Latviešu Русский Deutsch English Français Türkçe


Apbalvo straujāk augošos uzņēmumus - gazeles

Article Image

Gazele 2012 apbalvošanas ceremonijā par SuperGazeli atzīts AS Goldinvest Asset Management. Gazeles statueti no LR ekonomikas ministra Daniela Pavļuta rokām saņēma arī SIA Kurzemes finieris, kas visstraujāk spējis palielināt darbinieku skaitu uzņēmumā, kā arī tika godināti straujāk augošie uzņēmumi Latvijas reģionos. Gazeles ilggadējā atbalstītāja SEB bankas specbalvu saņēmis ģimenes uzņēmums no Vidzemes SIA AJM Wood, kam izdevies veiksmīgi attīstīt masīvā koka mēbeļu un koka mēbeļu sagatavju ražošanu, atverot jau otro rūpnīcu Latvijā un sekmīgi realizēt produkcijas tirdzniecību, galvenokārt eksportējot uz ES valstīm.

SuperGazele – šādi tiek dēvēts Latvijas uzņēmums, kam pēdējo trīs gadu periodā izdevies apgrozījumu kāpināt visstraujāk. Šogad Gazeles statueti no laikraksta Dienas Bizness galvenās redaktores Indras Lazdiņas saņēma finanšu pakalpojumu sfēras uzņēmuma AS Goldinvest Asset Management pārstāvis. Šis uzņēmums klientiem no Latvijas un Krievijas nodrošina iespēju investēt drošākajā valūtā – zeltā, un ir spējis trīs gadu laikā kāpināt apgrozījumu par teju četriem tūkstošiem procentu.

Lai arī Gazeļu topā visvairāk pārstāvētā nozare šogad ir tirdzniecība, izvēloties Gazeles balvas ieguvējus, laikraksts Dienas Bizness šogad īpaši izcēlis ražojošos Latvijas uzņēmumus, kas ir viens no būtiskākajiem Latvijas ekonomikas dzinējspēkiem.

Rīgas un Pierīgas Gazele šogad piešķirta darba apģērbu ražotājam SIA Kwintet Production, kas ātrā tempā ieņēmis vietu tekstila rūpniecības nozares trijniekā un pēdējo trīs gadu laikā neto apgrozījumu spējis palielināt par 445%.

Kategorijā Vidzemes Gazele šogad atzinību izpelnījās SIA efn Nord – Valkā strādājošais uzņēmums, kas nodarbojas ar auto elektrotehnisko komponentu ražošanu, pēdējo trīs gadu laikā neto apgrozinājumu kāpinājis par 910%. Straujā apgrozījuma kāpuma pamatā bijis augstais pieprasījums pēc uzņēmuma ražojumiem autobūves nozarē, kā arī nepārtraukta produktu portfeļa paplašināšana.

Par Kurzemes Gazeli atzīts metālizstrādājumu ražotājs SIA Brabantia Latvia, kas Talsu novada Pastendē 2010. gadā uzcēla jaunu rūpnīcu, kļūstot par tuvākās apkaimes lielāko darba devēju. Ārvalstu kapitāla uzņēmums Latvijā ienācis salīdzinoši nesen, taču strauji un mērķtiecīgi attīstījies, kļūstot par stabilu vietējo komersantu un kāpinot neto apgrozījumu par 347%.

Zemgales Gazeles tituls piešķirts mašīnbūves detaļu ražotājam SIA AKG Thermotechnik Lettland. Šis uzņēmums darbojas Jelgavā un trīs gadu laikā spējis neto apgrozījumu palielināt par 327%. Agrozījuma kāpumu uzņēmums skaidro ar ražotnes konkurētspēju, kā arī veiksmīgi ieviestu darba efektivizācijas programmu.

