Pashas recepte – Tradicionāls Lieldienu deserts

Pasha ir tradicionāls Lieldienu deserts, kas nāk no Austrumeiropas virtuvēm. Tā ir gatavota no biezpiena, saldā krējuma, sviesta un cukura, kas kopā veido maigu un krēmīgu tekstūru. Pasha bieži tiek papildināta ar žāvētiem augļiem, riekstiem un vaniļas aromātu, padarot to par izsmalcinātu un sātīgu saldumu svētku galdam.

Šis deserts ir ne tikai garšīgs, bet arī simbolisks, jo pasha tradicionāli tiek pasniegta Lieldienās, simbolizējot pārpilnību un augšāmcelšanās svētkus. Zemāk atradīsi vienkāršu un klasisku recepti, lai šo gardumu varētu pagatavot arī savās mājās.


Sastāvdaļas pashai

Lai pagatavotu pashu aptuveni 6 porcijām, nepieciešams:

  • 500 g biezpiena (taukiem bagāts, svaigs)
  • 200 ml saldā krējuma (tauku saturs 35%)
  • 100 g sviesta (istabas temperatūrā)
  • 150 g cukura (vai pēc garšas)
  • 2 olu dzeltenumi
  • 1 tējkarote vaniļas cukura vai ekstrakta
  • 100 g žāvētu augļu (rozīnes, aprikozes, dzērvenes)
  • 50 g riekstu (mandeles, valrieksti vai lazdu rieksti)
  • Šķipsniņa sāls
  • Citrona miziņa (pēc izvēles)

Soli pa solim – kā pagatavot pashu

1. Sastāvdaļu sagatavošana

  • Biezpienu izberž caur smalku sietu vai sablendē, lai iegūtu viendabīgu un gludu masu. Šis solis ir svarīgs, lai pasha būtu maiga un bez kunkuļiem.
  • Žāvētos augļus noskalo un, ja nepieciešams, sagriež mazākos gabaliņos. Riekstus sasmalcina.

2. Olu un cukura sajaukšana

  • Bļodā sajauc olu dzeltenumus ar cukuru un vaniļas cukuru. Putot ar mikseri, līdz masa kļūst gaiša un krēmīga.

3. Krēmveida biezpiena maisījums

  • Putojot, pievieno biezpienu, mīksto sviestu un saldā krējuma porcijas. Visu rūpīgi samaisa, līdz veidojas krēmīga konsistence.
  • Iemaisa žāvētos augļus, riekstus un rīvētu citrona miziņu. Šie papildinājumi piešķirs desertam gan tekstūru, gan aromātu.

4. Pashas veidošana

  • Sagatavo marli vai tīru kokvilnas audumu un ieklāj to konusveida vai bļodas formas traukā.
  • Lej biezpiena masu formā un izlīdzina virsmu. Pārklāj ar marles galiem un uzliek nelielu slogu (piemēram, šķīvīti ar nelielu smagumu), lai no masas izspiestos liekais šķidrums.
  • Liek pashu ledusskapī uz 12–24 stundām, lai tā sacietētu un ieņemtu formu.

5. Pasniegšana

  • Kad pasha ir gatava, uzmanīgi to izņem no formas un noņem marli.
  • Dekorē ar žāvētiem augļiem, riekstiem, šokolādes skaidiņām vai pūdercukuru.

Padomi perfektai pashai

  1. Biezpiens: Izmanto kvalitatīvu un svaigu biezpienu ar augstu tauku saturu, lai iegūtu maigu un bagātīgu garšu.
  2. Papildinājumi: Pievieno žāvētas dzērvenes, sukādes vai šokolādes gabaliņus, lai padarītu pashu vēl īpašāku.
  3. Uzglabāšana: Gatavu pashu uzglabā ledusskapī un izlieto 2–3 dienu laikā.
  4. Citrusa aromāts: Citrona vai apelsīna miziņa piešķirs svaigumu un līdzsvaros saldumu.
  5. Forma: Ja nav speciālas pashas formas, var izmantot jebkuru bļodu vai caurduri ar audumu.

Pashas variācijas

  • Šokolādes pasha: Masai pievieno kakao pulveri vai šokolādes skaidiņas.
  • Medus pasha: Daļu cukura aizstāj ar medu, kas piešķirs maigāku un dabīgāku saldumu.
  • Kārtojums ar augļiem: Pasniedz pashu ar svaigām zemenēm, avenēm vai mango, lai iegūtu svaigu un elegantu desertu.

Kāpēc gatavot pashu?

Pasha ir ne tikai tradicionāls Lieldienu simbols, bet arī izcili garšīgs deserts, kas iepriecina ar savu maigumu un bagātīgo garšu. Tā ir lieliska alternatīva ierastajām kūkām un labi papildina svētku galdu.

Ar tās krēmīgo tekstūru, žāvēto augļu saldumu un riekstu kraukšķīgumu pasha kļūs par īstu svētku galda zvaigzni.


Šī pashas recepte ir vienkārša un piemērota ikvienam, kurš vēlas izmēģināt tradicionālu, bet izsmalcinātu desertu. Tā ir lieliska izvēle ne tikai Lieldienām, bet arī citām svētku reizēm, kad gribas ko īpašu un gardu. Gatavo pashu mājās un pārsteidz ģimeni ar šo klasisko un gardo ēdienu!

Labu apetīti!