Latviešu Русский Deutsch English Français Türkçe


Ritma mūzikas festivāls "Ventspils Groove 2012" Ventspilī

Article Image

Jau septīto gadu pēc kārtas no 13. augusta līdz 19. augustam Ventspilī norisināsies Mūsdienu ritma mūzikas festivāls - meistarklases "Ventspils Groove 2012", ko ar Ventspils pilsētas domes finansiālo atbalstu organizē Ventspils Mūzikas vidusskola sadarbībā ar Ventspils Kultūras centru.

Turpinot iepriekšējos gados aizsāktās tradīcijas, meistarklašu dalībnieki varēs papildināt savas zināšanas pie pazīstamiem Latvijas mūziķiem, kā arī pasniedzējiem un viesmāksliniekiem no Nīderlandes, Itālijas un Brazīlijas.

Festivāla – meistarklašu ietvaros paredzēti arī koncerti ar profesionālu Latvijas un ārvalstu džeza mūziķu piedalīšanos un Gala koncerts ar Mirage Jazz Orchestra , Kārļa Vanaga City Jazz Big Band un Raita Ašmaņa Jelgavas Bigbenda, Ventspils Bigbenda, kā arī populāru solistu un instrumentālistu uzstāšanos.

Šogad festivāla ietvaros tiks turpināta pērn pirmo reizi organizētā mazā Big band nometne bērniem, ko vadīs Renārs Lācis. Tās dalībniekiem būs iespēja piedalīties dažādās nodarbībās, attīstot un pilnveidojot iemaņas instrumenta spēlē, improvizācijā, kā arī ritma mācībā. Nedēļas laikā kopā ar pasniedzējiem tiks sagatavota arī koncerta programma.

Turpinot 2011. gadā aizsāktās nodarbības mūzikas tehnoloģijās, arī šogad "Ventspils groove" ietvaros norisināsies apmācību kursi mūzikas tehnologiem – skaņu operatoriem. Sadarbībā ar Latvijā zināmiem producentiem un skaņu režisoriem
tiks apskatīti un praktiski izpildīti visi dziesmas tapšanas posmi. Savukārt, kā jau tas ir ierasts, festivāla ietvaros ik vakaru Kultūras centra telpās notiks arī Jam session pasākumi.

Maistarklašu vadītāji, kā arī pieaicinātie mākslinieki un kolektīvi:

Ieva Kerēvica (vokāls) – Latvija
Izglītību ieguvusi Jelgavas mūzikas vidusskolā, kā arī Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības augstskolā. Ar panākumiem piedalījusies vairākos vokālajos konkursos, tai skaitā Sony Jazz Stage 2004 (2. vieta), Lady Summertime laureāte, Stage number one (1. vieta; dalība kopā ar grupu The spirit shadows). Piedalījusies arī konkursos "Tu esi pamanīts" un "Liepājas Dzintars". 2009. gadā bijusi Madonas zaļā kora vadītāja TV3 šovā "Koru Kari2", kur izcīnīta arī uzvara.

Inga Bērziņa ( vokāls)- Latvija
Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Džeza nodaļas vokālā pedagoģe un džeza dziedātāja, kura labi pazīstama ne tikai Latvijas, bet arī citu valstu džeza mūzikas lietpratējiem. Izglītību ieguvusi Maskavas Gņesinu mūzikas pedagoģijas institūtā, kur studējusi estrādes un džeza mūzikas nodaļā, dziedājusi dažādos džeza un estrādes ansambļos, pēdējā laikā biežāk sadarbojas ar Latvijā populāru džeza mūziķu apvienības Riga Groove Electro pārstāvjiem Denisu Paškeviču, Madaru Kalniņu un Kasparu Grigali, kā arī Mirage Jazz Orchestra. Savu dziedātprasmi māksliniece papildinājusi dažādās apmaiņas programmās un meistarklasēs Eiropā un ASV.

