Latviešu Русский Deutsch English Français Türkçe


RTU Zinātnes festivāls jau otro gadu pēc kārtas pulcē ap 1000 interesentu

Article Image

Sestdien, 23. martā, Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) centrālajā ēkā noritēja otrais RTU Zinātnes festivāls, kā laikā visa vecuma bērni un jaunieši varēja iepazīt tehnisko zinātņu aizraujošo pusi – piedalīties eksperimentos, darbnīcās un pat sacensībās.

RTU Zinātnes festivāls deva iespēju ikvienam interesentam būvēt makaronu tiltus, programmēt lego robotus, klausīties jauno pētnieku prezentācijas, jaukt mutuļojošus sulu kokteiļus, piedalīties tehniskās jaunrades darbnīcās un vēl daudzās citās aktivitātēs. Festivāla laikā RTU studenti tikās ar Latvijas skolēniem un skolotājiem, lai kopīgi atklātu zinātnes interesanto pusi un tās saikni ar ikdienu.

RTU rektors akadēmiķis Leonīds Ribickis savā uzrunā ne tikai novēlēja veiksmi RTU Zinātnes festivāla dalībniekiem, kuros viņš saredz nākamos RTU studentus, bet arī – ieskatījās nākotnē: ‘’Darbi, kas šeit eksponēti, ir pierādījums tam, ka jaunieši domā par to, kas ir nepieciešams apkārtējai videi un kā to realizēt.’’

Savukārt RTU zinātņu prorektors Tālis Juhna izcēla festivāla nozīmīgumu jaunu inženierzinātņu talantu atklāšanā: ‘’Pats svarīgākais ir tas, ka RTU iegulda cilvēkos, un šādi festivāli izvirza priekšplānā jauniešus ar tādu nepieciešamo īpašību kopumu (radošums, spēja risināt sarežģītas problēmas), kas nākotnē ļaus viņiem kļūt par zinātniekiem.’’

Festivāla laikā notika skolēnu zinātniskās pētniecības darbu konkursa «Nāc un studē RTU» fināls, kurā par naudas balvām sacentās 12 Latvijas skolu komandas. Konkursā pirmajā vietā ierindojās Rīgas Franču liceja komandas ‘’Pjezoelementi’’ darbs ‘’Pjezoelektrisko īpašību mērīšana’’. Otrajā – Rīgas Valsts 2. ģimnāzijas komandas ‘’Tīrīgais mālulis’’ pētījums ‘’Degvielas avārijas seku likvidēšanas iespējas, izmantojot māla granulas’’, bet trešajā vietā – Jēkabpils Valsts ģimnāzijas komandas ‘’NBZ’’ darbs ‘’Zobu pastu ķīmiskais sastāvs’’.

Konkursa ‘’Nāc un studē RTU’’ dalībnieki tika vērtēti arī pēc viņu individuālajām spējām, ko īpaša žūrija vērtēja pēc katra skolnieka snieguma gan prezentējot savu darbu, gan pildot speciāli konkursam izstrādātu eksakto zinātņu testu. Par labākajiem individuālajā pārbaudījumā tika atzīti Linda Ošāne (Jēkabpils Valsts ģimnāzija, 11. klase), Aigars Langins (Rīgas Franču licejs, 12. klase), Kristīne Ķīse (Rīgas Valsts 2. ģimnāzija, 11. klase), Edgars Viziņš (Rīgas Franču licejs, 12. klase) un Kitija Jomerte (Tukuma Raiņa ģimnāzija, 12. klase). Viņi saņēma īpaši vērtīgu apbalvojumu – ārpus konkursa piešķirtu budžeta vietu studijām RTU.