Latviešu Русский Deutsch English Français Türkçe


Darba samaksa pakāpeniski turpina pieaugt

Article Image

Bruto darba samaksa pieauga gan privātājā sektorā, gan arī sabiedriskajā sektorā, kaut gan sabiedriskajā sektorā pieaugums bija nedaudz straujāks (par 4,6%) nekā privātajā sektorā (par 3,4%).

Darba samaksas dinamika tautsaimniecības nozarēs ir atšķirīga. Šī gada 2. ceturksnī straujākais darba samaksas pieaugums gada laikā bija vērojams transporta nozarē, elektroenerģijas un gāzes apgādē un finanšu un apdrošināšanas jomā. Mērēnāka darba samaksa palielinājās IKT, būvniecības un veselības aprūpes nozarēs. Savukārt atsevišķās nozarēs darba samaksa pat nedaudz samazinājusies, kā piemēram, ieguves rūpniecībā.

Latvijas galvenajā eksporta nozarē - apstrādes rūpniecībā - šī gada 2. ceturksnī darba samaksa pieaugusi par 5%. Straujāk darba samaksa aug nozarēs, kurās šogad ir vērojams lielākais ražošanas apjomu kāpums. Metālapstrādē darba samaksa gada laikā ir pieaugusi par 23,5%, nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošanā – par 17,5%, iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošanā – par 12,4% un elektrisko iekārtu ražošanā – par 9,7%. Tajā pašā laikā lēnāks darba samaksas pieaugums vai pat neliels samazinājums bija vērojams apģērbu ražošanā, kokrūpniecībā, papīra izstrādājumu ražošanā un farmacētisko preparātu ražošanā.

Turpinot palielināties ekonomiskajām aktivitātēm, arī šī gada turpmākajos ceturkšņos tautsaimniecībā kopumā saglabāsies mērens darba samaksas kāpums. Kā viens no iemesliem darba samaksas kāpumam varētu būt arī atbilstoši kvalificēta darbaspēka trūkums atsevišķās nozarēs.