Madars Kalniņš (taustiņinstrumenti) - Latvija
Džeza mūzikas pianists, pazīstams arī kā komponists un aranžētājs. 1989.gadā absolvējis Latvijas Mūzikas akadēmiju, uzsākot darbu Latvijas Radio bigband. Spēlējis kopā ar tādiem džeza virtuoziem kā Frenks Fosters, Denis Rovlends, Billijs Hārpers, Dženeta Lavsone, Brains Melvins un Neffs Irizarri (ASV), Norma Vinstone, Stenlijs Džordans (Lielbritānija), Rio Kavasaki (Japāna), Karlheinzs Miklins (Austrija). Līdz ar citiem projektiem Madars Kalniņš muzicē kopā ar bundzinieku Kasparu Grigali, kontrabasistu Andri Grunti, basģitāristu Norbertu Skrauci un saksofonistu Denisu Paškēviču. Paralēli koncertiem un dalībai dažādos projektos, būdams mūzikas pedagogs, pianists protežē jaunos džeza talantus Rīgas Doma kora skolas džeza nodaļā, kā arī Denisa Paškēviča "Jazzschool Latvija".

Kaspars Grigalis (sitaminstrumenti) – Latvija
Viens no labākajiem un pieprasītākajiem perkusionistiem Latvijā. Absolvējis Ventspils Mūzikas vidusskolu, kur šobrīd turpina pedagoga gaitas Estrādes un džeza mūzikas nodaļā, kā arī absolvējis J. Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju. Savas profesionālās iemaņas pilnveidojis pie daudziem pasaulē pazīstamiem pedagogiem. Lai arī iesākumā vairāk koncentrējies uz džeza mūziku – muzicējis ar visiem pazīstamākajiem Latvijas džeza mūziķiem un labi zināmiem pasaules klases džeza mūziķiem (piemēram, Džulianu Loidu-Vēberu un Tallinas kamerorķestri), taču atradis savu nišu arī popmūzikā. Savu pieredzi papildinājis, muzicējot kopā ar Latvijas popmūzikas, rokmūzikas, r"n"b, hip-hop un estrādes mūzikas populāriem māksliniekiem – R. Paulu, M.Vilcāni, I.Busuli, J.Stībeli, L.Vaikuli, R.Macatu un Amber.

Staņislavs Judins (bass) – Latvija
Komponists, basģitārists, kontrabasists, Ventspils Mūzikas vidusskolas pasniedzējs. Strādājis Latvijas Nacionālajā operā (2000.-2001.), 2002.gadā kopā ar blūza grupu "Thoughts River" saņēmis balvu festivālā "Sinepes un medus", kur ticis nominēts arī kā labākais basists. 2006. gada konkursa "Sony Jazz Stage" laureāts (ieguvis Publikas simpātijas balvu), 2006. gadā sacerējis arī dziesmu "Uzmini nu", kas iekļuvusi 1. vietā gan Latvijas mūzikas TOP 40, gan Radio SWH TOP. 2007. gadā saņēmis "MicRec" balvu par gada labāko dziesmu, Radio SWH balvu par gada TOP 20 iegūto 2. vietu, kā arī AKKA/LA balvu par labāko dziesmu. Papildinājies meistarklasēs pie Džona Patituči, kā arī pats sniedzis meistarklases jaunajiem mūziķiem Ventspils Mūzikas vidusskolas organizētajā mūzikas festivālā "Ventspils groove". Regulāri koncertē ar vadošajiem un respektablākajiem Latvijas mūziķiem.

