Latviešu Русский Deutsch English Français Türkçe


Latgales neatklātās bagātības

Article Image

"Kurš gan cits, ja ne mēs, kuri esam šeit, dzīvojam savu dzīvi un veidojam šo vietu tādu, kāda tā ir, to pastāstīs citiem labāk par mums?" vaicā Latgales entuziastu grupas Bildnis aktīvisti. Tieši viņi ir tie, kuri veido spēlfilmu "Vīna vosora deļ vysu", kura stāstīs par Latgales tradīcijām, tās viesmīlīgajiem cilvēkiem un bagāto dabu.

Filmas scenārijs un valoda ir latgaliešu valoda, lai popularizētu tās lietojumu, rādītu tās īpašo vietu un lomu Latgales ļaužu ikdienā un pašizpausmē. Un, lai prezentētu to ārpus Latvijas robežām, tā pievēršot uzmanību latgaliešu valodai kā savdabīgam un interesantam fenomenam.

Latgaliskās vērtības – latgaliešu valoda, saglabātās tradīcijas, latgaliešu viesmīlība, alus darīšana un īstena svētku svinēšana- visspilgtāk attēlo un raksturo Latgali. Minētās tradīcijas un to nodošana no paaudzes paaudzē interesē ne tikai daudzus pētniekus, bet arī kultūrtūrisma pazinējus un dzīves baudītājus, Latgales viesus, interesentus un arī pašus tās iedzīvotājus.

Tradīciju saglabāšanai, dokumentēšanai un popularizēšanai mūsdienīgā, vizuāli uzrunājošā veidā pievērsusies Latgoles entuziastu grupa Bildnis, kura minētās vērtības atspoguļo topošajā spēlfilmā "Vīna vosora deļ vysu". Spēlfilmā īpaša uzmanība tiek pievērsta tradīciju transformācijām mūsdienās lauku vidē, vērtību pārdzimšanai un to atmešanas procesam.

Ar filmas palīdzību filmas veidotāji vēlas paust savu viedokli par reālo, neizskaistināto dzīvi Latgales laukos, kur prieki mijas ar bēdām, problēmas un to risinājumi ir vienlīdz iespējami, kur tradicionālais sadzīvo ar moderno. Filma uzņemta tipiskā mūsdienu Latgales lauku viensētā Rēzeknes novadā, Ozolaines pagastā. Pateicoties sabiedrības interesei, atbalstam, veiksmīgai finansējuma piesaistei visas vasaras garumā notikusi visu plānoto epizožu filmēšana.

Taču, lai projektu pilnībā realizētu un nodrošinātu tā pēcapstrādi, ir nepieciešams papildus finansējums. Lai to gūtu, projekta autori piedalās interneta labdarības projekta LabieDarbi.lv novembra balsojumu konkursā. Arī Tu vari atbalstīt spēlfilmas "Vīna vosora deļ vysu", bez maksas nobalsojot www.LabieDarbi.lv mājas lapā (http://tiny.cc/vz87nw ) un protālā www.Draugiem.lv (http://tiny.cc/2187nw).

Kopā mēs varam paveikt vairāk labu darbu!



Informāciju sagatavoja
Renāte Vecvērdiņa
Projekta LabieDarbi.lv vadītāja
Tālrunis: 66051666 vai 26322380
E-pasts: Renate.Vecverdina@labiedarbi.lv

Papildus informācija:
www.labiedarbi.lv
www.draugiem.lv/special/labiedarbi/
twitter.com/LabieDarbi
www.facebook.com/LabieDarbi.lv