Latviešu Русский Deutsch English Français Türkçe


Dzintaru koncertzālē uzstāsies Maksims Vengerovs

Article Image

Trešdien, 2013. gada 10. jūlijā, plkst. 19.00 Dzintaru koncertzālē savu mākslinieka talantīgo priekšnesumu sniegs Maksims Vengerovs.

Viņam vēl nav 40 gadu, taču jau labu laiku viņš tiek uzskatīts par vienu no mūsdienu spilgtākajiem, dinamiskākajiem un daudzpusīgākajiem māksliniekiem. Daži kritiķi apgalvo, ka tādi mākslinieki kā Vengerovs paradās reizi simts gados. Citi viņu dēvē par mūzikas kolosu un nesatricināmu klinti. Un visi bez izņēmuma izteic visaugstāko atzinību viņa spēles pilnībai un kaislei, ko izstaro viņa vijoles skaņa.

Vengerovs ir uzstājies uz leģendārām pasaules skatuvēm ar vislabākajiem orķestriem pasaulslavenu diriģentu (K. Abado, D. Bārenboima, V. Gergijeva, K. Deivisa, L. Māzela, K. Mazūra, Z. Mehtas, R.Muti, M. Pļetņova, A. Papano, J.Temirkanova, V. Fedosejeva, J. Simonova, M. Jansona u.c.) vadībā un sadarbojies ar aizgājušo gadu dižgariem (M. Rostropoviču, Dž. Šolti, J. Menuhinu).

Vengerovs ir apbērts ar godalgām un balvām skaņu ierakstu jomā (divas Grammy balvas, četras Gramophone Award UK balvas, četras Edison Award balvas; divas Echo Klassik Award balvas, kā arī Amadeus Prize Best Recording, Prix de la Nouvelle, Academie du Disque Victoires de la Musique, Siena Prize of the Accademia Musicale, divas Diapason d’Or, RTL d’OR, Grand Prix Des Discophiles, Ritmo u.c.). Par sasniegumiem atskaņotājmākslā Vengerovs ir saņēmis M.Rostropoviča dibināto prēmiju GLORIA un D.Šostakoviča prēmiju no J.Bašmeta Labdarības fonda.

Vengerovs ir pirmais klasiskās mūzikas pārstāvis, kurš kļuvis par UNICEF Labas gribas sūtni. Ar šo goda titulu viņš ir uzstājies koncertsērijās Ugandā, Kosovā un Taizemē. Mūziķis palīdz Hārlemas atstumtajiem bērniem, piedalās programmās, kas atbalsta bērnus, kuri ir kļuvuši par kara konfliktu upuriem, kā arī programmās, kas cīnās pret bērnu narkomāniju. Dienvidāfrikā ar M.Vengerova atbalstu tika izveidots projekts, kurā dažādu rasu un reliģisko konfesiju bērni tapuši iesaistīti kopīgā mācības procesā.

Vengerovs ir Zārbrikenes Mūzikas augstskolas un Londonas Karaliskās Mūzikas akadēmijas profesors, kā arī strādā prestižu starptautisku konkursu žūrijās.

Vengerovs spēlē slaveno Stradivāri vijoli (1727), kura savulaik bija leģendārā Rūdolfa Kreicera īpašumā.

Vengerovs ir sapņojis kļūt par diriģentu un arī kļuvis par to. Taču viņam ir vēl divi sapņi: pašam uzrakstīt kādu skaņdarbu vijolei un uz motocikla šķērsot Ameriku.

Kamerorķestrī Master Chamber Players Valencia spēlē mūziķi no Valensijas operas orķestra, kuru 2006. gadā izveidoja Lorins Māzels un Zubins Mehta. Orķestra dalībniekus atlasīja abi izcilie diriģenti. 2012. gadā tas kļuva arī par filharmonijas orķestri. Orķestra galvenā diriģenta Rikardo Kazero vadībā šis ansamblis ir kļuvis par nacionālā lepnuma objektu. Maestro Kazero ir mācījies Spānijā, Amerikas Savienotajās valstīs, Anglijā un Zviedrijā. Ilgus gadus viņš bija orķestra mūziķis un spēlēja trombonu, bet, piepildījis savu sapni, kļuva par diriģentu. Šobrīd viņš uzstājas ne vien ar vadošajiem Spānijas orķestriem, bet arī ar Izraēlas, Somijas, Ungārijas un Francijas orķestriem. Nākamās sezonas sākumā viņš stāsies Valensijas Teatro Talia mākslinieciskā vadītāja postenī.