Latviešu Русский Deutsch English Français Türkçe


Latvijas skolēni – trešie labākie Eiropas jaunie satiksmes dalībnieki

Article Image

Kusas pamatskolas komanda "Kusa – 1" izcīnīja trešo vietu 27.Eiropas Jauno satiksmes dalībnieku sacensībās ("European Traffic Education Contest"), kas nedēļas nogalē notika Polijā. Latvijas komandas dalībnieki – Kusas pamatskolas skolēni: Ainārs Breidaks, Emīls Sīmanis, Sintija Valdberga un Monika Baduna, skolotājs – Agris Sārs. Sīvā 20 valstu konkurencē 1.vietā ierindojās Čehijas komanda, bet 2.vietā – Serbijas komanda.
Kā atzina Latvijas pārstāvji, sacensības bijušas sarežģītas, tās prasīja no bērniem lielu iedziļināšanos, nopietnas priekšzināšanas un sagatavotību. Būtiska nozīme šī rezultāta sasniegšanā bija gan regulāram iepriekšējam darbam, gan pirms pašām sacensībām notikušajiem treniņiem, kuru laikā skolēni pilnveidoja savas ceļu satiksmes noteikumu zināšanas, velo braukšanas prasmes un fizisko sagatavotību.
Turklāt šī gada panākumi nav vienīgie Latvijas sasniegumi šajās starptautiskajās sacensībās. Arī iepriekšējos gados mūsu skolēni ar nozīmīgiem rezultātiem piedalījušās Eiropas jauno satiksmes dalībnieku sacensībās, piemēram, 2009.gadā Somijā iegūta 1.vieta, 2000.gadā Vācijā – 2.vieta, 1999.gadā Latvijā, 2002.gadā Šveicē, 2007.gadā Spānijā un 2010.gadā Maķedonijā iegūta 3.vieta, bet pērn Francijā – 5.vieta. Turklāt vairākkārt mūsu labākie jaunie satiksmes dalībnieki bijuši tieši no Kusas pamatskolas un visus šos gadus viņu skolotājs ir Agris Sārs.
Eiropas sacensības rīko Starptautiskā Automobiļu federācija (FIA), savukārt Latvijas nacionālās sacensības – "Jauno satiksmes dalībnieku forums", kas vienlaikus ir arī atlase starptautiskajiem mačiem, jau vairākus gadus rīko Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD), sadarbojoties ar partneriem. Līdzīgi kā Latvijas "Jauno satiksmes dalībnieku forumā", arī starptautiskajās sacensībās galvenais uzsvars likts uz divām lietām: uz kopīgo komandas darbu (komandā ir divas meitenes un divi zēni, dzimuši 2000., 2001. vai 2002.gadā), kā arī uz prasmēm pielietot teorētiskās zināšanas praksē.
Jau vairākus gadus CSDD sacensības "Jauno satiksmes dalībnieku forums" un Latvijas komandas dalību Eiropas mačos atbalsta OCTA, Latvijas Auto moto biedrība (LAMB), OKarte.
Plānots, ka Latvijas labākā jauno satiksmes dalībnieku komanda no Polijas atgriezīsies trešdien, 26.septembrī.
Foto: Latvijas komanda ar FIA pārstāvjiem.

Avots: CSDD Sabiedrisko attiecību daļa