Latviešu Русский Deutsch English Français Türkçe


Rīgas VEF basketbolistiem Eiropas kausa TOP16 spēle pret Bilbao

Article Image

ULEB Eiropas kausa izcīņas TOP16 kārtas pirmo mājas spēli aizvadīs "VEF Rīga", tiekoties ar Spānijas klubu "Bilbao Basket". Spēles sākums Arēnā Rīga plkst. 19:30, tiešraide LTV7 no plkst. 19:15. Pasākumu atklās dj Aspirīns.

Eiropas kausa izcīņas otrā posma jeb TOP16 spēles "VEF Rīga" uzsāka pagājušajā nedēļā, kad viesojās Spānijā, kur spēlēja pret vieniem no visa turnīra galvenajiem favorītiem "Valencia Basket". Spraigā spēlē vefieši piekāpās tikai mača galotnē ar 82:86. Nedēļu vēlāk seko otrā TOP16 spēle, kurā "VEF Rīga" spēlēs jau savu skatītāju priekšā.

Šoreiz mūsējiem pretiniekos būs vēl viens Spānijas elites klubs "Bilbao Basket", kas Latvijā viesojas pirmo reizi. Bilbao klubs uz lielās Eiropas basketbola skatuves nonācis salīdzinoši nesen, jo dibināts tas tikai 2000.gadā, bet strauju izaugsmi piedzīvojis tieši pēdējos gados. Interesanti, ka Bilbao komandai pēc savas dibināšanas vajadzēja tikai četras sezonas, lai uz 2004./2005.gada sezonu tā jau būtu ielauzusies Spānijas spēcīgāko basketbola klubu vidū – ACB līgā.

Eiropas klubu turnīros "Bilbao Basket" debitēja 2008./2009.gada sezonā, kas sakrīt ar laiku, kad komandai bija tikko kā pievienojies Latvijas basketbolists Jānis Blūms. Bilbao komandā Blūms spēlēja četras sezonas laikā no 2008. līdz 2012.gadam, palīdzot šim Basku zemes klubam sasniegt tā lielākos panākumus. Pats augstākais lidojums Bilbao basketbolistiem ar Blūmu ierindā padevās 2011.gadā, kad tika sasniegts Spānijas fināls.

Paralēli sekmīgam sniegumam vietējā čempionātā Bilbao klubs veiksmīgi startējis dažādos Eirokausos. Divas sezonas pēc kārtas - 2009. un 2010.gadā – "Bilbao Basket" sasniedza ULEB Eiropas kausa izcīņas "Final Four". Nākamais lielais sasniegums sekoja pagājušajā sezonā, kad debijas reizē Eirolīgā basku komanda aizkļuva līdz pat ULEB Eirolīgas 1/4 finālam, kur sērijā ar 1-3 piekāpās Maskavas CSKA. Vietējā čempionātā Bilbao pagājušajā sezonā ierindojās 6.vietā.

Pēc sezonas "Bilbao Basket" klubā notika lielas izmaiņas, sastāvu atstāja vairāki iepriekšējo gadu līderi. Pēc četrām sezonām Bilbao pameta latviešu aizsargs Jānis Blūms (pārcēlās uz "Lietuvos Rytas"), pēc vēl ilgāka laika - septiņām sezonām - to izdarīja arī horvātu centrs Marko Baničs, kurš pārcēlās uz Krieviju (Kazaņas "Unics"), līdzīgā virzienā devās amerikāņu saspēles vadītājs Ārons Džeksons (CSKA). Tāpat "Bilbao Basket" sastāvā nepalika vairāki citi spēlētāji.

Nemainīgi kopš 2010.gada janvāra Bilbao komandas galvenā trenera amatā strādā grieķu speciālists Fotis Katsikaris. Ierindā līdz ar viņu palicis Grieķijas valstsvienības uzbrucējs Kostas Vasiliadis, kurš ir šīs sezonas Bilbao vienības rezultatīvākais spēlētājs. Tāpat produktīvi šosezon spēlē amerikāņu centrs Lemonts Hemiltons.

Bilbao komandā netrūkst vairāku citu meistarīgu spēlētāju, kas atrodami visās pozīcijās. Viens no tādiem ir "Bilbao Basket" kapteinis Alekss Mumbru, kurš vairākus gadus bijis Spānijas valstsvienības sastāvā – arī laikā, kad tā triumfēja 2006.gada pasaules čempionātā un 2009.gada Eiropas čempionātā, bet 2008.gada Olimpiskajās spēlēs iekļuva finālā. No Bilbao sastāvā esošajiem basketbolistiem Spānijas valstsvienībā spēlējis arī saspēles vadītājs Rauls Lopess un aizsargs Rodžers Grimau. Vērā ņemama izvērtusies arī abu klubu karjera – Lopess savā laikā ieguvis NBA pieredzi (Jūtas "Jazz", 2002-2005), kā arī kļuvis par Spānijas čempionu (Madrides "Real", 2007). Savukārt Grimau, spēlējot "Barcelona" sastāvā, par Spānijas čempionu kļuvis trīs reizes, kam klāt vēl nāk 2010.gada Eirolīgas čempiona tituls.

Tāpat būtisku ieguldījumu Bilbao vienības rezultāta veidošanā dod grieķu aizsargs Nikoss Ziziss, Aksels Ervelle (viens no labākajiem beļģu basketbolistiem), kā arī serbu centrs Milovans Rakovičs, kuru pagājušajā sezonā redzējām Kauņas "Žalgira" sastāvā.

"Bilbao Basket" sastāvā ir līmeņa meistari, tāpēc ne velti tā tiek uzskatīta par komandu, kas šosezon spētu veiksmīgi startēt arī Eirolīgā. To pierāda pārliecinošais sniegums kā Eiropas kausā (pirmajā kārtā uzvaras visās sešās spēlēs), tā Spānijas ACB līgā, kur pēc pirmā apļa Bilbao ar 17 spēlēs izcīnītām 11 uzvarām noslēdz labāko piecinieku.

Rīgā "Bilbao Basket" ierasties pirmdienas pēcpusdienā neilgi pēc pulksten vieniem, bet vēl svētdien tai bija spēle Spānijas ACB līgas čempionātā. Bilbao basketbolisti savā laukumā nepilnu desmit tūkstošu līdzjutēju klātbūtnē pieveica "CB Canarias" ar rezultātu 81:70. Rezultatīvākais ar 15 punktiem bija Mumbru, bet 14 punktiem izcēlās rezerves spēka uzbrucējs Mamadou Sambs, kurš pie lielāka spēles laika tika, jo veselības problēmu dēļ nespēlēja Rakovičs.

Dažas dienas pirms minētās spēles Bilbao basketbolisti aizvadīja arī savu pirmo Eiropas kausa TOP16 cīņu, savā laukumā tiekoties ar čehu "CEZ Nymburk". Šajā spēlē Bilbao piedzīvoja pārsteidzošu zaudējumu ar 83:85, kas pierāda to, ka šī Spānijas komanda tomēr ir uzvarama. Turēsim īkšķus par mūsējiem!