Latviešu Русский Deutsch English Français Türkçe


Sākusies biļešu tirdzniecība uz gada noslēguma koncertiem Latvijas Nacionālajā operā

Article Image

Jaunā sezona sāksies 7. septembrī ar Andra Dzenīša operas "Dauka" pasaules pirmatskaņojumu. Muzikālā vadītāja un diriģenta Aigara Meri vadībā dziedās LNO solisti Armands Siliņš, Ieva Parša, Laura Grecka, Krišjānis Norvelis, Guntars Ruņģis un citi, kā arī Rīgas Doma zēnu koris. Koncertuzvedumu veido režisore Ināra Slucka, scenogrāfe un video māksliniece Katrīna Neiburga. Andra Dzenīša jaunās operas galvenais varonis ir arhetipiskais apvāršņa bezgalīguma meklētājs, kura ceļš ir reizē ekstāze un traģēdija. Šoreiz Dauka vairs nav naivs bērns, bet gan pieaudzis cilvēks, kura izaicinošie meklējumi gara pasaules plašumos, prom no materiālisma pārņemtās sabiedrības sastop nepārvaramu pretestību. Operā, kuras libretu pēc Sudraba Edžus stāsta motīviem veidojis Kārlis Vērdiņš, modernistiski tembrāli un fakturāli atradumi savijušies ar dziļi latvisku izjūtu.

16. un 18. septembrī Pētera Čaikovska operas "Pīķa dāma" izrādē viesosies izcils sastāvs – Grāfienes lomā būs leģendārais krievu mecosoprāns Jeļena Obrazcova, bet Hermanis būs lieliskais tenors Aleksandrs Antoņenko, kurš savas skatuves gaitas sāka LNO, bet tagad kļuvis par vienu no labākajiem tenoriem pasaulē. Lizas lomā – Liene Kinča. Diriģents – Mārtiņš Ozoliņš. "Pīķa dāmu" LNO iestudējis Andrejs Žagars.
Šīs sezonas nogalē lieliskais latviešu soprāns Marina Rebeka ar lieliem panākumiem debitēja titullomā LNO iestudētajā Gaetāno Doniceti operā "Lucia di Lammermoor". 28. septembrī viņa atgriezīsies uz LNO skatuves ar savu solo koncertu, kurā pie diriģenta pults stāsies Modests Pitrens. Programmā – itāliešu, franču un krievu operu ārijas.
18. oktobrī sezonas pirmā pirmizrāde Latvijas Nacionālajam baletam – izcilās krievu horeogrāfes Allas Sigalovas baleta "Otello" pasaules pirmizrāde. Pēc Viljama Šekspīra lugas tapušajā izrādē mākslinieki dejos Johana Sebastiana Baha, Jana Ksenakisa un Aveta Terterjana mūzikas pavadījumā. Latvijas baletmīļiem Alla Sigalova vislabāk pazīstama ar modernā baleta izrādi "Dzeltenais tango", taču pēdējos gados viņa iestudējusi arī horeogrāfiju vairākām izrādēm Latvijas dramatiskajos teātros.
27. oktobrī Nikolaja Rimska-Korsakova operas "Cara līgava" koncertuzvedums ar Ingu Kalnu un Samsonu Izjumovu galvenajās lomās. Pie diriģenta pults stāsies Mārtiņš Ozoliņš.
16. novembrī skatītājus priecēs atkalredzēšanās ar Kristīni Opolais, kura dziedās Mimī Džakomo Pučīni operā "Bohēma". Šajā izrādē viņas Rūdolfs būs Latvijas publikas iemīļotais čehu tenors Pāvels Černohs.
Izglītības programmas ietvaros Jaunajā zālē, sākot no septembra, būs skatāms pasaulslavenā mūzikla "Mūzikas skaņas" koncertuzvedums, uz kuru aicinātas ģimenes ar bērniem. LNO solistiem un orķestra māksliniekiem šajā iestudējumā palīdz arī bērnu vokālais ansamblis "Kolibri".