Latviešu Русский Deutsch English Français Türkçe


Eiropas kausā "VEF" vēlreiz mēģinās pieveikt Artland Dragons

Article Image

Otrdien, 4. decembrī, ULEB Eiropas kausa izcīņas piektajā spēlē "VEF Rīga" savā laukumā tiksies ar Vācijas klubu "Artland Dragons". Spēles sākums Arēnā Rīga plkst.19:30, tiešraide LTV7 no plkst. 19:15. Spēli Arēnā atklas dj Markus Riva.

Pēc nospēlētām četrām spēlēm vefiešiem ir viena uzvara, kas situāciju Eiropas kausā padara sarežģītu, taču izredzes iekļūt nākamajā kārtā tāpat saglabājas, turklāt pagaidām viss paliek mūsu komandas rokās. Pirmais solis ir izcīnīt uzvaru otrdienas spēlē savu skatītāju priekšā pār Vācijas komandu "Artland Dragons" no Kvakenbrukas.

Ar šo komandu vefieši tikās novembra sākumā Eiropas kausa sezonas atklāšanas spēlē, kad izbraukumā Vācijā guvām uzvaru ar rezultātu 82:72. Kopš iepriekšējās tikšanās reizes "Artland Dragons" aizvadījusi septiņas spēles, uzvarot četrās no tām. No šīm četrām uzvarām trīs panākumi gūti Vācijas Bundeslīgā, bet viena uzvara izcīnīta Eiropas kausā, kuru "Artland Dragons" guva savā laukumā pret Francijas "Le Mans" (76:71).

Pagājušajā nedēļā "Artland Dragons" komandai bija divas spēles, kuras abas izvērtās ļoti neveiksmīgi. Vispirms Eiropas kausā izbraukumā Francijā "Artland Dragons" ļāva pārliecinošu revanšu (51:88) gūt "Le Mans" komandai, kam sekoja spēle nedēļas nogalē vietējā līgā, kur "Artland Dragons" savā laukumā piedzīvoja sagrāvi (67:90) pret Vācijas vidusmēra komandu "WALTER Tigers Tübingen". Pēc minētā zaudējuma "Artland Dragons" ar septiņām uzvarām 11 spēlēs Bundeslīgā noslīdējusi uz 5. vietu.

Kopš iepriekšējās tikšanās reizes pamainījies arī "Artland Dragons" sastāvs. Vācijā vairs nespēlē latviešu saspēles vadītājs Kristaps Valters, kurš atgriezies Spānijā, bet viņa pozīcijā "Artlan Dragons" ir 34 gadus vecais amerikānis Demonds Malets. Sezonas pirmos mēnešus Malets izlaida savainojuma dēļ, bet tagad ir atgriezies ierindā un ieņem nozīmīgu lomu savā komandā.

Otra būtiskā izmaiņa ir tāda, ka "Artland Dragons" komandai nesen pievienojies 30 gadus vecais un 2,01 m garais amerikāņu uzbrucējs Raiens Goumss, kurš iepriekšējās septiņas sezonas pavadījis NBA. Goumss aizvietos Denisu Horneru, kurš tika atzīts par nederīgu. Vācijas klubs bija lūkojies pēc spēlētāja, kurš vairāk darbojas ārējā līnijā, bet Hornera labākās īpašības bija spēlē tuvāk grozam.

Vācijā Raiens Goumss ieradās pagājušās nedēļas vidū, bet svētdienas spēlē laukumā vēl nedevās. Goumsam šī ir pirmā pieredze, spēlējot ārpus ASV, tāpēc viņa debija Eiropā paredzama tieši otrdienas spēlē Rīgā.

Savā septiņu sezonu ilgajā NBA karjerā Goumss pārstāvējis Bostonas "Celtics", Minesotas "Timberwolves" un Losandželosas "Clippers" komandas. NBA Goumss aizvadījis 482 spēles un guvis vidēji spēlē 10,2 punktus. Individuāli labākā Goumsam bija 2008./2009. gada sezona, kad "Timberwolves" sastāvā viņš izgāja visās 82 regulārās sezonas spēlēs, gūstot vidēji 13,3 punktus spēlē. Iepriekšējās divas sezonas Goumss pavadīja Losandželosas "Clippers", kur nespēja demonstrēt tik veiksmīgu sniegumu, tāpēc šovasar netika paturēts komandas sastāvā. Iespējams, tieši neveiksmīgie pēdējie gadi mudinājuši Goumsu doties uz Eiropu, kur viņam būs iespēja atgūt pārliecību un spēles garšu. Finansiālais faktors diez vai šeit spēlē tik lielu lomu, jo NBA pavadītajā laikā Goumss nopelnījis aptuveni 21 miljonu ASV dolāru.

Interesanti, ka pirms NBA Goumss spēlēja Providensas universitātes basketbola komandā, kur trīs sezonas bija komandas biedrs latviešu basketbolistam Mārim Ļaksam. Tāpat koledžas karjeras laikā Goumsa ceļi krustojušies ar pāris vefiešu Donata Zavacka (Pitsburga) un Vila Danielsa (Rodailenda) komandām, kuri abi turklāt ir viņa pozīcijas spēlētāji.

Ievērības cienīgi "Artland Dragons" komandā ir arī citi spēlētāji, no kuriem visvairāk izceļas amerikāņi, kas ir vairākumā. Rezultatīvākie šosezon bijuši Braiss Teilors un Markezs Heinss, kā arī serbu centrs Petars Popovičs. Būtisku lomu līdz ar atgriešanos laukumā spēlē arī pieredzējušais Demonds Malets. Viesi no Kvakenbrukas pēc svētdien aizvadītās spēles ceļu uz Rīgu veiks pirmdien, kur viņu ielidošana no Hamburgas paredzēta pusseptiņos vakarā.

Tikmēr apņēmīgi spēlei gatavojas vefieši, kuri otrdienas vakarā lūkos iepriecināt savus līdzjutējus ar uzvaru. Spēles nozīme ir ļoti augsta, jo iekļūšanai nākamajā kārtā der tikai uzvara, tāpēc svarīgs būs arī līdzjutēju atbalsts. Tiekamies Arēnā!