Latviešu Русский Deutsch English Français Türkçe


Filmu "Miglā" izrāda kinoteātros visā Latvijā

Article Image

No 5. aprīļa Latvijas kinoteātru repertuārā skatāma spēlfilma "Miglā" (režisors Sergejs Lozņica) – spilgts cilvēka morāles atspoguļojums uz kara darbības fona. Filma skatāma Forum Cinemas, Splendid Palace, Cinamon Alfa, Multikino, Kino Bize, Silver Screen (Daugavpils), Gaisma (Valmiera), kino Lora (Sigulda), no 26. aprīļa kino Balle (Liepāja), no 3. maija kinoteātrī Auseklis (Talsi), no 10. maija kinoteātrī Vidzeme (Madona).

Filmas notikumi risinās kara laikā, taču priekšplānā ir mūžam aktuāli morālas dabas jautājumi. Vai sadarboties ar okupācijas varu vai doties nāvē? Kā nezaudēt cilvēcību apstākļos, kas izdzīvošanas vārdā vedina rīkoties necilvēcīgi?

Filma pērn tika iekļauta Kannu kino festivāla oficiālajā programmā un saņēma Starptautiskās kino kritiķu apvienības "Fipresci" balvu. Līdz šim filma saņēmusi pavisam septiņas balvas starptautiskos festivālos Francijā, Vācijā, Krievijā, Armēnijā, Polijā un Baltkrievijā.

Spēlfilma "Miglā" pilnībā uzņemta Daugavpils apkārtnē divos filmēšanas posmos kopā 27 dienu laikā, starptautiskajā komandā iesaistot piecu valstu - Latvijas, Krievijas, Vācijas, Polijas, Baltkrievijas un Nīderlandes - kino profesionāļus. Filmas režisors Sergejs Lozņicas atpazīstamību starptautiskajā kino vidē guvis jau ar iepriekšējiem saviem darbiem. Režisora pirmā spēlfilma "Mana laime" 2010. gadā pretendēja uz Zelta palmas zaru Kannu kinofestivālā. "Miglā" filmējušies profesionāli aktieri no Krievijas un Vācijas. Galveno varoni Suščeņu atveido jaunais baltkrievu aktieris Vladimirs Svirskis, kuram tā ir pirmā kino loma. Suščeņas dēlu atveido puika no Kombuļiem – Ņikita Peremotovs.

No Latvijas puses filmas uzņemšanā piedalījās filmas mākslinieks Juris Žukovskis, režisora asistente Madara Dišlere, militārais konsultants Ziedonis Ločmelis, kā arī daudzi citi Latvijas kino cilvēki. Pavisam filmas uzņemšanā bija iesaistīti 292 Latvijas iedzīvotāji un 183 uzņēmumi.

Filmu latviski ierunājuši pazīstami latviešu aktieri. Galvenās lomas ierunājuši Egils Melbārdis (Suščeņja), Andris Keišs (Burovs) un Edgars Lipors (Voitiks).