Latviešu Русский Deutsch English Français Türkçe


Latvijas ekspozīcijas "World Expo 2015" tēmas moto - Dzīvības drava

Article Image

Šī gada sākumā Ekonomikas ministrija organizēja radošo nozaru profesionāļu diskusiju ar mērķi apzināt un izvēlēties piemērotāko tēmu Latvijas ekspozīcijai. Diskusijas laikā režisors Uģis Brikmanis izvirzīja priekšlikumu Latvijas ekspozīciju veltīt medus un biškopības tēmai, vēršot uzmanību mūsdienu mākslīgās ekosistēmas pilnveidošanai. Minētais priekšlikums gan diskusijas gaitā, gan arī konsultācijās ar radošās industrijas ekspertiem un Latvijas Pārtikas nozares padomes pārstāvjiem tika atzīts par veiksmīgu un piemērotu Latvijas tēla popularizēšanai.

Latvijas ekspozīcijas izvēlētās tēmas moto ir "Dzīvības drava" (jeb "Apiary of life"). Kā ekosistēmas paraugs ir izvēlēta bišu drava, jo trīs no tās sastāvdaļām ir būtiskas cilvēces sekmīgai tālākai pastāvēšanai: bites, ūdens un cilvēks.

Pamatojums bišu dravas koncepcijai:

(1) cilvēci var paēdināt tikai pareiza ekosistēma;

(2) bites dravās nozīmē tīru dabisku ūdeni, nepiesārņotu vidi (tostarp bioloģisko lauksaimniecību), tāpat pareiza ekosistēma saistās arī ar alternatīvo energoapgādi, ekotehnoloģijām, eko-farmāciju un kosmētiku, ekotūrismu un ekosistēmisko un komplekso domāšanu, kas ir svarīga arī jauno tehnoloģiju radīšanā un ieviešanā;

(3) drava paredz harmonisku mājas, dabas un cilvēka darbības lauku balansu. Izveidojot dravu, cilvēks saprot ķimikāliju, elektromagnētisko iekārtu lietošanas sekas, neskartās ainavas nozīmi.

Ar minētās tēmas pieteikumu Latvija plāno uzrunāt tādas globālas tēmas kā vides aizsardzība, bioloģiskā daudzveidība, materiālo un nemateriālo procesu vienotība un mijiedarbība, ekosistēmiskā domāšana. Tiek plānots, ka Latvijas paviljons varētu kļūt par ideālu vietu, kurā notiktu semināri un konferences par minētajām tēmām ar dalībniekiem – ekspertiem no visas pasaules.

Vienlaikus izvēlētais moto "Dzīvības drava" ir pietiekami plašs un ietilpīgs. Tas sniedz iespēju prezentēt Latvijas zinātnieku un ražotāju sasniegumus un jaunās tehnoloģijas visas pārtikas nozares plašumā, arī paplašinoties uz pārtikas produktu izmantošanu arī veselības kopšanai un farmācijai, neaprobežojoties tikai ar biškopības produktiem. Tāpat koncepcija sasaucas ar izstādes apakštēmu par "pārtiku labākam dzīvesveidam", kura ļauj Latvijai prezentēties kā tādu produktu izcelsmes valstij, kuri ražoti tīrā un nepiesārņotā vidē un eko-tūrisma galamērķim.

Plānojot Latvijas dalību "World Expo" izstādē Milānā, jāņem vērā fakts, ka 2015.gada pirmajā pusē – no 1.janvāra līdz 30.jūnijam Latvija būs Eiropas Savienības prezidējošā valsts un šis statuss uzliek mums par pienākumu izstādē piedalīties ar individuālu un labi pamanāmu paviljonu.

Izstādes "World Expo 2015" pamattēma ir "Paēdināt planētu. Enerģija dzīvei". Izstādes rīkotāji aicina fokusēties uz pārtiku un tās nozīmi ilgtspējīgas globālās attīstības nodrošināšanā, ietverot tādas tēmas kā pārtikas tehnoloģijas un kvalitātes kontrole, inovatīvu risinājumu veicināšana pārtikas piegādes ķēdē, veselīgs dzīvesveids un slimību novēršana ar pareizu ēšanu, ekoloģiskā lauksaimniecība u.tml.

Ekonomikas ministrija sagatavojusi priekšlikumu Latvijas valsts dalībai izstādē "World Expo" un iesniegusi to izskatīšanai Ministru kabineta sēdē, aicinot lemt par Latvijas ekspozīcijas koncepciju, tālākajiem uzdevumiem un finansējumu.

