Latviešu Русский Deutsch English Français Türkçe


Edgars Jaunups: Latvija ir pelnījusi komandu Eirolīgā

Article Image

Lai arī basketbolu dēvējam par savu nacionālo sporta veidu un lepojamies ar iepriekš sasniegto, kaut ar to nodarbojas visvairāk jauniešu, tam seko līdzi visvairāk valsts iedzīvotāju, Eiropas prestižāko čempionātu turnīru tabulas par to neliecina. Vai tas ir adekvāts statuss bijušajai Eiropas basketbola galvaspilsētai? Mums ir jāatgriežas starp labākajiem. Divus gadus pēc kārtas "VEF" iekļūšana Eiropas kausa TOP 16 apliecina, ka esam uz pareizā ceļa. Taču vai cīņa par augstiem sasniegumiem Eiropā ir savienojama ar spēlēšanu vietējā čempionātā Latvijā?

"VEF Rīga" jau otro sezonu par savu galveno mērķi ir izvirzījis kluba starptautiskās konkurētspējas stiprināšanu, Latvijas čempiona titula izcīnīšanu definējot kā uzdevumu tā sasniegšanā. Viedoklis, ka "VEF" nākamajā sezonā varētu nespēlēt Latvijas Basketbola līgā (LBL), izraisījis plašas diskusijas.

Spēles Eiropas kausā un VTB Vienotajā līgā nozīmē gan Latvijas vārda atgriešanu starptautiskajā elitē, gan unikālu ieguldījumu latviešu identitātē un sabiedrībā. Ilustrējošs piemērs ir Lāčplēša dienas uzvara pār spēcīgo Kauņas "Žalgiri".

Eiropas mērogā stiprs galvaspilsētas klubs nozīmē ne tikai nopietnu cīņu par vietu elitē un godu valstij un par to, bet arī konkurētspējīgu valstsvienību. Spēlējot pret Eiropas labākajiem, krājas nepieciešamā pieredze, lai savu meistarību pēc tam ieguldītu Latvijas izlases sasniegumos. Pārāk dārgi var maksāt valstsvienības atkarība no pāris vadošo spēlētāju patriotisma.

Mēs novērtējam nacionālā čempionāta nozīmi Latvijas basketbolā, taču saredzam tā nepieciešamību mainīties, galveno uzsvaru liekot uz līdzvērtīgām pilsētu komandām un jaunajiem spēlētājiem (tādiem kā Jānis Bērziņš "Valmierā", Jānis Timma "Ventspilī", Artūrs Bricis "Liepāja/ Triobet", Žanis Peiners "Latvijas Universitātē" u.c.), padarot turnīru aizraujošu skatītājiem un sponsoriem tieši starppilsētu kontekstā. Saldus, Jēkabpils, Madona, Cēsis, Gulbene, Kandava, Daugavpils, Aizkraukle, Liepāja, Valmiera, Jūrmala, Jelgava u.c. – to iedzīvotāji un pašvaldību vadītāji, viņi visi, citējot NBA saukli, mīl šo spēli, esam par to pārliecinājušies klātienē. Mēs cienām katru LBL komandu, taču lai ar laiku iekļūtu Eirolīgā, ir nepieciešami spēcīgāki konkurenti. Jo, kad mums tas izdosies, jūs visi taču prasīsiet rezultātu. Mums ir jākļūst stipriem, taču LBL nav Spānijas, Itālijas, Krievijas vai Turcijas līga. Arī teju ik uz soļa piesauktie kaimiņi lietuvieši – "Žalgiris" un "Lietuvos Rytas" – jau 2012./13.gada sezonā vietējā čempionātā spēlē tikai vienu izbraukuma spēļu apli.

No nākamās sezonas VTB Vienotā līga kļūs par tās dalībkomandu regulāro čempionātu ar 28 spēlēm regulrārajā turnīrā, tāpēc neatliekami diskutējams ir jautājums, kā "VEF" turpmāk iesaistīties LBL. Izspēlējot superfinālu vai superkausu, vai iesaistoties kādā izslēgšanas spēļu kārtā? Lai arī iekļūt Eiropas kausā būs iespējams, arī iegūstot attiecīgu punktu VTB Vienotās līgas turnīrā, mēs kopā ar Latvijas Basketbola savienību meklēsim risinājumu savai turpmākajai dalībai LBL.

Tāpat uzskatām par savu pienākumu "VEF Rīga" vietā LBL nodrošināt konkurētspējīgu jauniešu komandu. Nikolaja Mazura vadītie jaunieši un citi "VEF skolas" audzēkņi, piesaistot pāris pieredzējušus basketbolistus, būs meistarīga maiņa.

Spēles starptautiskjaos turnīros tajā skaitā ir nozīmīgs ieguldījums basketbola popularizēšanā Latvijā, jo Arēnā Rīga to ietvaros viesojas vienas no labākajām Eiropas komandām – Maskavas CSKA un Maskavas apgabala "Himki", Kauņas "Žalgiris", Spānijas "Bilbao Basket" un "Valencia" un daudzas citas.

Mēs esam basketbola patrioti un esam to pierādījuši – esam sarīkojuši čempionvienības mājas spēles visos Latvijas novados, mūsu spēlētāji ir labākie Latvijas valstsvienībā, mēs rīkojam Superlīgu – vērienīgāko basketbola turnīru Rīgas vidusskolēniem un centrālo tautas sporta groza bumbas pasākumu diennakts basketbola turnīru "Krastu mačs", mēs izdodam basketbolam veltītas grāmatas un finansējam basketbola tematikai veltītus televīzijas raidījums u.tml. Esam nodibinājuši basketbola skolu, lai audzinātu jaunos talantus. Mēs maksimāli popularizējam un attīstām basketbolu. Tāpēc, ka basketbols mums ir asinīs. Tomēr vienlaikus ir jābūt racionāliem. Apzinoties situāciju, mēs atbildīgi novērtējam savus spēkus un iespējas un optimizēsim resursus, lai cīnītos par Latvijas vietu Eiropā.

Edgars Jaunups, "VEF Rīga" padomes priekšsēdētājs

vefriga.lv