Soļankas recepte – sātīga un garšīga zupa visiem gadījumiem

Soļanka ir viena no populārākajām zupām, kas tiek gatavota visā Austrumeiropā. Tā ir iecienīta, pateicoties savam bagātīgajam un pikantajam garšas profilam, kurā apvienojas gaļa, dārzeņi, olīvas un skābums no marinētiem gurķiem vai citroniem. Soļanka ir ideāli piemērota gan kā sātīgas pusdienas, gan kā dziedinošs ēdiens pēc svētkiem. Šī recepte ir vienkārša un ļauj eksperimentēt ar sastāvdaļām, lai pielāgotu zupu savai gaumei.


Sastāvdaļas soļankai

Lai pagatavotu gardu un sātīgu soļanku, būs nepieciešams:

  • 300 g kūpinātas desas vai šķiņķa
  • 300 g liellopa vai cūkgaļas (var izmantot arī vistas gaļu)
  • 1 sīpols
  • 2 marinēti gurķi (vidēji lieli)
  • 2 ēdamkarotes tomātu pastas
  • 2–3 kartupeļi (pēc izvēles, ja vēlies sātīgāku zupu)
  • 100 g melno olīvu (bez kauliņiem)
  • Sāls un pipari (pēc garšas)
  • Lauru lapas (2 gab.)
  • 1 citrona šķēle (pēc izvēles)
  • Dilles vai pētersīļi dekorēšanai
  • Skābs krējums pasniegšanai

Soli pa solim – kā pagatavot soļanku

1. Gaļas buljona pagatavošana

  • Lielā katlā liec vārīties liellopa vai cūkgaļas gabalu, pievieno 1 lauru lapu un šķipsniņu sāls.
  • Vāri buljonu aptuveni 40–50 minūtes, līdz gaļa ir mīksta. Kad buljons gatavs, gaļu izņem no katla un sagriež gabaliņos.

2. Dārzeņu un desas sagatavošana

  • Smalki sagriez sīpolu un apcep to pannā ar eļļu, līdz tas kļūst caurspīdīgs.
  • Pievieno sagrieztu kūpināto desu vai šķiņķi un cep 5–7 minūtes, līdz tas kļūst viegli brūns.
  • Pievieno 2 ēdamkarotes tomātu pastas un cep vēl 2–3 minūtes, lai pasta izceļ garšu.

3. Gurķu un olīvu pievienošana

  • Marinētos gurķus sagriez strēmelēs vai kubiņos un pievieno katlā ar buljonu.
  • Pievieno arī saceptos sīpolus ar desu un tomātu pastu.
  • Ja vēlies, šajā brīdī vari pievienot arī sagrieztus kartupeļus – tas padarīs soļanku vēl sātīgāku.
  • Kad zupa sāk vārīties, pievieno olīvas un vēl vienu lauru lapu.

4. Zupas garšas uzlabošana

  • Pārbaudi zupas garšu un pievieno sāli un piparus pēc vajadzības. Ja vēlies, vari pievienot citrona sulu vai nelielu šķēli, lai piešķirtu soļankai izteiktāku skābumu.
  • Vāri zupu vēl aptuveni 10–15 minūtes, lai visas garšas sajauktos un zupa kļūtu aromātiska.

Soļankas pasniegšana

  • Soļanku lej bļodiņās un pasniedz karstu.
  • Dekorē ar svaigām dillēm vai pētersīļiem un pievieno karoti skāba krējuma, kas lieliski papildina pikanto zupas garšu.
  • Vari pasniegt ar rudzu maizi vai grauzdiņiem, lai padarītu ēdienu vēl sātīgāku.

Padomi perfektai soļankai

  1. Kombinē gaļas veidus: Tradicionālā soļanka bieži ietver vairākus gaļas veidus – kūpinātu desu, šķiņķi un vārītu gaļu. Šī kombinācija piešķir zupai bagātīgu un daudzveidīgu garšu.
  2. Pievieno skābumu: Ja vēlies izteiktāku skābumu, papildus marinētiem gurķiem vari izmantot kāpostu sulu vai vairāk citrona.
  3. Garšvielu variācijas: Eksperimentē ar melnajiem pipariem, čili pulveri vai pat nelielu daudzumu kūpinātas paprikas, lai soļanka iegūtu īpašu garšu.
  4. Atpūtināšana: Soļanka vislabāk garšo nākamajā dienā, kad visas garšas ir labi sajaukušās.

Kāpēc izvēlēties soļanku?

Soļanka ir lieliska izvēle, ja vēlies sātīgu un garšīgu maltīti, kas labi sasilda aukstās dienās. Tā ir universāla zupa, ko var pielāgot dažādām gaumēm – pievienot vairāk vai mazāk skābumu, kombinēt dažādas gaļas vai pat pagatavot veģetāro versiju ar sēnēm.

Ar šo recepti mājās pagatavotā soļanka būs ne tikai gardāka par restorānu zupu, bet arī ļaus tev baudīt īstu mājās gatavotu komforta ēdienu kopā ar ģimeni vai draugiem.

Labu apetīti!