Latviešu Русский Deutsch English Français Türkçe


Latvijas Nacionālās Operas administrācija aicina darbinieku pārstāvjus atturēties no uzņēmuma darbības paralizēšanas

Article Image

LNO administrācija, uzņemoties atbildību par pārdotajām biļetēm uz Rīgas Operas festivāla (ROF) izrādēm, vēlas visiem LNO skatītājiem apliecināt, ka paredzētais festivāls notiks un sezonas noslēgums nav apdraudēts. Lai risinātu konfliktu ar kora arodbiedrību, LNO ir spiesta vērsties tiesā ar prasību atzīt LNO kora arodbiedrības streiku par nelikumīgu, jo kora arodbiedrība pirms streika pieteikšanas nav vērsusies pie darba devēja ar iesniegumu, kā to paredz Darba strīdu likums, un nav iepriekš rakstveidā formulējusi izvirzītās prasības. Pirms streika pieteikšanas kora arodbiedrības prasības būtu bijis jāizskata izlīgšanas komisijā vai, izmantojot samierināšanas metodi, – šķīrējtiesā.



LNO administrācija patlaban nevar komentēt LNO Simfoniskā orķestra mākslinieku neatkarīgās arodbiedrības priekšsēdētāja Alda Grundes paziņojumu, ka LNO Simfoniskā orķestra mākslinieku neatkarīgā arodbiedrības valde atbalsta kora pieteikto streiku, jo LNO administrācija līdz šim nav saņēmusi nevienu iesniegumu par kolektīvajiem interešu strīdiem ne no vienas citas arodbiedrības, izņemot jau minēto kora arodbiedrības streika pieteikumu.

LNO administrācija norāda, ka kora arodbiedrības šī gada 28.maijā pārsteidzīgi iesniegtajā streika pieteikumā ietvertā prasība par atalgojuma palielināšanu ir jārisina kontekstā ar nepieciešamību paaugstināt visu LNO darbinieku atalgojumu.
LNO administrācija informē, ka kora arodbiedrība š.g. 9. maijā nosūtīja Kultūras ministrijai un LNO vēstuli, kurā tika iekļauta prasība jau no š.g. 1. jūnija atjaunot atalgojumu 2009.gada līmenī, proti, tādā, kāds tas bija pirms valsts budžeta noteiktajiem taupības pasākumiem, kas ietekmēja algu samazināšanu.

Diemžēl atalgojuma palielināšana LNO darbiniekiem finanšu gada vidū bez papildu valsts finansējuma piešķiršanas nav iespējama. Tāpēc LNO administrācija aicina darbinieku pārstāvjus cīnīties par atalgojuma palielināšanu, bet atturēties no uzņēmuma darbības paralizēšanas.
LNO uzsver, ka no 2009. gada LNO darbiniekiem atalgojums tika samazināts, panākot vienošanos ar visām LNO darbinieku arodbiedrībām.
LNO direktora Andreja Žagara prioritāte jau kopš 2009.gada ir bijusi LNO valsts dotācijas apmēra palielināšana, kas dotu finansiālu pamatu LNO darbinieku atalgojuma paaugstināšanai.
LNO direktors ir pamatojis LNO finansējuma palielināšanas nepieciešamību Kultūras ministrijā (KM), gan izvirzot savu kandidatūru pagājušā gada nogalē rīkotajā konkursā uz atkārtotu LNO vadītāja amatu, gan iesniedzot turpmākās LNO darbības attīstības plānu š.g. 3.aprīlī, gan arī patlaban, gatavojot ziņojumu LNO turpmākās darbības scenārijiem, ko A.Žagaram saskaņā ar darba līgumu jāiesniedz KM līdz š.g.4.jūnijam.

LNO direktors vēlas uzsvērt, ka LNO darbinieku atalgojums ir nepietiekams, un jau tuvākajā nākotnē nepieciešams pieņemt lēmumu par valsts finansējuma palielināšanu, lai novērstu darbinieku aizvien augošo neapmierinātību.

Avots: LNO komunikāciju daļas vadītāja