Saskaņā ar minētajiem aprēķiniem, kopējās provizoriskās projekta izmaksas sastāda 4023600 latu, t.sk., investīcijas 1928600 LVL un ekspluatācijas izmaksas 2095000 LVL. Plānotais izmaksu sadalījums pa gadiem: 2013.gads – 5% – tehniskā projekta izstrādei un saskaņošanai Milānā, marketingam, komunikācijai; 2014.gads – 45% – paviljona celtniecībai, marketingam, komunikācijai; 2015.gads – 50% – paviljona ekspozīcijas iekārtošanai, ekspluatācijai, nojaukšanai.

Priekšlikumu Latvijas valsts dalībai izstādē "World Expo" izstrādāja ar ekonomikas ministra 2011.gadā izveidota darba grupa, kurā ir pārstāvēta Ekonomikas ministrija, Zemkopības ministrija, Ārlietu ministrija, Kultūras ministrija, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra, VA "Latvijas institūts", Tūrisma attīstības valsts aģentūra, Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācija.

Kā zināms, 2011.gada 4.janvārī Latvija saņēma Itālijas Republikas premjerministra S.Berluskoni vēstuli Valsts prezidentam ar ielūgumu piedalīties izstādē "Expo Milano 2015". Pērn 5.jūlijā Ministru kabinets pieņēma lēmumu par Latvijas dalību "World Expo 2015".



"Expo Milano 2015" izstāde:

tēma, konceptuālie uzstādījumi un organizatoriskie aspekti

Starptautiskās Expo izstādes notiek jau kopš 1851.gada, to mērķis ir dot iespēju dalībvalstīm demonstrēt savus zinātnes un tehnoloģiju sasniegumus, veicināt informācijas apmaiņu un savstarpēju sapratni starp valstīm un kontinentiem. Kopš 1928.gada, kad tika parakstīta Parīzes konvencija par pasaules Expo izstāžu norisi, procesu vada un uzrauga Starptautiskais Izstāžu Birojs (Bureau International des Expositions). Kopš 1995.gada pasaules Expo izstādes notiek reizi piecos gados un tajās ar paviljoniem piedalās valstis, starptautiskas organizācijas, reģioni, kā arī atsevišķi globālie koncerni. Piemēram, Expo izstādē 2010.gadā Šanhajā piedalījās 100% Eiropas valstis un 98% pasaules valstis.

Izstāde "Expo Milano 2015" notiks no 2015.gada 1.maija līdz 31.oktobrim. Uz 2012.gada 12.aprīli savu dalību izstādē oficiāli apstiprinājušas 79 valstis (Latvija savu dalību apstiprināja kā 40.valsts). Milānas izstādes organizatori prognozē, ka izstādē piedalīsies vismaz 130 valstis un to apmeklēs vairāk kā 20 miljoni viesu.

Izstādei ir noteikta tēma - "Paēdināt planētu. Enerģija dzīvei" ("Feeding the Planet. Energy for life").

No organizatoru puses tiek piedāvātas 7 apakštēmas, kurās uzsvars ir koncentrēts uz ilgtspēju un inovāciju, moderno tehnoloģiju izmantošanu:

1. zinātne un tehnoloģija pārtikas drošībai, nodrošinājumam un kvalitātei (Science and technology for food safety, security and quality);

2. zinātne un tehnoloģija lauksaimniecībai un bioloģiskajai dažādībai (Science and technology for agriculture and biodiversity);

3. inovācija lauksaimniecības pārtikas piegādes ķēdē (Innovation in the agro-food chain);

4. izglītošana diētas jautājumos (Dietary education);

5. pārtika labākam dzīvesveidam (Food for better lifestyles);

6. pārtika un kultūra (Food and culture);

7. sadarbība un attīstība pārtikas jomā (Cooperation and development on food)

Izstādes " Expo Milano 2015" teritorija 110 ha kopplatībā atrodas Milānas ziemeļrietumu daļas industriālajā zonā, kura tiks pārveidota un pielāgota izstādes vajadzībām. Galvenie uzsvari izstādes infrastruktūras būvniecībā un iekārtošanā ir vieglums, eko-dizains, videi draudzīgi materiāli, energoefektivitāte, harmonija ar dabu, modernās tehnoloģijas un inovācija.

Izstādes teritorijā plānoti dalībvalstu paviljoni, tematiskie paviljoni (iekārto organizatori), vietas dažādiem pasākumiem (Expo centrs, ezera arēna, amfiteātris u.c.), Itālijas institūciju un reģionu kā arī starptautisko organizāciju paviljoni. Infrastruktūras izveidē organizatori plāno ieguldīt 7-9 miljrd. LVL (jeb10 – 12 mljrd. EUR).