P
Jaunumi Dzejoļi Receptes Atziņas Joki Kalendārs
Menu
×

Īsa pamācība - Kā uzvārīt griķus?

Griķi ir viens no tiem ēdieniem, kas apvieno veselīgumu, siltumu un mājas sajūtu katrā karotē. Tos var baudīt gan brokastīs, pusdienās, gan vakariņās, un tie vienmēr garšo lieliski. Šis nelielais brūnais grauds slēpj sevī milzīgu enerģijas devu un daudz vērtīgu uzturvielu. Griķi ir ideāli piemēroti tiem, kas vēlas ēst viegli, bet sātīgi. Ar vienkāršām sastāvdaļām un nelielu laiku var pagatavot pilnvērtīgu maltīti jebkurā diennakts laikā. Tie ir lieliska izvēle gan veģetāriešiem, gan gaļas cienītājiem. Griķu aromāts virtuvē rada mieru un mājīguma sajūtu, kas atgādina bērnību. Vienkāršā recepte neprasa īpašas prasmes — tikai mazliet pacietības un mīlestības pret gatavošanu. Katrs, kurš reizi pagaršo īsti labi izvārītus griķus, saprot, cik ļoti tie spēj pārsteigt ar savu garšu. Šis ēdiens ir ideāls sabiedrotais darbdienu steigā, kad vajadzīgs kaut kas ātrs un veselīgs. Ar sviesta pikuci vai dārzeņu piedevu griķi kļūst par mazu kulināru brīnumu. Tie ir arī lielisks enerģijas avots sportistiem un aktīva dzīvesveida cienītājiem. Latvijā griķi jau izsenis ir bijuši viena no mīļākajām graudaugu izvēlēm. Šodien mēs atklāsim, kā pareizi un garšīgi uzvārīt griķus, lai tie izdotos perfekti katru reizi. Daudzi domā, ka griķu vārīšana ir sīkums, bet patiesībā mazas nianses nosaka lielu atšķirību garšā. Ar dažām vienkāršām darbībām tu vari pārvērst parastu trauku griķu par izsmalcinātu piedevu. Griķu pagatavošana ir veselīga alternatīva kartupeļiem vai rīsiem, un tie garšo tikpat labi. Šī ir recepte, kas nekad neviļ — vienmēr izdodas un vienmēr garšo. Mācoties pagatavot tos pareizi, tu atklāsi, cik daudz garšas variāciju tie piedāvā. Tāpēc — uzliec katliņu uz plīts, sagatavo griķus un ļauj vienkāršībai pārtapt garšas baudījumā.

1. Izvēlies proporciju

Svarīgi: griķu un ūdens attiecība parasti ir 1:2.
Piemēram:

  • 1 glāze griķu

  • 2 glāzes ūdens


2. Sagatavo griķus

  • Noskalo griķus aukstā ūdenī, līdz ūdens kļūst dzidrs.

  • Ja vēlies izteiktāku garšu, apgrauzdē tos sausā pannā pāris minūtes, līdz parādās riekstaina smarža.


3. Vāri griķus

  1. Katliņā uzvāri ūdeni, pievieno šķipsniņu sāls.

  2. Iebēri griķus verdošā ūdenī.

  3. Samazini uguni līdz minimālai, uzliec vāku.

  4. Vāri aptuveni 12–15 minūtes, līdz ūdens uzsūcies.


4. Pēc vārīšanas

  • Noņem no uguns un atstāj zem vāka vēl 5–10 minūtes, lai griķi kļūtu mīksti un gaisīgi.

  • Ja vēlies bagātīgāku garšu, pievieno sviestu vai pilienu eļļas.


5. Papildu padoms

Ja vēlies drupenus griķus: neputro tos vārīšanas laikā un lieto precīzu ūdens daudzumu.
Ja vēlies mīkstākus: pievieno nedaudz vairāk ūdens (1:2,5).