Savukārt par Latgales Gazeli šogad atzīta SIA Zelta zeme – šis Līvānu kūdras maisījumu ražotājs pēdējos trīs gados piedzīvojis patiesi strauju izaugsmi, jo tā apgrozījums pieaudzis vairāk nekā 22 reizes. Tas vērtējams kā ievērojams sasniegums, ņemot vērā, ka šis uzņēmums dibināts tikai 2008. gadā.

LR ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts Gazeļu godināšanas pasākumā pasniedza balvu finiera lokšņu un koka paneļu ražotāja SIA Kurzemes finieris pārstāvim. Šis uzņēmums Gazeļu sarakstā iekļuvis jau otro reizi un šogad izpelnījies atzīnību par visstraujāko darbinieku skaita pieaugumu, jo spējis darbinieku skaitu trīs gadu laikā palielināt par 386%. Jāatzīmē, ka līdz 2013. gada februārim uzņēmums iecerējis pieņemt darbā vēl 40 cilvēkus, tādejādi palielinot darbinieku skaitu līdz 150.

Strauji augošo uzņēmumu godināšanas pasākumā neizpalika arī informācijas tehnoloģiju izstrādes un informācijas pakalpojumu sniedzēju Lursoft IT specbalva. Specbalvu par spēju veidot augstas kvalitātes dizaina produktus, kas radīti ar māksliniecisku un radošu pieeju, izmantojot mūsdienu tehnoloģijas, saņēma SIA Dd studio, kas laikā no 2009. līdz 2011. gadam spējis agrozījumu kāpināt vairāk kā astoņas reizes.

Savukārt Gazeļu ilggadējā atbalstītāja SEB bankas specbalvu saņēmis ģimenes uzņēmums SIA AJM Wood, kas nodarbojas ar masīvā koka mēbeļu un koka mēbeļu sagatavju ražošanu un tirdzniecību. Uzņēmumam ir izdevies paplašināt sava biznesa darbību, papildus pirmajai rūpnīcai Lizumā, atverot jau otro ražotni Jelgavā, izveidot noturīgas biznesa attiecības ar Zviedrijas mēbeļu ražošanas gigantu IKEA un veiksmīgi attīstīt eksportu uz ES valstīm.

Ar pilnīgiem Gazele 2012 rezultātiem, uzņēmēju un ekspertu intervijām iespējams iepazīties biznesa žurnāla LD speciālizlaidumā, kas pie laikraksta Dienas Bizness abonentiem nonāks 26. septembrī un būs nopērkams lielākajās preses tirdzniecības vietās.

Kas ir Gazele?
Informāciju par straujāk augošajiem Latvijas uzņēmumiem, kurus dēvē arī par Gazelēm, jau 12 gadus pēc kārtas apkopo laikraksts Dienas Bizness sadarbībā ar informācijas tehnoloģiju izstrādes un informācijas pakalpojumu sniedzēju Lursoft IT.
Straujāk augošos uzņēmumus jeb Gazeles atlasa pēc šādiem kritērijiem:
- pēdējos trijos gados jābūt nepārtrauktam apgrozījuma pieaugumam (2009. g. – 2011.g.);
- 2009. gadā apgrozījums bijis lielāks par 100 tūkstošiem Ls;
- uzņēmuma pašu kapitāls ir pozitīvs;
- 2011. gadā uzņēmums ir strādājis ar peļņu.
Daudzi šodien pazīstami un nopelniem bagāti uzņēmumi savu ceļu uz panākumiem ir sākuši, vispirms atzīmējoties Gazeļu sarakstā - bioloģiskās kosmētikas ražotājs Madara Cosmetics, poligrāfijas uzņēmums Livonia Print, saldumu ražotājs Skrīveru saldumi, IT uzņēmums Mikrotīkls, saimniecības preču un būvmateriālu veikali Depo DIY un cenuklubs.lv, sociālais portāls Draugiem.lv, kokrūpniecības uzņēmums Bolderaja Ltd, betona ražotājs Cemex, lauksaimniecisko pakalpojumu kooperatīvs Māršava u.c.