Latviešu Русский Deutsch English Français Türkçe


Latvijas stādu dienas 2013

Article Image

Pavasaris ienācis arī katrā dārzā, tāpēc laiks gādāt par puķu stādiem, kokiem un skaistu zālienu, lai ikvienu dārzu padarītu vēl košāku.

11. un 12. maijā visi dārzkopji aicināti uz Jelgavas pilsētas domes, pašvaldības iestādes "Kultūra" un Latvijas Lauksaimniecības universitātes rīkotajām Latvijas Stādu dienām 2013 Jelgavā, Pils parkā. Piedāvājumā stādi, puķes, koki, krūmi, sēklas. Dažādi augsnes bagātinātāji, dārza arhitektūra un inventārs. Organizētas arī bezmaksas speciālistu – stādu audzētāju konsultācijas un lekcijas.

Stādu dienas ir Zemgalē plašākā stādāmo materiālu iegādes vieta, kur vienkopus savu produkciju tirgos vairāk kā 100 stādu tirgotāji, kuri piedāvās visu nepieciešamo dārzam – sākot no stādiem līdz pat siltumnīcām, zāles pļāvējiem un motorzāģiem.

Dārzu izdaiļot varēs ar dāliju, īrisu, astilbju, peoniju un citiem krāšņiem ziediem. Sēt zālienu, saņemot arī konsultācijas par labāko risinājumu. Stādīt dažādus dekoratīvos kokaugus, lapu kokus, rododendrus, smiltsērkšķus. Tāpat stādīsim zemenes, avenes, krūmmellenes, brūklenes un dzērvenes, ābeles un pat trifeles, kas Latvijas dārzos ir jaunums. Dārzus daiļosim ar ceriņiem visdažādākajās krāsās un smaržīgiem garšaugiem.

Arī šogad klientiem, kuri būs iegādājušies ko īpaši lielu, tiks piešķirta caurlaide no pārdevēja, kas ļaus piekļūt tuvāk pilij ar savu auto.

Jau otro gadu Stādu dienām piesaistīti brīvprātīgie jaunieši, kuri ar ķerrām nogādās lielāku pirkumu līdz pils teritorijā esošam klienta auto.

Aicinām šīs dienas pavadīt Jelgavā ģimenes lokā, jo paralēli plānota arī plaša kultūras programma. Mazākajiem "Annels" atrakcijas, pašdarbnieku un Latvijas mākslinieku koncerti.

Plkst. 16.00 aicinām apmeklēt JPPI "Kultūra" bērnu un jauniešu deju kolektīva "Vēja zirdziņš" 21. dzimšanas dienas koncertu "Sajust pasauli krāsās" Kultūras namā, kā arī Mākslas dienu dalībnieku darbu izstādi un "Brazīlijas pērle – Nova Odesa vietējo iedzīvotāju redzējumā" fotoizstādi. Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas tornī gatavosim pārsteiguma dāvanu māmiņai – rozīti – piespraudīti, kas iesaiņota kārbiņā (plkst. 12.00). Apskatāmas arī Lauras Vizbules gleznu izstāde "Pa kāpnēm" un "J. Čakstes bulvāris laika ritējumā". Ģ. Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejs ielūdz uz Sanktpēterburgas Konservatorijas kora koncertu, kā arī izstādēm. Savukārt Lielupes ūdeņos norisināsies Starptautiskās sacensības smaiļošanā un kanoe "Pavasara kauss", kas ir Latvijas un Baltijas čempionāts garajās distancēs vieniniekos.

Iespēja apmeklēt arī Kurzemes Hercogu kapenes Jelgavas pilī. Izstāžu telpās līdzās kapenēm izstādīti restaurētie tērpi un vēsturiskas ziņas par tur guldītajām personām.

Savukārt Pils salas ziemeļdaļā, kur atrodas Lielupes palienes pļavas, "saimnieko" savvaļas zirgi. Jelgava ir pirmā pilsēta Latvijā, kur savvaļas zirgi mitinās pilsētas teritorijā. Šie gaiši brūnie neliela auguma zirgi ar melnu svītru pār muguru ir iecienīts pilsētas apmeklētāju galamērķis.