Latviešu Русский Deutsch English Français Türkçe


Dzimšanas dienas tradīcijas dažādās Pasaules valstīs

Piedalies.lv - Dzimšanas dienas tradīcijas dažādās Pasaules valstīs

Dzimšanas dienas tradīcijas 20 dažādās valstīs, ieskaitot Latviju

Dzimšanas dienas svinības ir pasaules mērogā atzīts notikums, taču tradīcijas un rituāli atšķiras atkarībā no kultūras un valsts. Šajā rakstā apskatīsim, kā dažādās pasaules malās tiek svinētas dzimšanas dienas, ieskaitot Latviju.

Latvija

Latvijā dzimšanas dienas svinības parasti ietver ģimenes un draugu sanākšanu, lai kopīgi pavadītu laiku, ēstu torti un dzertu kafiju vai tēju. Bieži tiek dziedātas dziesmas un spēlētas spēles, lai godinātu jubilāru. Pieaugušajiem dzimšanas diena bieži vien ir arī iespēja baudīt tradicionālus latviešu ēdienus un dzērienus.

Austrālija

Austrālijā populāra dzimšanas dienas tradīcija ir "Fairy Bread" - vienkāršs ēdiens, kas gatavots no baltās maizes, sviesta un krāsainām cukura pārslām. Tas parasti tiek pasniegts bērnu ballītēs.

Brazīlija

Brazīlijā tradīcija prasa "bolo de aniversário" (dzimšanas dienas torti) un lielu ģimenes un draugu sanākšanu. Bērnu dzimšanas dienās bieži tiek izmantotas tematiskās dekorācijas un spēles.

Ķīna

Ķīnā dzimšanas dienas tradīcija ir ēst "longevity noodles" - garas nūdeles, kas simbolizē ilgu mūžu. Garās nūdeles nedrīkst pārgriezt, lai nesabojātu labo veiksmi.

Dānija

Dānijā tradīcija ir izkārtot dzimšanas dienas bērna gultu ar dāvanām, lai viņš tās atrastu, pamostoties dzimšanas dienas rītā.

Ēģipte

Ēģiptē dzimšanas dienas svinības parasti ir lielas un skaļas, ar daudz dejām un mūziku. Pieaugušajiem svinības var ilgt līdz pat agrai rīta stundai.

Francija

Francijā dzimšanas dienas torti bieži rotā ar "les bougies de la chance" (veiksmes svecēm). Katra svece simbolizē vienu no dzimšanas dienas vēlmēm.

Vācija

Vācijā pieaugušajiem ir tradīcija svinēt "Kaffee und Kuchen" (kafija un kūka) pēcpusdienā, līdzīgi kā Latvijā.

Grieķija

Grieķijā dzimšanas dienas torti pārklāj ar svecēm un tad tās aizdedzina. Tradīcija prasa, ka jubilāram jānopūš visas sveces vienā elpas vilcienā.

Indija

Indijā dzimšanas dienas svinēšana var atšķirties atkarībā no reģiona, bet bieži ietver kādu tradicionālu ēdienu un deju, kā arī rituālus, kas vērsti uz svētības saņemšanu.

Itālija

Itālijā dzimšanas dienās bērniem tiek dāvināta "la busta" - aploksne ar naudu, kas simbolizē labus vēlējumus un nākotnes veiksmi.

Japāna

Japānā svinības bieži ietver kādu īpašu ēdienu, piemēram, "sekihan" (sarkanie rīsi ar pupiņām), kas simbolizē laimi un veiksmi.

Meksika

Meksikā dzimšanas dienas tradīcija ir "la piñata" - krāsaina figūra, kas piepildīta ar saldumiem un rotaļlietām. Bērni ar aizsietām acīm cenšas to saplēst, lai dāvanas izkristu laukā.

Nīderlande

Nīderlandē ir tradīcija svinēt "kroonjaren" - īpašas dzimšanas dienas, piemēram, 5, 10, 20 gadus, ar īpaši lielām ballītēm.

Nigērija

Nigērijā dzimšanas dienas bieži tiek svinētas ar lielām ģimenes vakariņām, kurās pasniedz tradicionālus ēdienus un dzērienus.

Krievija

Krievijā dzimšanas dienas svinības bieži ietver "imieninnik" (jubilārs) viesu uzņemšanu mājās ar bagātīgu svētku galdu.

Dienvidkoreja

Dienvidkorejā pirmā dzimšanas diena ir ļoti svarīgs notikums, kas ietver "tol" - rituālu, kurā bērns izvēlas priekšmetu, kas simbolizē viņa nākotnes karjeru.

Spānija

Spānijā ir tradīcija jubilāru "nopirkt" - draugi un ģimene simboliski "pērk" no jubilāra apskāvienus vai bučas, dodot viņam naudu.

Taizeme

Taizemē dzimšanas dienas svinības bieži ietver ziedošanu templī un īpašu ēdienu, kas sagatavots, lai godinātu jubilāru.

Turcija

Turcijā tradīcija prasa "pastane" (dzimšanas dienas torti) un īpašu dziedāšanu, kas veltīta jubilāram.

Katra valsts un kultūra piešķir dzimšanas dienas svinībām savu unikālo pieskārienu, radot daudzveidīgu un krāsainu tradīciju mozaīku visā pasaulē.