Latviešu Русский Deutsch English Français Türkçe


Aktuāla informācija

Article Image

Ātrie kredīti http://www.gudriem.lv/atrie-krediti ir viens no portāla Gudriem.lv salīdzināšanas objektiem jau trīs gadus. Portāla dati rāda, ka jau ap 180 tūkstošiem Latvijas iedzīvotāji izvēlas tieši šo kredītu veidu. Turklāt ir daļa cilvēku, kuriem noderētu ātrie kredīti, bet viņus atbaida masu mēdijos publicētā, bieži vien neprecīzā informācija. Piemēram:
Jāaizņemas lielas summas, piemēram, 200 – 300 lati, jo 50 latus līdz algas dienai man neviens neaizdos.
Patiesībā – pēc Nebanku kredītdevēju asociācijas datiem, 27% klientu izvēlas kredītu līdz 50 latiem, 24% - līdz 100 latiem. Vidējā ātrā kredīta summa ir 128 lati uz 28 dienām.
Otrais maldīgais uzskats: ātro kredītu uzņēmumu klientiem jāmaksā ļoti augstas procentu likmes.
Patiesība - ja aizņematies 100 Ls uz vienu dienu, tad būs jāatdod 104 Ls, tādēļ, lai novērtētu ātro kredītu patieso procentu likmi, nedrīkst skatīties uz ļoti īsa termiņa aizdevumiem līdz 5 dienām. Lai novērtētu patieso procentu likmi, uzmanība jāpievērš aizdevumiem 1 – 2 mēnešu periodā. Praksē cilvēki aizņemas summas ap 100 latiem uz termiņu ap 1 mēnesi un maksā par to 10 latus. Tātad gada procentu likme sanāk 218%.
Trešais maldīgais uzskats: ja nokavēšu ātrā kredīta atmaksas termiņu, maksāšu kredītu visu atlikušo dzīvi.
Patiesībā – soda procentu maksimālais apjoms vairumā ātro kredītu uzņēmumu ir 1% no aizdevuma summas dienā. Tikai dažiem uzņēmumiem soda procentu summa ir 90,75% dienā. Par nekontrolētu procentu apjumu spriest nav pamata, jo šobrīd ir ieviests ierobežojums, kas nosaka, ka soda procenti nedrīkst pārsniegt aizdevuma summu.
Ceturtais maldīgais uzskats: es nevaru uzticēties ātrajiem kredītiem, jo tos izsniedz uzņēmumi ar apšaubāmu reputāciju.
Patiesībā – ātro kredītu tirgu regulē pietiekoši stingri – pagājušajā gadā notika uzņēmumu licenzēšana un, licenču pirkšanas rezultātā, no 40 uzņēmumiem tirgū aktīvi palika tikai 16 dalībnieki. Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācija arīdzan ir izstrādājusi standartu "Atbildīgs kredītdevējs". Katrs patērētājs var pārliecināties vai izvēlētais ātro kredītu uzņēmums atbilst labas prakses standartam, kas paredz papildu klientu aizsardzību.
Piektais maldīgais uzskats: ātros kredītus izsniedz kam pagadās, kaut vai cilvēkiem uz ielas.
Patiesībā – ātro kredītu uzņēmumi pārbauda savus klientus ar visiem iespējamajiem likumīgajiem līdzekļiem – ar privāto datu bāžu palīdzību un iekšējās klientu bāzes palīdzību. Iekšējā klientu bāze tika radīta, lai būtu iespējams izsekot negodīgiem klientiem, kuri teorētiski var sabojāt kredītvēsturi vienā uzņēmumā un pēc tam censties aizņemties citos uzņēmumos.
Salīdzināt un iepazīties ar ātro kredītu uzņēmumu piedāvājumiem varat šeit- http://www.gudriem.lv/atrie-krediti.