Plūmju ievārījuma recepte – Salds un aromātisks rudens gardums
Plūmju ievārījums ir viens no iecienītākajiem mājās gatavotajiem našķiem, kas lieliski papildina gan brokastu maizi, gan pankūkas, gan dažādus desertus. Plūmju sezona parasti sākas vasaras beigās un turpinās rudenī, kad šīs sulīgās un saldenās ogas ir vislabākajā gatavības stadijā. Plūmju ievārījums ir vienkārši pagatavojams, un tā saldskābā garša būs lielisks papildinājums tavā ziemas krājumā.
Šajā rakstā uzzināsi, kā soli pa solim pagatavot gardu un aromātisku plūmju ievārījumu.
Sastāvdaļas plūmju ievārījumam
Lai pagatavotu aptuveni 1 litru plūmju ievārījuma, būs nepieciešams:
- 1 kg plūmju (gatavas, bet stingras)
- 500–700 g cukura (atkarībā no vēlamā salduma līmeņa)
- 1 citrons (sula un miziņa)
- 1 tējkarote kanēļa (pēc izvēles)
- 1/2 tējkarotes vaniļas ekstrakta (pēc izvēles)
Soli pa solim – kā pagatavot plūmju ievārījumu
1. Plūmju sagatavošana
- Plūmes rūpīgi nomazgā zem tekoša ūdens.
- Pārgriez katru plūmi uz pusēm un izņem kauliņus. Ja plūmes ir lielas, vari tās sagriezt mazākos gabaliņos, lai tās ātrāk izšķīstu ievārījumā.
2. Plūmju un cukura sajaukšana
- Lielā katlā liec sagatavotās plūmes un pievieno cukuru.
- Pārlej ar citronsulu un pievieno nedaudz rīvētas citrona miziņas, lai ievārījumam piešķirtu svaigu skābenumu.
- Samaisi un atstāj plūmes nostāvēties 30–60 minūtes, lai tās sāk izdalīt sulu un cukurs daļēji izkūst.
3. Vārīšana
- Liek katlu uz vidējas uguns un sāk lēni vārīt. Maisi, lai cukurs pilnībā izšķīst un plūmes nesadegtu.
- Kad ievārījums sāk vārīties, samazini uguni un turpini vārīt aptuveni 30–40 minūtes, regulāri apmaisot.
- Ja vēlies biezāku ievārījumu, ļauj tam vārīties ilgāk un viegli saspaidi plūmes ar koka karoti.
- Pievieno kanēli un vaniļas ekstraktu pēc vēlēšanās, lai ievārījumam piešķirtu siltu un aromātisku garšu.
4. Pārbaudi ievārījuma gatavību
- Lai pārliecinātos, ka ievārījums ir gatavs, uzpilini nelielu daudzumu uz aukstas šķīvja virsmas. Ja tas sarec un neplūst, ievārījums ir gatavs.
5. Uzglabāšana burkās
- Sagatavo sterilizētas stikla burciņas – tās var izskalot ar karstu ūdeni vai uzkarsēt cepeškrāsnī.
- Ievārījumu uzmanīgi lej burciņās, aizvāko un apgāž otrādi. Atstāj atdzist istabas temperatūrā.
Padomi ideālam plūmju ievārījumam
- Cukura daudzums: Saldumu vari pielāgot, samazinot vai palielinot cukura daudzumu. Plūmēm pašām ir dabīgs saldums, tāpēc mazāk cukura ļaus izcelt dabisko garšu.
- Garšvielas: Vari pievienot ne tikai kanēli un vaniļu, bet arī krustnagliņas vai rīvētu ingveru pikantākai garšai.
- Biezuma kontrole: Jo ilgāk vāri ievārījumu, jo biezāks tas kļūs. Ja vēlies šķidrāku ievārījumu, vāri īsāku laiku.
- Saldskābais efekts: Citrons piešķir ne tikai skābumu, bet arī palīdz ievārījumam labāk uzglabāties.
Kur izmantot plūmju ievārījumu?
- Brokastīs: Uzzied uz svaigas maizes, pankūkām vai grauzdiņiem.
- Desertos: Lieliski sader ar biezpienu, jogurtu, saldējumu vai kā piedeva kūkām un kēksiem.
- Gaļas ēdienos: Plūmju ievārījums ir laba piedeva ceptai vai grilētai cūkgaļai un mājputnu ēdieniem.
- Kā dāvana: Skaisti iesaiņots ievārījums var kļūt par sirsnīgu mājās gatavotu dāvanu.
Plūmju ievārījuma priekšrocības
Plūmes ir ne tikai garšīgas, bet arī ļoti veselīgas:
- Bagātas ar šķiedrvielām, kas uzlabo gremošanu.
- Satur antioksidantus, kas stiprina imunitāti.
- Nodrošina C vitamīnu un citas uzturvielas, kas noder vispārējai veselībai.
Plūmju ievārījums ir vienkārši pagatavojams, bet ļoti garšīgs un daudzveidīgi izmantojams rudens gardums. Tas ne tikai lieliski papildina ēdienus, bet arī ļauj izbaudīt vasaras ogu labumus visu ziemu. Sekojot šai receptei, tu iegūsi perfektu ievārījumu, ko varēs baudīt gan ikdienā, gan svētku reizēs.
Izmēģini šo recepti un izbaudi saldeno plūmju garšu!