Latviešu Русский English Deutsch Français Türkçe


Jāņu un Līgo Dienas Ticējumi

Piedalies.lv - Jāņu un Līgo Dienas Ticējumi

Jāņu un Līgo diena Latvijā ir pilna ar dažādiem ticējumiem un paražām, kas paaudzēm ir nodotas no vienas paaudzes uz nākamo. Šīs tradīcijas bieži vien ir saistītas ar vasaras saulgriežiem, kas simbolizē auglību, mīlestību un jaunu sākumu. Daži no šiem ticējumiem ir dīvaini, bet tieši tāpēc arī īpaši pievilcīgi un jautri. Šajā rakstā aplūkosim dažus no visdīvainākajiem un smieklīgākajiem Jāņu dienas ticējumiem.

Peldēšana pa Pliko

Viens no amizantākajiem un visnotaļ dīvainajiem ticējumiem ir peldēšanās pa pliko tieši Jāņu naktī. Tiek uzskatīts, ka tas attīra ķermeni un dvēseli, kā arī nodrošina labu veselību visu nākamo gadu. Lai gan šis ticējums dažiem var šķist nedaudz mulsinošs, tas ir viens no veidiem, kā ienest Jāņu svinībās nedaudz nevainīgas azartiskas jautrības.

Lekšana Pāri Ugunskuram

Lekšana pāri ugunskuram ir vēl viens izplatīts. Saskaņā ar seno tradīciju, tas, kurš izdara šo drosmīgo soli, tiks attīrīts no visiem ļaunumiem un iegūs spēku un drosmi. Tiek arī teikts, ka, jo augstāk cilvēks uzleks, jo labāku ražu viņš iegūs nākamajā gadā.

Meklēt Papardes Ziedu

Papardes ziedu meklēšana Jāņu naktī ir viens no romantiskākajiem ticējumiem. Saskaņā ar ticējumu, tas, kurš atrod šo reti sastopamo ziedu, gada laikā atradīs mīlestību vai pat sagaidīs laulības piedāvājumu. Šis ticējums piešķir Jāņu naktij maģisku un noslēpumainu auru.

Siera Ēšana ar Ķimenēm

Jāņu sieram, kas bagātīgi apbērts ar ķimenēm, ir sava īpaša nozīme Jāņu svinībās. Tiek uzskatīts, ka ķimenes piesaista labu veiksmi un aizsargā pret ļauniem gariem. Turklāt šī tradīcija ir arī ļoti praktiska – ķimenes palīdz sagremot bagātīgo svētku mielastu.

Alus Darīšana

Jāņos bez alus neiztikt! Alus darīšana Jāņu dienā tiek uzskatīta par veiksmes un labklājības simbolu. Ir ticējums, ka alus, kas darināts Jāņu naktī, būs īpaši spēcīgs un veselīgs. Lai gan mūsdienu praksē šis ticējums varbūt nav tik izplatīts, tas joprojām tiek pieminēts kā jautrs un interesants svētku elements.

Noslēgumā

Jāņu un Līgo dienas ticējumi ir daļa no Latvijas kultūras mantojuma. Tie var būt gan dīvaini, gan smieklīgi, bet galvenais – tie vieno cilvēkus kopīgā priekā un svinībās. Katrs ticējums ir unikāls stāsts par mūsu senču dzīvi un ticību, kas turpina iedvesmot un priecēt arī mūsdienu cilvēkus.