Latviešu Русский Deutsch English Français Türkçe


Priecīgas Lieldienas 2024, interesantas Lieldienu tradīcijas

Piedalies.lv - Priecīgas Lieldienas 2024, interesantas Lieldienu tradīcijas

Lieldienas ir viens no senākajiem un nozīmīgākajiem kristiešu svētkiem, ko svinētāju tradīcijas padara daudzveidīgas un krāšņas visā pasaulē. Šajā rakstā apskatīsim interesantākās Lieldienu tradīcijas 20 valstīs, atklājot, kas katru no tām padara unikālu.

  1. Latvija: Lieldienu rītā iedzīvotāji dodas olu ripināšanā, sacenšoties, kura ola aizripos vistālāk, kā arī izturēs visvairāk sitienu. Olām piemēro arī īpašas krāsošanas tehnikas, izmantojot dabīgas krāsvielas un vasku.


  2. Spānija: Semana Santa jeb Svētā nedēļa ir piepildīta ar procesijām, kurās dalībnieki nēsā garas drēbes un kapuces. Seviļā notiekošās procesijas ir īpaši iespaidīgas, pulcējot tūkstošiem skatītāju.


  3. Itālija: Vatikānā, Romā, Lieldienu svētdienā pāvests sniedz svētību "Urbi et Orbi" (Pilsētai un pasaulei). Florencē notiek "Scoppio del Carro" jeb Vāģa sprādziens, kad dažādi priekšmeti tiek aizdedzināti no vēsturiska vāģa, lai nodrošinātu labu ražu.


  4. Grieķija: Lieldienu laikā tiek aizdedzināts liels ugunskurs, simbolizējot ziemas beigas un pavasara sākumu. Grieķi arī krāso olas sarkanā krāsā, simbolizējot Jēzus Kristus asinis.


  5. Vācija: Lieldienās bērni meklē dārzā apslēptas olas, ko "atvedis" Lieldienu zaķis. Dažās Vācijas daļās tiek kurināts Lieldienu ugunskurs, lai izraidītu ziemu.


  6. Zviedrija: Lieldienas šeit ir līdzīgas Halovīniem, jo bērni ģērbjas par raganām un iet no mājas pie mājas, lūdzot našķus. Šī tradīcija atspoguļo senos pavasara svinību elementus.


  7. Polija: Lieldienu pirmdienā notiek "Śmigus-Dyngus", jeb "Mitrā pirmdiena", kad cilvēki aplej viens otru ar ūdeni, kas senāk bija auglības simbols.


  8. Francija: Viens no unikālākajiem pasākumiem ir "Cloche Volant", jeb "lidojošais zvans". Tiek uzskatīts, ka Lieldienu svētdienā zvani "aizlido" uz Romu un atgriežas, atnesdami šokolādes olas.


  9. Meksika: Lieldienas ir piepildītas ar "Pasión" jeb Kaislības spēlēm, kas dramatiski ataino Jēzus Kristus ciešanas un augšāmcelšanos. Īpaši ievērojama ir šī tradīcija Taxco pilsētā.


  10. Anglija: Lieldienās notiek "Egg Rolling" sacensības, kurās cilvēki sacenšas, kurš varēs ritināt olu tālāk bez tās sadauzīšanas. Lancasteras grāfistē šis pasākums ir īpaši populārs.


  11. Austrālija: Lieldienu zaķa vietā popularitāti iegūst Lieldienu Bilbijs, kas ir draudzīgs veids, kā veicināt vietējo dzīvnieku aizsardzību.


  12. Čehija: Lieldienu pirmdienā vīrieši ar pūpolzariņiem viegli sit sievietes, lai novēlētu veselību. Šī tradīcija tiek saukta par "pomlázka", simbolizējot jaunību un veselību.


  13. Igaunija: Lieldienas tiek svinētas ar ģimenes un draugu sanākšanām, kur spēlē dažādas spēles, tostarp olu cīņas un olu meklēšanu.


  14. Nīderlande: "Paasvuur" jeb Lieldienu ugunskurs ir populāra tradīcija, kurā naktī pirms Lieldienu svētdienas tiek iedegts milzīgs ugunskurs.


  15. Norvēģija: Interesanta tradīcija ir "Påskekrim", kad Lieldienu laikā cilvēki lasa detektīvstāstus un skatās detektīvfilmu maratonus.


  16. Rumānija: Lieldienu olas tiek krāsotas izsmalcinātos rakstos, izmantojot vaska tehniku. Katram rakstam ir simboliska nozīme, un šī tradīcija ir dziļi iesakņojusies Rumānijas kultūrā.


  17. Ukraina: "Pysanka" ir tradicionāla olu krāsošanas māksla, kurā izmanto vasku un dažādas krāsas, lai izveidotu sarežģītus dizainus. Šīs olas bieži tiek dāvinātas kā laimes un veselības simboli.


  18. Japāna: Lai gan Lieldienas nav plaši svinētas, dažās vietās, piemēram, Tokijā, notiek Lieldienu olu medības un pasākumi, kas pievērš plašāku sabiedrības uzmanību šiem svētkiem.


  19. Etiopija: "Fasika" jeb Lieldienas tiek svinētas ar lielām ģimenes sanākšanām, un pirms tam tiek ievērots 55 dienu gavēnis. Īpaši svarīga ir Lieldienu vakariņu maltīte, kurā piedāvā tradicionālos Etiopijas ēdienus.


  20. Brazīlija: "Paixão de Cristo" jeb Kristus Kaislības ir grandiozs uzvedums, kas tiek atzīmēts visā valstī, īpaši slavena ir uzveduma versija Nova Jerusalemā, kurā piedalās simtiem aktieru.

Katras valsts Lieldienu tradīcijas atspoguļo tās kultūru, vēsturi un ticību daudzveidību. Lieldienas visā pasaulē tiek svinētas ar kopību, pārdomām un pavasara sagaidīšanu, katrā vietā piešķirot šiem svētkiem savu unikālo pieskaņu.