Latviešu Русский Deutsch English Français Türkçe


Francijā izšķirošā spēlē par iekļūšanu Eiropas kausa TOP16 VEF iztur pārbaudījumu (69:67)

Article Image

Trešdien, 12.decembrī, "VEF Rīga" izšķirošajā ULEB Eiropas kausa izcīņas grupu turnīra spēlē Francijā ar "Le Mans" uzvarēja vefieši ar rezultātu 69:67. Līdz ar to ULEB Eiropas kausā aizvadīta pirmās kārtas pēdējā spēle, kurā notika izšķirošā cīņa par iekļūšanu otrajā kārtā. Jau iepriekš par C apakšgrupas uzvarētājiem kļuva Ļubercu "Triumph" basketbolisti, kuriem pirmo vietu nodrošināja pirmajās piecās spēlēs gūtās piecas uzvaras. Par otro ceļazīmi uz TOP16 kārtu savstarpējā spēlē cīnījās "VEF Rīga" un "Le Mans". Abām komandām pēc piecām spēlēm bija pa divām uzvarām, tāpēc matemātika šajā spēlē bija vienkārša – otrajā kārtā iekļūst tā komanda, kas izcīna uzvaru - VEF sevi pierādīja un ļoti sīvā cīņā uzvarēja pretiniekus.

Kā jau ziņots, pagājušajā nedēļā "VEF Rīga" aizvadīja divas spēles, gūstot divas uzvaras. Vispirms Eiropas kausa spēlē Rīgā tika pieveikta Vācijas "Artland Dragons" (83:72), bet pēc tam nedēļas nogalē Krievijā tika apspēlēta arī "Nizhny Novgorod" (86:82). Nākamajā dienā pēc svētdienas spēles vefieši veica vairāk nekā trīs tūkstošu kilometru garo pārlidojumu no Krievijas uz Franciju, vakarpusē ierodoties tās galvaspilsētā Parīzē. Sekoja vēl pārbrauciens uz apmēram 200 kilometru attālo spēles norises vietu Lemānā, kur Parīzes sastrēgumu dēļ komanda ieradās visnotaļ vēlu vakarā.

Citādāka situācija ir "Le Mans" nometnē, jo šī komanda ir piedzīvojusi zaudējumus savās pēdējās divās spēlēs. Pirmais no tiem bija pagājušajā nedēļā izbraukumā Piemaskavā pret "Triumph" (68:77), bet pēc tam sekoja neveiksme savā laukumā pret Francijas līgas jaunpienācēju "Boulazac" ar 61:67. Kopumā pēc viesošanās Rīgā "Le Mans" komandai bijušas septiņas spēles, no kurām tā uzvarējusi trijās.

Vietējā līgā "Le Mans" kopā ar Eirolīgas komandu "Chalon" ieņem pirmās divas vietas. Abām komandām ir septiņas uzvaras desmit spēlēs. Tāpat nesen atzinību Francijas līgas mērogā izpelnījušies trīs "Le Mans" pārstāvji – galvenais treneris Dž. D. Džeksons, kā arī spēlētāji Kalids El-Amins un Šārls Kaudi. Visi trīs piedalīsies Francijas līgas Zvaigžņu spēlē, kas notiks 30.decembrī Parīzē. Kaudi spēlēs no pašmāju basketbolistiem veidotajā izlasē, bet El-Amins būs Džeksona trenētajā viesspēlētāju izlasē.

Latvijas basketbola klubiem Lemānā līdz šim bijusi dažāda pieredze, aizvadot tur divas spēles pēc septiņu gadu intervāla. Nesenākā reize bija 2004.gada decembris, kad ULEB kausa spēlē BK "Ventspils" izbraukumā piekāpās ar 58:82. Interesanti, ka toreiz "Le Mans" sastāvā ar 16 punktiem izcēlās tās tagadējais galvenais treneris Dž. D. Džeksons. Savukārt otra reize bija 1997.gada decembrī, kad Saportas kausa spēlē Rīgas "ASK Brocēni" viesos sagrāva "Le Mans" ar 107:84.