Latviešu Русский Deutsch English Français Türkçe


Jaunās Pasaules dārgumi Eiropā

Article Image

2012.gada 3.novembrī plkst. 16:00 Bauskas pils muzejā, Senā dzīvesveida skolas ietvaros, notiks garšaugu tēmai veltīts pasākums. Apmeklētāji uzzinās kā 14.gs. sākumā un 16.gs. Eiropā ieveda garšvielas un kā to pielietojums atšķīrās salīdzinājumā ar mūsdienām.

Eiropā garšvielas ieveda galvenokārt no Āzijas valstīm. Kādreiz muskatriekstu lietoja kā talismanu pretējā dzimuma pievilināšanai un granātābola sēklas kalpoja kā kontracepcijas līdzeklis. Eiropā 14.gs. muskatrieksts bija ļoti dārga garšviela, lai iegādātos puskilogramu muskatriekstu bija nepieciešami septiņi labi nobaroti vērši. Uz Eiropu muskatrieksts atceļojis no Moluku salas jeb Garšvielu salas, kas atrodas Indonēzijā.

Eiropā kanēlis bija neaizvietojams buboņu mēra jeb "melnās nāves" ārstēšanā – kanēļa standziņas kūpināja slimnieka istabā, jo uzskatīja, ka tas iznīcina baktērijas. Savukārt, piparus viduslaikos izmantoja kā maksāšanas līdzekli, lai segtu parādus, nodokļus un iekļāva līgavas pūrā. 1180. gadā, Henrija II valdīšanas laikā, Anglijā sāka darboties pirmā piparu tirgotāju ģilde Eiropā.

Daži garšaugi bija pazīstami jau senajā Romā, bet savu popularitātes virsotni piedzīvoja 14. - 16.gs., piemēram, ingvers. Pasākuma laikā apmeklētāji uzzinās daudzus interesantus stāstus par avokado, tabaku, vircēm, safrānu, kafiju, cukurniedru cukuru, kanēli, pipariem un citiem garšaugiem.

Apmeklētājiem būs iespēja nogaršot pankūkas, kas gatavotas pēc 16.gs. beigu receptes, kurā izmantotas vairākas garšvielas.

Senās dzīvesveida skolas pasākumi Bauskas pils muzejā notiek kopš 2010.gada, tās ietvaros apmeklētājiem ir iespēja apgūt dažādas seno amatu prasmes un gūt priekšstatu par Bauskas pils periodam atbilstoša laika cilvēku dzīvesveidu, sadzīves kultūru, zinātni un atklājumiem.

Biļetes iepriekšpārdošanā var iegādāties Bauskas pils muzeja kasē un rezervēt pa tālruni 63923793, 63922280 vai e-pastu – bauska.pils@e-apollo.lv (rezervētās biļetes jāizpērk ne vēlāk kā 30 minūtes pirms pasākuma).
Biļetes cena – 2,00 Ls pieaugušajiem, 1,00 Ls mācību iestāžu audzēkņiem.
Vietu skaits ierobežots.