Latviešu Русский Deutsch English Français Türkçe


Jelgava aicina uz gada gardākajiem svētkiem

Article Image

Sestdien, 25. augustā, Jelgava aicina uz gada gardākajiem Vispārējiem Piena, maizes un medus svētkiem.Vairāk kā 150 stendos jau no pulksten 10 visi "vēderprieku" cienītāji aicināti aiz Raiņa parku, lai iepazītos, nogaršotu un iegādātos dažādus piena, maizes un medus izstrādājumus, kā arī citus gardumus un amatnieku darinājumus. Savukārt, pulksten 15 tikšanās vieta – Lielupes promenāde, kur pulksten 16 ūdenī tiks palaisti piena paku kuģi. Svētku noslēgumā – brīvdabas koncerts Uzvaras parkā.
Raiņa parkā darbosies Piena, maizes un medus svētku gadatirgus, kurā varēs nopirkt medu, pienu, maizi, kā arī citus gardumus un amatnieku darinājumus. Degustāciju konkursos apmeklētājiem būs iespēja nogaršot medu un maizi, lai noteiktu šī gada "Latvijas atzītāko medu" un "Latvijas gardāko maizi".
Amatu vidusskolas audzēkņi jau vairākas dienas pirms svētkiem cep lielu burukuģi ar nosaukumu "Lec uz klāja!". "Latvijas zaļais punkts" piedāvās uzspēlēt 15 metrus garu galda spēli – "Zaļā punkta distance", kur zinošākie par vidi varēs nopelnīt ceļojumu uz Stokholmu.
Lai priecētu ne tikai vēderus, bet arī prātus un sirdis, brīvajos brīžos gan maziem, gan lieliem būs iespēja darboties radošajās darbnīcās un piedalīties konkursos. Tāpat neizpaliks arī radošās aktivitātes bērniem – varēs rakstīt piena tehnikā, dekorēt gardus burukuģus, veidot salmu figūriņas.
Pirmo reizi piena svētkos notiks modes talka – sadarbībā ar Latvijas Mākslas akadēmijas
modes mākslas un tekstilmākslas studentiem un "Humana Latvia", tā solās būt īsts "Sprādziens
pirāta skapī". No modes izgājušiem tērpiem tiks dota "otrā elpu". Ikvienam būs iespēja redzēt,
kā vecas lietas var uztaisīt par jaunām un stilīgām. Dienas laikā tiks veidoti arī īpaši tērpi deju
studijas "Intriga" meitenēm, kas ar tiem uzstāsies regates apbalvošanā. Par muzikālo programmu dienas gaitā gādās Žoržs Siksna, "Tirkīza koris", kapela "Dziga" no Rēzeknes un tautas deju dejotāji.
Kā ierasts, šajos svētkos desmito reizi notiks Latvijā vienīgā "Rasa" Piena paku laivu regate. Ja pirmajā regatē uz starta līnijas stājās desmit piena paku plosti no 15 000 tukšām pakām, tad šodien kuģu skaits trīskāršojies un to veidošanā izmanto jau 40 tūkstošus piena paku. Regates un laivu būvnieku labākais un uzticamākais sabiedrotais ir AS "Rīgas Piena kombināts", kas dalībniekiem jau piekto gadu sarūpē galveno laivu būvmateriālu – "Rasa" piena pakas. Gājēju Promenādē no pulksten 15 skatītāju un žūrijas vērtējumam tiks nodotas vēl neredzētas laivas, ikviens interesents varēs tās apskatīt un saņemt atbildes uz jautājumiem par laivas vizuālo izskatu, laivas ideju, inženiertehniskajām inovācijām, sagatavošanās procesu, un, kas zina, iespējams, nākamgad pamudinās piedalīties arī kādu no skatītājiem. Pulksten 16 notiks piena paku parāde brauciens ar laivu prezentācijām un ātrumbrauciens uz Lielupes, kad komandas sacentīsies par balvām nominācijās: oriģinālākā, inovatīvākā, lielākā, ātrākā laiva, visatraktīvākā komanda, žūrijas simpātija un "Pilnīgs sviests". Svētki noslēgsies ar regates laureātu sumināšanu, koncertu un lustīgām dejām pulksten 19 Uzvaras parkā kopā ar Diānu Pīrāgs un draugiem, grupu "Dakota", "Tirkizband", Ivaru Galiņu un grupu "Laikā pirms".

Latvijas Sarkanā Krusta Jaunatnes organizācijas "Veselības darbnīca" "Trakās govs savaldīšana" arJauno Zemnieku klubu Latvijas Zaļā punkta spēlē " Zaļā punkta distance" laimē ceļojumu uz Stokholmu Radošās darbnīcas maziem un lieliem "Kapteiņa gardums", "Pagriez stūri!", "Siena drudzis", "Piena noslēpums" u.c. "Sprādziens pirāta skapī" – "Modes talka" sadarbībā ar "HumanaLatvia" un Latvijas Mākslas akadēmijas modes mākslas un tekstildizaina studentiem Bites izdzenās – Žoržs Siksna un "Tirkīza koris", TDA "Lielupe" un "Ritums", BDK "Ieviņa" ar DK "Zemgaļi" u.c. Jautrie iedīdītāji – kapela "Dziga" no Rēzeknes

X RASA Piena Paku laivu regate

Promenādē un uz Lielupes
15.00 – 16.00 Piena paku laivu apskate un prezentācijas
Promenādē
16.00 Piena paku laivu parādes brauciens uz Lielupes

Uzvaras parkā
Regates laureātu sumināšana un dejas ar grupām
19.00 Diāna Pīrāgs & draugi
21.00 Dakota
23.00 Tirkizband
00.30 Ivars Galiņš un "Laikā pirms"

Jelgava - atbraukt, iepazīt, iemīlēt!

Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas tornis Akadēmijas iela 1, t. 63005445, www.tornis.jelgava.lv Interaktīvas un aizraujošas vēstures ekspozīcijas ļaus iepazīt nozīmīgākās Jelgavas un Zemgales vērtības – simbolus, prezidentus, notikumus, Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas vēsturi un Zemgales tautas tērpa rakstus. No torņa skatu laukuma paveras brīnišķīga Jelgavas panorāma, bet garda maltīte Jūs gaida 8.stāvā - franču restorānā. Darba laiks:vēstures ekspozīcijas 10:00-19:00, izstāžu zāle un skatu laukums 10:00-22:00, restorāns 12:00- 22:00

Ģ. Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejs Akadēmijas iela 10, t. 63023383, www.jvmm.lv Apmeklējiet ievērojamāko Jelgavas muzeju – šeit Jūs sagaidīs pats hercogs Jēkabs! Muzejā, paralēli vēsturiskam skatījumam, varēsiet apskatīt LMA Zīmēšanas katedras studentu darbus, latviešu mākslinieces Austrālijā Lidijas Dombrovskas Larsenas gleznu izstādi "Manas domas par mākslu", izstādi "Sibīrijā rakstītās vēstules uz bērza tāss" un novērtēt vienu no muzeja lielākajiem lepnumiem - latviešu vecmeistara Ģederta Eliasa gleznu kolekciju. Darba laiks: 10:00-17:00

Ā. Alunāna memoriālais muzejs Filozofu iela 3, t. 63021180, www.jvmm.lv Radošu iedvesmu Jūs gūsiet, ja apmeklēsiet latviešu teātra tēva Ādolfa Alunāna memoriālo māju, kur interaktīvā vidē varēsiet minēt mīklas, pasmieties par veco laiku anekdotēm un spēlēt teātri! Jūs pārsteigs atjaunotā muzeja interjers un teātra tēva klātbūtnes sajūta. Darba laiks: 10:00-17:00

Jelgavas pils Lielā iela 2, t. 63005617, www.llu.lv
Aicināti apmeklēt arhitekta F.B.Rastrelli meistardarbu – lielāko baroka pili Baltijā! Senatnīgās Mītavas garu
varēsiet sajust Jelgavas pilī esošajā muzejā, kur, pie gardas šokolādes dzēriena tasītes, no galma dāmām dzirdēsiet stāstus par Kurzemes-Zemgales hercogiem un atklāsiet pils noslēpumus.Viesojoties Jelgavas pilī, neaizmirstiet ielūkoties unikālajās Hercogu kapenēs, kur atdusas visi hercogu dinastiju pārstāvji, arī hercogs Jēkabs. Darba laiks: Jelgavas pils un LLU muzejs: 12:00-18:00, Kurzemes hercogu kapenes: 9:00-17:00

Ekskursija ar autobusu "Ražots Jelgavā" plkst. 13:00-15:30 Ekskursija ar autobusu "Ražots Jelgavā"- iepazīsiet zīmīgākos Jelgavas pilsētas tūrisma objektus un ražojošos uzņēmumus. Sākums Jelgavas Tūrisma informācijas centrā un noslēgums pie Jelgavas pils. Informācija un pieteikšanās Jelgavas tūrisma informācijas centrā, Akadēmijas ielā 1, t. 63005447,
tic@tornis.jelgava.lv Maksa par ekskursiju: 3.00 LVL pieaugušajiem, 1.25 LVL skolēniem (pirmskolas vec.
bērniem bez maksas)

Izbraukumi pa Lielupi ar senatnīgo kuģīti "Frīda"
Kapteinis Artis aicina doties izbraukumos pa Lielupi ar kuģīti "Frīda", kas būvēts Zviedrijā pirms 90 gadiem. Iekāpšana – pie pontona piestātnes Lielupes promenādē (Lielupes labais krasts). Izbraukumi notiek reizi pusstundā (9 vietas) plkst. 10:00 – 15:00. Izbraukumi nenotiek lietus laikā. Maksa par braucienu: 2.00 LVL pieaugušajiem, 1.00 LVL bērniem (līdz 16 g.v.)

Ekskursija ar kājām "Ciemos pie savvaļas zirgiem"
Plkst. 17:30-19:30dodietiespastaigā ar vides gidu pa Lielupes palienes pļavāmuniepazīstietsavvaļas zirgu
ikdienu klātienē. Gids pastāstīs par savvaļas zirgu dzīvi Pilssalā un par visu pārējo kas lido, rāpo, peld,
zied un ieņem savu vietu pļavu ekosistēmā. Pulcēšanās auto stāvlaukumā aiz Jelgavas pils. Informācija un pieteikšanās pa tālruni 20264343 (gids E.Nordmanis). Maksa par ekskursiju – ziedojumi.

Nobaudiet Jelgavas pilsētas īpašos ēdienus un atspirdzinošo dzērienu Bistro "Silva" (Driksas iela 9), ģimenes restorāns "Hercogs" (Kr. Barona iela 3) un kafejnīca "TamiTami" (Lielā iela 19a) aicina Jūs nobaudīt īpašos Jelgavas pilsētas ēdienus – pamatēdienu "Hercoga bura" un desertu "Šarlotes skūpsts", kas Jums atgādinās par kādreiz varenās Kurzemes hercogistes galvaspilsētas vēsturi! Atspirdzinošo dzērienu "Jelgavas bellini", kura viena no galvenajām sastāvdaļām ir smiltsērkšķu sula, Jūs varat nobaudīt ģimenes restorānā "Hercogs"!