Latviešu Русский Deutsch English Français Türkçe


VEF Rīga dramatiskā spēlē tomēr piekāpjas Valencia Basket basketbolistiem

Article Image

ULEB Eiropas kausa izcīņas TOP16 kārtas piektajā spēlē "VEF Rīga" savā laukumā uzņēma vienu no Spānijas spēcīgākajiem klubiem "Valencia Basket". Spēle iesākās diezgan cerīgi mūsējiem, jo spēja panākt 22 punktu starpību, kas lika spāņiem pielaist vairākas kļūdas - 3 punktnieki nemetās tik raiti kā mūsējiem un arī aizsardzība nebija no spīdošākajām. Tā tas turpinājās līdz mača trešajai ceturtdaļai, kad "valensieši" jūtot VEF spēka izsīkumu pastirpināja savu aizsardzību un mērķtiecīgi, punktu pa punktam pietuvojās, līdz rezultātu izlīdzināja. Pamatlaiks beidzās neizšķirti 90:90, kas viennozīmīgi ir labs sasniegums, taču ne tas labākais uz ko mūsējie bija spējīgi. Mūsējie vienkārši nespēja izlauzties spēcīgajai spāņu aizsardzībai, nespēja arī veidot labas saspēles, kas izjauktu ciešo izsardzību - viņi turpināja būt kā mūris, kuram pāri mēs tā arī netikām. Tas mūs sagrāva, kas noveda tikai līdz loģiskam gala rezultātam - mačs papildlaikā pēc vairāku kļūdainu 3 punktnieku un soda metienu sērijas tiek zaudēts ar rezultātu 96:103. Jāpiemin, ka 22 sekundes pirms pamatlaika beigām mūsējie vēl bija vadībā un gandrīz jau bijām tik tuvu kārotajai uzvarai, taču "valensieši" izspēlēja tehniski un stratēģiski gudrāk par mūsējiem un spēja augstasinīgi gūt šo svarīgo uzvaru.

ULEB Eiropas kausa izcīņas TOP16 fāzē tuvojas kulminācija, jo notiek spraiga cīņa par iekļūšanu turnīra labāko astoņu skaitā jeb ceturtdaļfinālā. Viena no komandām, kam ir iespēja kvalificēties izslēgšanas spēlēm, ir arī "VEF Rīga", kas pēc četrām TOP16 spēlēm ir savas J apakšgrupas 1.vietā ar izcīnītām trīs uzvarām četrās spēlēs. Nākamās ir attiecīgi Bilbao un Valensijas komandas no Spānijas, kurām abām ir pa divām uzvarām, bet ceturtie ir čehu "CEZ Nymburk" ar vienu uzvaru.

Situācija J apakšgrupā krietni sarežģījās pēc iepriekšējās spēļu kārtas, kurā Bilbao basketbolisti ar rezultātu 61:60 uzvarēja viesos Valensijā, gūstot otro panākumu pēc kārtas un sagriežot visu kājām gaisā.

Atceroties iepriekšējo spēli starp Valencia Basket un VEF 8.janvārī, toreiz pārāki ar 86:82 bija valensieši. Pēc šīs uzvaras "Valencia Basket" sekoja neveiksmīgas nākamās četras nedēļas, kurās tika piedzīvoti zaudējumi septiņās no sekojošajām astoņām spēlēm. Šo neveiksmju posmu izdevās pārtraukt aizvadītajā nedēļas nogalē, kad valensieši piedalījās Vitorijā notikušajā Spānijas Karaļa kausa izcīņā ("Copa del Rey").

Vispirms Karaļa kausa ceturtdaļfinālā piektdienas vakarā "Valencia Basket" pārliecinoši pieveica Madrides "Estudiantes" (77:59), kam sekoja uzvara sestdien notikušajā pusfinālā pār "Gran Canaria"(83:72). Finālspēle valensiešiem bija trešā spēle trīs dienu laikā, kurā bija jātiekas ar Spānijas čempionvienību "Barcelona". Lielu daļu spēles Valensija turējās dažu punktu attālumā, taču galotnē izrāvienu veica Barselona, triumfējot Karaļa kausa izcīņā ar 85:69.

