Latviešu Русский Deutsch English Français Türkçe


Kad ir Māmiņdiena Latvijā? Kad ir Mātes diena?

Piedalies.lv - Kad ir Māmiņdiena Latvijā? Kad ir Mātes diena?

Māmiņdiena, kas pazīstama arī kā Mātes diena, ir īpašs notikums, ko svin daudzās pasaules valstīs, lai godinātu mātes. Šī diena ir veltīta māmiņu nozīmīguma atzīšanai un viņu lomai ģimenē un sabiedrībā. Lai gan Māmiņdienas datums dažādās valstīs var atšķirties, Latvijā tā tiek svinēta maija otrajā svētdienā, tāpat kā daudzās citās valstīs, tostarp Amerikā un Kanādā.

Māmiņdienas Vēsture

Māmiņdienas tradīcija ir sena un tās saknes meklējamas dažādās kultūrās visā pasaulē. Piemēram, senajā Grieķijā pavasara festivālos tika godināta Rhea, Zeus un citu Olimpisko dievību māte. Tomēr mūsdienu Māmiņdienas svinību pamatā ir Amerikas Savienotajās Valstīs radītās tradīcijas, kuras aizsāka Anna Džārviss 1908. gadā. Viņa vēlējās godināt savas mātes piemiņu un uzsvērt mātes nozīmi sabiedrībā.

Svinību Tradīcijas Latvijā

Latvijā Māmiņdiena ir iemīļota svētku diena, kurā ģimenes pulcējas kopā, lai pateiktos savām māmiņām par mīlestību un atbalstu, ko tās sniedz.

Idejas Mātes dienas dāvanai

Šajā dienā ir ierasts:

  • Dot Dāvanas: Bieži vien dāvanas ir pašu rokām darinātas, piemēram, zīmējumi vai amatniecības darbi, kas izrāda personīgo pieeju un mīlestību.
  • Sagādāt Puķes: Visizplatītākās ir krāsaini pavasara ziedi, it īpaši tulpes un narcises, kuras simbolizē skaistumu un mīlestību.
  • Organizēt Kopīgas Ēdienreizes: Ģimenes bieži vien kopā gatavo un bauda svētku maltīti, kas ir veltīta māmiņas godināšanai.

Kāpēc Svinam Māmiņdienu?

Māmiņdiena ir izcila iespēja izrādīt pateicību māmiņām par to nenovērtējamo ieguldījumu ģimenes dzīvē un bērnu audzināšanā. Tā ir diena, kad visi ģimenes locekļi var apstāties un pateikties māmiņām par mīlestību, pacietību, sapratni un atbalstu, ko tās sniedz katru dienu.


Māmiņdiena ir brīnišķīgs iemesls, lai atgādinātu mums par māmiņu nozīmi mūsu dzīvēs. Tā ir diena, kad varam atgriezt visu to mīlestību un rūpes, ko mātes ir mums devušas. Tāpēc katru gadu maija otrajā svētdienā pievērsīsim īpašu uzmanību savām māmiņām, lai parādītu, cik ļoti mēs viņas mīlam un novērtējam.