Latviešu Русский Deutsch English Français Türkçe


Skolēns no Latvijas ieguvis sudraba medaļa starptautiskajā fizikas olimpiādē

Article Image

Igaunijā, Tallinā, 43. Starptautiskajā fizikas olimpiādē Latvijas dalībnieks Georgijs Treņins no Rīgas 95. vidusskolas izcīnīja sudraba medaļu. Atzinības rakstus saņēma arī paši jaunākie izlases dalībnieki – Luka Ivanovksis no Rīgas Zolitūdes ģimnāzijas 10. klases un Māris Seržāns no Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas 11. klases.

Latvijas Universitātes Fizikas un matemātikas fakultātes lektors un komandas vadītājs Vjačeslavs Kaščejevs atzīst: "Tas ir šī gadsimta Latvijas labākais rezultāts vispasaules fizikas olimpiādē un otra sudraba godalga, vērtējot Latvijas dalību olimpiādē kopumā, jo tikai 1999. gadā Itālijā Kārlis Goba un Uldis Feldmanis ieguva attiecīgi zelta un sudraba medaļas".

Pēc starptautiskās fizikas olimpiādes eksperimentālās kārtas beigām Georgijs Treņins devās ceļā uz 44. starptautisko ķīmijas olimpiādi, kas šogad notiek Vašingtonā, ASV.

43. Starptautiskajā fizikas olimpiādē Igaunijā, kas norisinājās no 15. jūlijā līdz 23. jūlijam, piedalījās 378 skolēni no 81 valsts. Tā notika divās pilsētās: skolēni risināja uzdevumus Tartu, bet komandu vadītāji strādāja pie tulkojumiem un uzdevumu labošanas darba Tallinā. Sacensības notika divās kārtās: teorijas un eksperimentālo uzdevumu. Uzdevumu veidotāji Igaunijā bija sarūpējuši āķīgus uzdevumus, kuru risināšana prasīja lielu izdomu, netradicionālu pieeju un nebija atkarīga no veiklības matemātiskajos aprēķinos. Piemēram, skolēniem bija jāaprēķina, kā ar vismazāko piepūli uzmest akmeni uz sfēriskas ēkas jumta, jāizprot, kā no gāzes mākoņa izveidojas zvaigzne. Eksperimentālajā kārtā interesantākais šķita uzdevums, kurā bija nepieciešams ar lāzera palīdzību izpētīt, kā spēcīgs magnēts deformē ūdens virsmu. Ar pilnu uzdevumu tekstu latviešu valodā var iepazīties Latvijas Universitātes Mazās fizikas universitātes mājas lapā http://skolas.lu.lv/mfu.

Liels ieguvums visiem olimpiādes dalībniekiem ir iespēja iepazīt domubiedrus no dažādām pasaules valstīm. Ne mazāk par olimpiādes uzdevumu risināšanu sacensību azartu skolēnos radīja olimpiādes noslēgumā sarīkotais starptautiskais futbola čempionāts.

Latviju 43. Starptautiskajā fizikas olimpiādē pārstāvēja pieci skolēni no Latvijas: Luka Ivanovskis (Rīgas Zolitūdes ģimnāzija), Georgijs Treņins (Rīgas 95.vidusskola), Kristaps Znotiņš (Preiļu Valsts ģimnāzija), Andris Gerasimovičs (Daugavpils 10.vidusskola) un Māris Seržāns (Rīgas Valsts 1.ģimnāzija). Komandas vadītāji bija Latvijas Universitātes Fizikas un matemātikas fakultātes lektors Vjačeslavs Kaščejevs un asociētais profesors Andris Muižnieks.