Latviešu Русский Deutsch English Français Türkçe


Getliņos sāk novākt pirmo tomātu ražu

Article Image

Uzņēmums "Getliņi Eko" šonedēļ sāks novākt pirmo oranžo tomātu ražu. Tirdzniecībā pirmās ražas tonnas tomātu nonāks 4. decembrī. Šī būs pirmā reize, kad Latvijā audzētu tomātu jaunā raža tirdzniecībā nonāk decembrī. Jaunā tomātu sezona ilgs no decembra līdz 2013. gada augustam. Plānotais ražas apjoms - vidēji 4,5 tonnas nedēļā jeb 150 tonnas sezonā. Pērn, kad sezona ilga no marta līdz augustam, tomātu raža sasniedza 57 tonna.

Piektdien, 30. novembrī norisinājās pirmās tomātu ražas izsole vairumtirgotājiem. Izsolē uzvarēja SIA "Juralls Group". Tās pārstāvis Harijs Iliško prognozē: "Pirmie tomāti būs nopērkami veikalu ķēdēs Sky, Maxima, Rimi un Mego. To cena gala patērētājam būs aptuveni LVL 5,00/ kg. Protams cena ir augstāka nekā importēto dārzeņu cena, bet tiem patērētājiem, kuriem ir svarīga kvalitāte, tā nebūs izšķirošā. Pirmo, pavisam nelielu ātrāk nogatavojušos tomātu ražu jau tūlīt pēc izsoles nogādājām lielveikalu ķēdēs un brīvdienu tirdzniecības rezultāti liecina, ka pircējiem ir interese un viņi atpazīst Getliņu tomātus."

"Šobrīd Getliņu siltumnīcās ir ļoti darbīgs laiks. Ir beigusies mūsu pirmo zemeņu raža un sākusies tomātu raža. Mums ir izdevies mainīt tradicionālo Latvijā audzēto tomātu sezonu, ko varam nodrošināt pateicoties pašu siltumam un mākslīgajam apgaismojumam. Getliņu tomātiem jau ir savs cienītāju loks, kuri aktīvi interesējas par to, kad tomāti būs veikalos. Mums ir priekš, ka Ziemassvētku galdam Latvijas ģimenēm varam piedāvāt lielus, oranžus, smaržīgus augļus ar izteiktu tomātu maigo un saldo garšu" skaidro Imants Stirāns, "Getliņi Eko" valdes priekšsēdētājs.

Šosezon "Getliņi Eko" turpinās iepriekš sākto darbu un audzēs lielaugļu oranžos tomātus, kas vietējā tirgū ir pieprasīti un augsti novērtēti, bet retāk sastopami. 3625 m² lielās siltumnīcas raža tiks vākta 2 reizes nedēļā, ik nedēļu novācot ap 4-5 tonnām tomātu. Tomāti, kā līdz šim, tiks pārdoti izplatītājiem un tirgotājiem, kuri spēs realizēt visu nedēļas ražu un piedāvās visaugstāko cenu aptaujā.
SIA "Getliņi Eko" ir uzņēmums, kas nodarbojas ar Baltijas lielākā atkritumu poligona "Getliņi" apsaimniekošanu Rīgas rajonā, Stopiņu novadā un īsteno lielāko vides aizsardzības projektu Baltijas valstīs. Vairāku gadu garumā poligonā "Getliņi" veiktās investīcijas atkritumu apsaimniekošanā un elektroenerģijas ražošanā ir apliecinājušas savu efektivitāti, finansiālo atdevi un labvēlīgu ietekmi uz vides saudzēšanu. Siltumnīcu izveide un tomātu audzēšana ir Latvijā unikāls piemērs ekoloģiski saderīgu darbības virzienu ieviešanai. Energobloka saražotais siltums tiek izmantots "Getliņi Eko" siltumnīcu apsildei, nodrošinot ideālu vidi lauksaimnieciskajai ražošanai gada aukstajos mēnešos. Siltumnīcu izveide poligona teritorijā, kur elektrības ražošanas rezultātā rodas siltums, ir reti izplatīta, bet pārbaudīta videi draudzīga pieredze citos Eiropas poligonos. To īsteno tādas valstis kā Holande un Zviedrija.

Avots: Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļa
Attēla avots: www.tirailatvijai.lv