Latviešu Русский Deutsch English Français Türkçe


Šonedēļ Latvijas kinoteātros sāk demonstrēt lietuviešu kases grāvēju "Tads Blinda: leģendas sākums"

Article Image

3. februāri uz Latvijas kinoekrāniem iznāk visu laiku ienesīgākā filma Lietuvas kino vēsturē – piedzīvojumu stāsts "Tads Blinda: leģendas sākums" ("Tadas Blinda. Pradžia").

Filmas anotācija: 1861. gads, Lietuva ir Krievijas impērijas sastāvdaļa. Politiskās intrigas par dzimtbūšanas atcelšanu negaidīti pārvēršas zemnieku nemieros. Nepakļāvīgais, taču taisnīgais kalpu puisis Tads Blinda kļūst par dumpinieku vadoni. Spriedze starp lietuviešiem un tautas apspiedējiem vairojas ar katru mirkli, un visu vēl vairāk sarežģī tas, ka Tads ir iemīlējies bagāta zemes īpašnieka meitā. Vai viņam izdosies pretoties cariskās Krievijas režīmam, neatsakoties no mīlestības?

Stāsts par drosmīgo dumpinieku un mūsu kaimiņu nacionālo varoni Lietuvā ir zināms ikvienam, un tas ir iedvesmojis ne vien vienu lietuviešu paaudzi – ir izdotas vairākas grāmatas par viņa gaitām, uzvesti teātra iestudējumi un uzņemtas kino filmas. Pirmā pilnmetrāžas ekranizācija iznāca 1973.gadā, bet jaunākā - "Tads Blinda: leģendas sākums", uz Lietuvas ekrāniem iznāca 2011.gada septembrī.

Kopš filma "Tads Blinda: leģendas sākums" tiek demonstrēta Lietuvā, to ir noskatījušies vairāk nekā 300 tūkstoši cilvēku. Filmas kases ieņēmumi sasniedz 1,2 miljonus eiro, un tā ir visu laiku ienesīgākā filma Lietuvā, apsteidzot Džeimsa Kamerona kases grāvēja "Avatars" ("Avatar") panākumus. Filma ir izrādīta arī citviet pasaulē, ieskaitot Lielbritāniju, ASV, īriju, Vāciju, Norvēģiju un citas valstis.
Latvijā filma tiek demonstrēta kinoteātros "Kino Citadele", "Cinamon", "Multikino" un "Kino Gaisma" Valmierā.



Informācija par filmas veidotājiem un aktieru komandu: http://www.imdb.com/title/tt1696190/combined

Avots: Acme Film