Latviešu Русский Deutsch English Français Türkçe


Samazināts administratīvais slogs ES fondu projektu īstenotājiem

Article Image

Lai sniegtu Eiropas Komisijai un Eiropas nodokļu maksātājiem pārliecību, ka Eiropas Savienības (ES) finansējums ir iztērēts likumīgi un atbilstoši paredzētajam mērķim, ES fondu Revīzijas iestāde veic ES deklarēto izdevumu revīzijas, par kurām katra gada decembrī Eiropas Komisijai (EK) iesniedz atzinumu kopā ar detalizētu ziņojumu par konstatēto.

Savā 2012. gada ziņojumā Revīzijas iestāde ir norādījusi, ka gada laikā, salīdzinot ar iepriekšējo periodu, ir ievērojami stiprināta Finanšu ministrijas kā ES fondu vadošās iestādes kapacitāte un vadošā loma. Tāpat ir arī ieviestas iepirkuma procedūru pirmspārbaudes, kurām ir būtiska loma kļūdu preventīvā novēršanā (pēc Revīzijas iestādes datiem iepirkumu pirmspārbaudes novērš 67% potenciālo kļūdu). Tādā veidā ir uzsākta ES fondu apsaimniekošanas procesa efektivizācija, vienkāršošana, kā arī dažādu iestāžu izvirzīto prasību vienota formulēšana.

EK ir jau izskatījusi Revīzijas iestādes atzinumu un uzskata to par pietiekamu, lai turpinātu Latvijas programmu finansēšanu un nebrauktu papildu pārbaudēs uz Latviju. EK uzticēšanās Latvijas atbildīgajiem dienestiem samazina administratīvo slogu tiem projektu īstenotājiem, kuri potenciāli varēja būt atlasīti EK audita pārbaudēm.

Revīzijas iestādes ziņojumā ir pieminētas arī jomas, kurās pilnveidojumi būtu jāturpina, piemēram, iepirkuma procesa tālāka vienkāršošana un efektivizācija, izsniegto avansu uzraudzība un ar veselības aprūpes iestāžu renovāciju saistīto projektu vadības kvalitātes uzlabošana.

Revīzijas iestāde savas pārbaude veic izlases veidā, un jo spēcīga un iedarbīgāka ir valstī izveidotā kontroles sistēma, jo mazāk projektu Revīzijas iestādei ir jāatlasa atkārtotām pārbaudēm. Pateicoties pilnveidojumiem vadības un kontroles sistēmā un inovatīviem risinājumiem, kurus Revīzijas iestāde piemēroja savā metodikā, bija iespēja samazināt 2013. gadā pārbaudāmo projektu skaitu no 141 uz 71. Pārbaudēm atlasīto projektu skaita samazinājums atvieglos administratīvo slogu godīgiem projektu ieviesējiem un ļaus Revīzijas iestādei vairāk resursu veltīt riska jomām un riskanto projektu papildu revīzijām, kas savukārt vairos pārliecību, ka piešķirtais finansējums tiek izmantots likumīgi un sasniedz plānoto mērķi.