Artūrs Kutepovs (ģitāra) – Latvija
Absolvējis Valsts estrādes un džeza koledžu Maskavā. Ieguvis profesionālā bakalaura grādu Rīgas pedagoģijas un izglītības vadības augstskolā. Patlaban Ventspils Mūzikas vidusskolas Džeza nodaļā pasniedz ģitāras spēli un darbojas kā komponists. Viņš ir arī grupas " Labvēlīgais tips" dalībnieks. Paralēli tam sadarbojies arī ar citiem Latvijā un pasaulē pazīstamiem mūzikas meistariem: R. Raubiško, G.Rozenbergu, E. Straumi, I.Galenieku, M. Briežkalnu, R.Macatu, A.Medni, F. Fosteru, E. Marientaļu, S.Džordanu u.c., piedalījies starptautiskajos džeza festivālos Krievijā, Lietuvā, Somijā, Zviedrijā, Vācijā u.c.

Toms Rudzinskis (saksofons)- Latvija/Nīderlande
Viens no Latvijas inovatīvākajiem džeza saksofonistiem, kurš atradis savu unikālo skanējumu ne tikai kā saksofonists, bet arī kā komponists. Pēc prestižās Amsterdamas konsevatorijas pabeigšanas Toms pašreiz dzīvo Nīderlandē. Viņš ir daudzu konkursu laureāts, koncertējis Nīderlandē, Vācijā, Baltijas valstīs, Spānijā, Luksemburgā, Beļģijā, Kurasao, Portugālē, Austrijā, Gruzijā, Čehijā, Polijā u.c.

Kaspars Kurdeko (komponists un perkusionists) –Latvija/Nīderlande
Studējis Amsterdamas Mūzikas konservatorijā džeza departamentā. Ieguvis prestižu starptautisko balvu ar savu internacionālo džeza kvartetu "DekoMotion" džeza konkursā Keep Aye Jazz Award 2010 Nīderlandē, kā arī ieguvis specbalvu kā labākais izpildītājs. Lai paplašinātu savas mūzikas studijas un pieredzi, studējis arī New York Manhattan School. Šobrīd mūziķis darbojas dažādos internacionālos projektos: Spyros Manesis Trio (Grieķija), Exit Trio, Soo Choo Trio (Dienvidkoreja), DekoMotion, Sandero Fazio Quartet (Itālija). Paralēli tam pasniedz arī ritma stundas un bungas jaunizveidotajam džeza departamentā Latvijas Mūzikas akadēmijā.

Ritvars Garoza (taustiņinstrumenti) – Latvija
Studējis Tallinas Mūzikas akadēmijā ģitārista Jaak Soaar vadītajā džeza un populārās mūzikas nodaļā, pie pedagogiem Kari Ikonen un Raul Soot. J.Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolas džeza un populārās mūzikas nodaļas džeza solfedžo, kameransambļu un klavieru pasniedzējs. Pianists, komponists un aranžētājs City Jazz Big Band. Uzstājies arī dažādos citos kameransambļu sastāvos, muzicējis kopā ar O.Lundstrēma orķestri, Liepājas Simfonisko orķestri.

Māris Plūme (ģitāra, basģitāra, vokāls, perkusijas) – Latvija
Ieguvis bakalaura grādu RPIVA Populārās un džeza mūzikas nodaļā kā ģitāras pasniedzējs. Ģitārspēli apguvis arī Hamburgas Mūzikas un teātra augstskolā kā Erasmus apmaiņas students. Kā ģitārists piedalījies vairākos Latvijas un starptautiska mēroga pasākumos. 2005. gadā ieguvis pirmo vietu Sony Jazz Stage džeza ģitāristu konkursā. Strādājis arī par ģitāras pedagogu Ventspils Mūzikas vidusskolā.

