Latviešu Русский Deutsch English Français Türkçe


SIA "Hotel Jūrmala SPA" ņemtajā sviesta zivs paraugā ir būtiski paaugstināts histamīna daudzums

Article Image

Pārtikas un veterinārais dienests no Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta "BIOR" šodien ir saņēmis oficiālos laboratorisko izmeklējumu rezultātus, kas apstiprina būtiski paaugstinātu histamīna klātbūtni sviesta zivī, ar kuru SIA "Hotel Jūrmala SPA" ieturējās zviedru medicīnas darbinieki, kas pēc maltītes sūdzējās par sliktu pašsajūtu.

Pārbaude veikta arī uzņēmumā, kas piegādāja saldētus zvejas produktus viesnīcas ēdināšanas uzņēmumam. Būtiski, ka pie piegādātāja ņemtajos saldētas sviesta zivs paraugos histamīns ir normas robežās.

Tas ļauj secināt, ka šajā gadījumā pārtikas aprites vājais posms ir bijis nevis piegādātājs, bet gan SIA "Hotel Jūrmala SPA", kas pieļāvis kļūdas saldētu zvejas produktu uzglabāšanā. To apliecina arī viesnīcas ēdināšanas uzņēmumā veiktā pārbaude, kuras laikā tika konstatēts, ka saldēti zvejas produkti ir atkausēti un pēc tam atkal sasaldēti. Turklāt tiem nebija nodrošināts atbilstošs marķējums un nosakāms derīguma termiņš.

Histamīns ir ķīmiska viela, kas veidojas zivs bojāšanās procesā. Savukārt bojāšanās process sākas tad, kad zivs tiek uzglabāta neatbilstošā temperatūrā – siltumā, turklāt to vairākkārt atkausējot un no jauna sasaldējot. Histamīns, nonākot cilvēka organismā, īsā laika periodā izraisa alerģiskai reakcijai līdzīgus simptomus – nelabumu, vemšanu, caureju, reiboņus, var būt arī izsitumi uz ādas.

19. oktobrī PVD pieņems lēmumu par SIA "Hotel Jūrmala SPA" ēdināšanas uzņēmumam piemērojamo sodu. Līdz tam uzņēmumam jānovērš PVD konstatētās neatbilstības.