Latviešu Русский Deutsch English Français Türkçe


Latvijā pieaug interese par tehnisko jaunradi

Article Image

Kopumā 8 dažādās Tehnisko jaunrades dienu disciplīnās, kas norisinājās visu novembri piecās Latvijas pilsētās – Rīgā, Valmierā, Rēzeknē, Jelgavā un Liepājā, piedalījās 897 dalībnieki. Salīdzinot ar pagājušo gadu, šogad kopējais Tehnisko jaunrades dienu disciplīnu dalībnieku skaits ir pieaudzis gandrīz par 300 dalībniekiem, kas liecina, ka Latvijā pieaug interese par tehnisko jaunradi.

Pasākuma ietvaros jebkuram 10 – 23 gadus vecam jaunietim bija iespēja izmēģināt fizikas un ķīmijas likumus pielietot praksē, izveidojot sacensību priekšmetus, bet starplaikos vērot fizikas un ķīmijas eksperimentu demonstrējumus, iepazīties ar studiju iespējām inženierzinātņu jomā un iemācīties programmēt Lego robotus. Kopumā jaunieši uzkonstruēja 20 līnijsekotājus robotus un 22 spageti makaronu tiltus, uzbūvēja 182 motorpeles un 107 atspervāģus, radīja 111 elektromagnētiskās makšķeres un 89 vēja ģeneratoru modeļus, kā arī izveidoja 166 krāsu virpuļus un ar ķīmijas reakciju palīdzību - 120 simbolu plāksnītes.

Organizatori novēroja, ka Rīgas pasākumu apmeklē dalībnieki, kas interesi par tehnisko jaunradi jau ir izrādījuši iepriekšējos gados. Visaktīvākie tehniskās jaunrades entuziasti nāk no Latgales reģiona, kas nereti centās apmeklēt vairākus pasākumus. Savukārt Zemgales reģionā bija vērojama lielāka aktivitāte tieši 10 - 12 gadus vecu bērnu vidū, kas par tehnisko jaunradi tikai sāk interesēties. Vidzemes reģionā jauniešiem ir liela interese par ķīmiju, bet Kurzemes reģionā par mehāniku un radioelektroniku. Pasākumus apmeklēja dalībnieki ar dažādu sagatavotības līmeni – iesācēji, kas pirmo reizi pamēģināja praktiski izveidot kādu sacensību priekšmetu, jaunieši, kuriem patīk skolu eksaktie mācību priekšmetu, kā arī tehnisko jaunrades pulciņu audzēkņi ar priekšzināšanām radioelektronikā. Tāpat organizatori novēroja, ka dalībniekus, kuru pavadīja vecāki, pēc pasākuma jau kopīgi plānoja aktivitātes kā kopīgi turpināt nodarboties ar tehnisko jaunradi arī mājās.

Tehniskās jaunrades dienas Latvijā norisinājās jau ceturto gadu. To mērķis ir rosināt sabiedrības, it sevišķi pamata un vidējās izglītības vecuma jaunatnes interesi par inženierzinātnēm, kā arī attīstīt to teorētiskās zināšanas un prasmes tehnisko disciplīnu jomā. Paredzēts, ka Tehniskās jaunrades dienas norisināsies katru rudeni līdz pat 2014. gadam.

Tehniskās jaunrades dienas rīko Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra sadarbībā ar Rīgas Tehniskās universitātes Studentu parlamentu un RTU Robotikas klubu. Pasākums tiek īstenots Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras projekta "Inovatīvas uzņēmējdarbības motivācijas programma" ietvaros, to līdzfinansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds un Eiropas Savienība.