Aroniju sīrupa recepte – veselīgs un garšīgs dzēriens mājās

Aronijas ir īsta superoga, kas bagāta ar vitamīniem, antioksidantiem un minerālvielām. No šīm tumšajām ogām iespējams pagatavot ne tikai ievārījumu vai kompotu, bet arī ļoti gardu un veselīgu aroniju sīrupu. Šis sīrups ir lieliska piedeva ūdenim, tējai vai pat desertiem, un tā lietošana var palīdzēt stiprināt imunitāti, īpaši rudens un ziemas sezonā.

Šajā rakstā soli pa solim izskaidrosim, kā mājās pagatavot dabīgu aroniju sīrupu.


Sastāvdaļas aroniju sīrupam

Lai pagatavotu aptuveni 1 litru aroniju sīrupa, būs nepieciešams:

  • 1 kg svaigu aroniju
  • 1 l ūdens
  • 800 g cukura (var pielāgot pēc garšas)
  • 1 citrons (sulas ieguvei)
  • Pēc izvēles: krustnagliņas vai kanēļa standziņa aromātam

Soli pa solim – kā pagatavot aroniju sīrupu

1. Aroniju sagatavošana

  1. Aronijas rūpīgi noskalo zem tekoša ūdens, lai atbrīvotos no netīrumiem un zariņiem.
  2. Pārber ogas katlā un pievieno 1 litru ūdens.

2. Aroniju vārīšana

  1. Uzkarsē ūdeni kopā ar aronijām līdz vārīšanās temperatūrai.
  2. Kad ūdens sāk vārīties, samazini uguni un ļauj ogām vārīties 15–20 minūtes, lai tās izdala sulu un visas vērtīgās vielas.
  3. Vārīšanas laikā ogas var viegli saspaidīt ar koka karoti, lai izspiestu vairāk sulas.

3. Sulas nokāšana

  1. Kad ogas ir pietiekami novārītas, izkās tās caur marli vai smalku sietu, lai iegūtu tīru aroniju sulu.
  2. Atlikušo ogu masu var izspiest ar rokām vai izmantot, lai pagatavotu ievārījumu.

4. Sīrupa saldināšana un aromatizēšana

  1. Iegūto aroniju sulu lej atpakaļ katlā un pievieno 800 g cukura.
  2. Pievieno citronsulu, kas piešķirs sīrupam vieglu skābumu un palīdzēs uzglabāšanas laikā.
  3. Pēc vēlēšanās pievieno krustnagliņas vai kanēļa standziņu sīrupa aromatizēšanai.
  4. Maisot, karsē sulu uz vidējas uguns, līdz cukurs pilnībā izkūst. Kad sīrups sāk viegli burbuļot, noņem no uguns.

Sīrupa uzglabāšana

  1. Sagatavo sterilizētas stikla pudeles vai burkas. To var izdarīt, izskalojot tās ar karstu ūdeni un ievietojot uz brīdi cepeškrāsnī aptuveni 100°C temperatūrā.
  2. Karsto aroniju sīrupu uzmanīgi lej pudelēs un cieši aizskrūvē.
  3. Ļauj atdzist istabas temperatūrā un pēc tam glabā vēsā, tumšā vietā.

Kā lietot aroniju sīrupu?

  • Atspirdzinošs dzēriens: Sajauc sīrupu ar aukstu ūdeni vai gāzēto minerālūdeni un pievieno citrona šķēli un ledu.
  • Ziemas tējai: Pievieno sīrupu siltai tējai, lai iegūtu saldenu un aromātisku dzērienu.
  • Kokteiļiem un desertiem: Izmanto sīrupu kā piedevu kokteiļiem, pankūkām, saldējumam vai jogurtam.
  • Imunitātei: Lieto pa 1 ēdamkarotei dienā, lai stiprinātu organisma aizsargspējas.

Aroniju sīrupa veselīgās īpašības

Aronijas ir zināmas ar savu augsto antioksidantu saturu, kas palīdz cīnīties ar brīvajiem radikāļiem un stiprina organismu:

  • Bagātas ar C vitamīnu – stiprina imunitāti.
  • Augsts antocianīnu saturs – veicina sirds un asinsvadu veselību.
  • Uzlabo vielmaiņu un palīdz samazināt holesterīna līmeni.
  • Dabīgs pretiekaisuma efekts – noderīgs saaukstēšanās sezonā.

Padomi sīrupa pagatavošanai

  1. Salduma pakāpe: Pielāgo cukura daudzumu pēc savas gaumes – mazāk cukura padarīs sīrupu rūgtenāku.
  2. Citrons un garšvielas: Citronsula un garšvielas piešķir sīrupam īpašu garšas dziļumu. Vari pievienot arī vaniļas pāksti.
  3. Uzglabāšana: Ja sīrupu plāno uzglabāt ilgāk, apsver iespēju pievienot nedaudz konservanta, piemēram, citronskābi.


Aroniju sīrups ir ne tikai garšīgs un universāls, bet arī ļoti veselīgs dzēriens, kas stiprina imunitāti un sniedz enerģiju. Šo sīrupu var izmantot dažādos veidos – no atsvaidzinošiem dzērieniem līdz saldajiem desertiem. Pagatavojot sīrupu mājās, tu vari būt pārliecināts, ka tas ir dabīgs un bez liekām piedevām.

Izmēģini šo recepti un baudi aroniju sīrupa labumus katru dienu!