Boriss Gammers (komponists, aranžētājs, klarnetists un saksofonists) – Izraēla
Dzimis Rīgā 1949.gadā, muzikālo izglītību ieguvis J. Mediņa mūzikas koledžā klarnetes, flautas un saksofona spēles klasēs. Savukārt 1978.gadā emigrējis uz Izraēlu, kur 1985.gadā nodibinājis Izraēlas pirmo profesionālo diksilendu "Jerusalem Jazz Band". 1986. gadā Izraēlas džeza festivālā viņš atzīts par labāko saksofonistu, bet 1989. gadā kopā ar Izraēlas un Eiropas mūziķiem Gammers nodibinājis džeza grupu "Eight Till Late". Meistarīgā flautas, klarnetes un saksofona spēle, teicamās zināšanas par dažādiem džeza stiliem un neatvairāmā vēlme spēlēt dažādus mūzikas stilus Hammeru padarījusi par vienu no populārākajiem Izraēlas džeza mūziķiem. Viņš uzstājies kopā ar daudziem mūziķiem, tostarp ar Diziju Džilespi (Dizzsiy Gilesspsie), Čiku Korea (Chick Corea), Oskaru Petersonu (Oscar Peterson) un daudzām citām džeza superzvaigznēm.

Mirage Jazz Orchestra
Mirage Jazz Orchestra aktīvi sevi pieteica 2004. gada janvārī. To dibinājuši džeza mūzikas mākslinieki – trombonists Lauris Amantovs un saksofonists Deniss Paškevičs. Lauris Amantovs ir beidzis džeza mūzikas studijas Klaipēdas universitātē, skolojies pie slavenā džeza trombonista Jiggs Whigham. Viņa sapnis vienmēr ir bijis izveidot savu profesionālo bigbendu. Deniss Paškevičs, kurš iemantojis klausītāju atzinību kā grupas Time After Time solists, ir pieredzējis džeza mūziķis, kas aktīvi muzicē Latvijā un ārvalstīs – 10 dažādu džeza grupu dibinātājs un vadītājs, izveidojis arī trīs starptautiskus džeza sastāvus kopā ar Brian Melvin, Rio Kawasaki, Nick Ali, Brownmann Can un citiem; viens no pirmās džeza mūzikas izdevniecības Latvijā dibinātājiem un mūzikas producents.

City Jazz Big Band
Kārļa Vanaga City Jazz Big Band izveidots 2007.gada vasarā. Šis ir pilna modernā sastāva bigbends, tajā darbojas 21 mūziķis, kurus vieno vēlme spēlēt mākslinieciski augstvērtīgu mūziku, tādējādi radot prieku sev un klausītājiem. Bigbends savā salīdzinoši īsajā pastāvēšanas laikā ir uzstājies ar Latvijas vadošajiem džeza un populārās mūzikas solistiem – Intaru Busuli, Jāni Stībeli, Lindu Leen, Aishu, Arni Medni, Amber, Miku Dukuru u.c., kā arī ar vairākiem instrumentālajiem solistiem – Uldi Marhilēviču, Raimondu Macatu, DJ Monsta, ārvalstu māksliniekiem Magnus Lindgren, Magnum Coltrane Price, Erik Soderlind, Robert Ikiz, Diva Cruz, Tiago Loei, Bill Richardson, Chris Beaty, Michael Varekamp.

Raita Ašmaņa Jelgavas Bigbends
Jelgavas bigbends izveidojies 1991.gadā no visdažādākā ranga džeza mūzikas entuziastiem. Kolektīvā spēlē gan amatieri, gan profesionāli mūziķi. Visus šos gadus bigbends piedalījies dažādos džeza mūzikas pasākumos, koncertos, pieņemšanās un privātos sarīkojumos gan Latvijā, gan ārzemēs. Bigbenda mūziķi spēlē dažādos sastāvos – sākot no nelielas džeza grupas līdz pilnam bigbenda sastāvam. Bigbendam ir plašs repertuārs, kas tālu pārsniedz klasiskās džeza mūzikas robežas, variējot starp džezu, izklaidējošo mūziku un popmūziku. Bigbends sadarbojies ar Raimondu Paulu, Pitu Andersonu, Laimi Rācenāju, Olgu Pīrāgs u.c. 2002.gadā ierakstīts televīzijas koncerts ar leģendāro dziedātāju no Vācijas Freddy Quinn.

ventspils.lv