Pie Valensijas kluba šīs sezonas sasniegumiem jāuzsver arī fināla sasniegšana jau minētajā Karaļa kausā, kas Spānijā tiek uzskatīts par ļoti prestižu.

Kā jau Spānijas elites komandās ierasts, arī "Valencia Basket" sastāvs ir plašs un līdzvērtīgs, ļaujot galvenajam trenerim Velimiram Perasovičam regulāri izmantot desmit spēlētāju rotāciju. Tāpēc arī nesenajā Karaļa kausā valensiešiem katrā spēlē pieteicās citi līderi. Pats rezultatīvākais Valensijas vienībā šosezon bijis amerikāņu spēka uzbrucējs Džastins Dolmens, kuram seko melnkalnietis Bojans Duļevičs. Vēl nozīmīgas lomas spēlē amerikāņu aizsargs ar Polijas pasi Tomass Kelati, kā arī spāņu basketbolisti Rafa Martiness un Pau Rivass.

Kopš iepriekšējās tikšanās reizes Valensijas nometnē notikušas dažas izmaiņas. Laukumā atgriezies jau minētais Pau Rivass, kā arī cits spāņu aizsargs Rodrigo San Migels, kurš cieta sadursmē ar Dairi Bertānu. Kā izrādījās, San Migels bija ticis cauri ar izbīli, jo jau nākamajā nedēļā pēc šīs sadursmes viņš atgriezās laukumā.

Savukārt Valensijas sastāvā vairāk nav Francijas basketbolists Mikēls Želabals, kurš ieņēma diezgan nozīmīgu lomu. Želabalam vienošanās ar "Valencia Basket" paredzēja iespēju līdz janvāra beigām pamest komandu kāda NBA piedāvājuma gadījumā. Tādu francūzis saņēma no Minesotas "Timberwolves" kluba, kurā pēc diviem desmit dienu līgumiem Želabals pagājušajā nedēļā noslēdza vienošanos līdz sezonas beigām, kuru pabeigs NBA.

Runājot par NBA, tad pēdējā laikā no Valensijas uz turieni devušies vairāki spēlētāji. Piemēram, šosezon NBA spēlē divi pagājušās sezonas "Valencia Basket" līderi Nando De Kolo (Sanantonio "Spurs") un Viktors Klavers (Portlendas "Trail Blazers"), kas liecina par šī Spānijas kluba spēlētāju augsto līmeni. To būs iespējams novērtēt arī basketbola līdzjutējiem Rīgā, kad otrdienas vakarā notiks šī svarīgā ULEB Eiropas kausa izcīņas spēle. Uzvaras gadījumā "VEF Rīga" iekļūs Eiropas kausa ceturtdaļfinālā.

Valencia Basket" sastāvs:

Nr. Spēlētājs Valsts Pozīcija Augums Dz. gads
00 Rodrigo San Miguel Spānija Aizsargs 1.86 1985
4 Stefan Markovic Serbija Aizsargs 1.91 1988
5 Pau Ribas Spānija Aizsargs 1.96 1987
7 Justin Doellman ASV Uzbrucējs 2.06 1985
10 Larry Abia Spānija Uzbrucējs 1.95 1993
12 Serhiy Lishchuk Ukraina Centrs 2.10 1982
13 Vitor Faverani Brazīlija Centrs 2.09 1988
14 Bojan Dubljevic Melnkalne Uzbrucējs 2.05 1991
17 Rafael Martinez Spānija Aizsargs 1.90 1982
20 Florent Pietrus Francija Uzbrucējs 2.02 1981
22 Thomas Kelati ASV Uzbrucējs 1.95 1982