laukums 2)
Pasākuma apraksts:
Koncerts "Daudzbalsīgā Rīga" mūsu pilsētas vēsturiskajās krustcelēs - pulcēs stacijas laukumā 19. augustā dažādu tautu kultūras pārstāvošos, Rīgā dzīvojošo latviešu, līvu, krievu, ukraiņu,baltkrievu, vācu, ebreju un citu tautu vokālos un deju ansambļus, kā arī tautas mūzikas instrumentu orķestrus. Kopumā vairāk nekā četras stundas garajā tautas mūzikas "maratonā" piedalīsies 20 māksliniecisko kolektīvu, starp kuriem būs arī viesi no citām Latvijas un Eiropas Hanzas savienības pilsētām. Koncertu uzsāks Kultūras un atpūtas centra "Imanta" vīru vokālais kvartets "Harmonija Rīgai", kurš pagājušā gada Latvijas vokālo ansambļu skatē izpelnījās skatītāju simpātiju balvu, savukārt koncertu noslēgs šī gada instrumentālo orķestru un ansambļu skates līderis - VEF Kultūras pils tautas mūzikas orķestris "Sadko", kurš kopā ar pārējien koncerta dalībniekiem atskaņos speciāli šiem svētkiem aranžētu kopdziesmu - veltījumu Rīgai.

AIRĒŠANAS SVĒTKI "NĀC UN AIRĒ"
Kad: 19.08. 16:00-19:00 Kur: Rīgas kanāls pie Latvijas Nacionālās operas
Pasākuma apraksts:
Airēšanas svētki ir sacensības, kurās iespējams ne tikai vērot profesionāļu un veterānu sniegumu airēšanā smailītēs un kanoe laivās, bet arī piedalīties katram pašam - nāc un airē! Viss, kas Tev vajadzīgs, ir vēlme pamēģināt, drosme un cīņas spars. Rīgas svētku ietvaros airēšanas sacensības notiks jau otro gadu pēc kārtas un tajos piedalīsies sportisti no Latvijas un Lietuvas - to vidū arī tādi izcili sportisti kā Olimpiskais čempions Ivans Klementjevs, Pasaules čempioni Jefimijs Klementjevs un Aleksandra Klementjeva. Tautas klasē - braucienā 12-vietīgā drakonu laivā 200 metru distancē var pieteikties jebkurš, rakstot uz e-pastu: Klementjevi@inbox.lv. 2011. gada Rīgas svētku laikā airēšanās sacensībās Rīgas pilsētas kanālā piedalījās 25 komandas. Sacensību uzvarētāji saņem ne tikai piemiņas medaļas, bet arī vērtīgas balvas.

GRUPAS "????? ??????" KONCERTS
Kad: 19.08. 17:00-19:00 Kur: Arēna Rīga (Skanstes iela 21)
Pasākuma apraksts:
19. augustā Arēna Rīga koncertēs grupa ????? ?????? (Krievija). Koncertu iesildīs grupas Run Run Run (ASV) un Losers (Lielbritānija). Sirsnīgie dumpinieki ????? ?????? nenoliedzami ir spilgtākā mūsdienu Krievijas rokgrupa - viņu pazīšanās zīme ir neparastais vokāls, enerģijas pilnās uzstāšanās koncertos un festivālos un, protams, īpašais, tikai ????? ?????? raksturīgais mūzikas stils - rokpops! Grupas ????? ?????? sastāvā ir četri dalībnieki - Iļja Lagutenko, Jurijs Cālers, Jevgēņijis Zviģonijs un Oļegs Pungins. ????? ?????? izdevuši astoņus studijas albumus, ieguvuši neskaitāmas mūzikas balvas un titulus un uzstājušies kupli apmeklētos koncertos gan Krievijā, gan ārpus tās, tai skaitā arī Rīgā. 2012. gada maijā ????? ?????? devušies apkārt pasaulei uz burukuģa "Sedovs" klāja, kur strādā pie jauna albuma. Pa ceļam grupa koncertēs ostas pilsētās Somijā, Vācijā, Francijā un citās valstīs, tai skaitā iegriezīsies arī Latvijā, lai uzstātos Rīgas pilsētas svētkos.

SVĒTKI VĒRMANES DĀRZĀ - DŽEZA MŪZIKAS VAKARS
Kad: 19.08. 19:00-22:00 Kur: Vērmanes dārzs un Vērmanes dārza estrāde
Pasākuma apraksts:
Rīgas svētku vakara koncerts Vērmanes dārzā izskanēs liegās džeza mūzikas noskaņās. Pasaulē populāras džeza mūzikas tēmas izspēlēs Profesionālā pūtēju orķestra "Rīga" mūziķi, solisti Inga Bērziņa un Daumants Kalniņš. Muzikāli radošos eksperimentos ar klausītājiem dalīsies projekta Brass&Jazz mūziķi, kas apvieno Latvijas džeza izpildītājus un izcilus šī žanra pasniedzējus no ārvalstīm - Nīderlandes, Lietuvas, Igaunijas, Šveices un Zviedrijas. Koncertu noslēgs Mirage Jazz Orchestra un lielisko solistu, džeza interpretu Laimja Rācenāja un Jolantas Gulbes koncerts.